Bankia ha obtingut un benefici net atribuït de 400 milions d'euros durant el primer semestre del 2019, un 22,3% menys en relació al mes de juny de l'any passat, segons un fet rellevant que l'entitat ha publicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). La disminució dels beneficis es deu a una caiguda del 52% del volum d'operacions financeres (ROF) en aquest període.

D'altra banda, el negoci purament bancari o 'core' (és a dir el marge d'interessos més comissions menys despeses) va arribar als 639 milions d'euros, un 0,3% més que en els primers sis mesos del 2018, gràcies a la "bona evolució de l'activitat comercial", i l'impacte positiu de la contenció de costos. D'altra banda, marge d'interessos ha sumat 1.018 milions, una disminució del 2,8% per l'impacte de les vendes i la rotació de carteres realitzades aquests dos últims anys, així com pels venciments registrats de l'estoc de crèdit.

La millora de la rendibilitat del crèdit queda reflectida en el marge brut de clients, que ascendeix fins a l'1,65%. Els ingressos per comissions s'han mantingut estables en el semestre i han arribat als 533 milions d'euros. En concret les comissions per serveis de cobraments i pagaments han augmentat un 10,4% i els actius sota gestió un 2,5%.

A més, el marge brut ha caigut un 9,2% fins als 1.671 milions d'euros, mentre que les despeses d'explotació s'han reduït un 3,4% en el primer semestre de l'any, arribant als 912 milions d'euros, fruit de la materialització de les sinergies generades després de la integració amb Banco Mare Nostrum (BMN). El cost de risc es troba en un 0,17% a finals de juny, cosa que suposa tres punts bàsics per sota del nivell registrat fa un any.

I és que, durant els primers sis mesos d'exercici, Bankia ha reduït en 1.000 milions d'euros els actius improductius, entre ells els riscos dubtosos bruts (-10%). A més, també baixa la taxa de morositat, que ha passat del 8,1% de l'any passat al 5,7%. En un comunicat el president de l'entitat, José Ignacio Goirigolzarri, ha celebrat que millori la qualitat del balanç i que es generi capital "de forma orgànica".

"En el semestre hem arribat als 400 milions d'euros tot i la conjuntura complexa" per l'impacte negatiu dels tipus d'interès marcats pel Banc Central Europeu (BCE), recorda. Goirigolzarri ha destacat l'increment de la base de clientela i dels nivells de satisfacció dels clients.

D'altra banda, el conseller delegat de l'entitat, José Sevilla, ha destacat el dinamisme comercial del banc que ha permès que es guanyi quota de mercat en finançament al consum i a empreses i que a més han sigut líders en captació de fons d'inversió en el primer semestre. Sevilla ha indicat que la millora de la qualitat del balanç segueix sent "una prioritat" que es demostra per la reducció de 1.000 milions d'euros dels actius improductius. El conseller delegat també ha destacat que la ràtio de capital segueix augmentant i, a finals de juny, ja se situa al 12,9%.