Bankia ha tornat 527 milions d'euros a 105.000 accionistes que van acudir a la sortida de borsa de l'entitat el juliol del 2011, davant el total de 130.000 sol·licituds rebudes fins ara, tal com ha explicat el president de l'entitat, José Ignacio Goirigolzarri, en el dinar col·loqui organitzat per l'Associació per al Progrés de la Direcció (APD). Encara que el procés d'abonar els esmentats imports als clients ja està “extraordinàriament avançat” i “pràcticament completat”, també ha recordat que encara queda un mes per continuar realitzant noves sol·licituds, tal com va quedar estipulat en les sentències del Tribunal Suprem. Fins al 2017, Bankia té la limitació de no adquirir noves entitats ni de realitzar nous moviments, tal com ha recordat Goirigolzarri. 

Goirigolzarri, que va entrar el 9 de maig del 2012 a Bankia, ha qualificat aquests quatre anys de "reeixits" després d'haver complert un pla estratègic 2012-2015 "tremendament exigent". En aquest període, l'entitat ha normalitzat el seu accés als mercats, ha recuperat el grau d'inversió i ha tornat 1.626 milions als contribuents mitjançant l'abonament de dos dividends i la privatització d'un 7,5% de la seva capital. S'ha de recordar que les ajudes de diners públics rebudes per al seu sanejament i recapitalització van ser pròximes als 22.424 milions d'euros.

Bankia ha passat de ser "el paradigma del problema" i viure al caire de l'abisme a "transformar anímicament el seu equip" i començar a generar un gran impacte social, amb això el seu president ha volgut remarcar que "la seva evolució està aportant una millora a la imatge del banc espanyol i a la imatge de l'economia espanyola". 

Un segon pla estratègic 

En l'esmentada situació, Goirigolzarri ha volgut afirmar que "Bankia és avui un banc molt solvent i capitalitzat", per la qual cosa ha anticipat que ja s'està treballant per a un segon pla estratègic per continuar mantenint "els nivells de rendibilitat, eficiència i solvència". També hi ha destacada la importància de la digitalització o la tecnologia en aquest procés, ja que pot donar "grans oportunitats" alhora que jugar un paper clau en un context on "un terç dels clients són multicanal", "un 46% dels crèdits al consum es contracten per internet o al caixer" i només l'11% de les operacions transaccionals es realitzen en aquestes oficines".

A més, també ha manifestat que "un 86% de les plantilles del sistema bancari treballa en oficines, i que aquestes concentren gairebé el 60% de la resta de les despeses generals". Donades aquestes xifres, s'exigeix a l'entitat una "permanent adaptació”, així com el desenvolupament d'"una estratègia llunyana als dogmatismes", ha assegurat Goirigolzarri. 

Reestructuració sectorial

En la seva valoració del conjunt del sector, Goirigolzarri ha explicat que “la banca espanyola ha realitzat un gran esforç de reestructuració i transformació”, per la qual cosa és actualment solvent. Tanmateix, encara té al davant grans reptes de regulació, gestió de les fortes pressions estratègiques o millora de reputació i imatge. En aquest sentit, el president de Bankia ha reiterat la importància d'"explicar a la societat per què" són útils, ja que “quan parlem del futur, ens hem de treure les motxilles del passat”, ha reiterat Goirigolzarri.

Tal com ell mateix s'ha encarregat de recordar, des del començament de la crisi, s'han reduït 15.000 oficines i 80.000 empleats del sector bancari. Però “el gruix de la reestructuració” que ha tingut aquest fort impacte social ja ha succeït. Pel que ara es tracta d'ajustar la rendibilitat del sistema financer, donar suport al sector i generar valor per al futur. 

Amb referència a l'economia col·laborativa, Goirigolzarri ha explicat que "la banca haurà d'adaptar-se a una nova realitat" i, en la mesura del possible, donar servei, finançar i generar aliances. De la mateixa forma que amb la digitalització, els consumidors estan canviant d'hàbits i cal adaptar-s'hi. 

Incertesa política

No ha pogut faltar tampoc una de les preguntes estrella de les últimes setmanes: Com afecta la falta d'acord polític a l'economia? Goirigolzarri ha respost segons el previst, explicant que "malgrat que ara mateix la incertesa política no és un factor extremadament concloent per a l'economia, a mesura que es mantingui en el temps, la seva influència serà més clara i evident", a la qual cosa ha profunditzat en els efectes negatius que genera al món de l'economia i la creació de riquesa. 

Finalment i amb referència a la detenció de Mario Conde per blanqueig, ha explicat que es tracta d'"una qüestió del passat que apareix en aquests moments", encara que ha reconegut que seria millor que no apareguessin aquest tipus de qüestions en un col·loqui.