MoraBanc ha arribat a un acord amb Banc Sabadell per la compra de la totalitat de la participació del Sabadell a Banc Sabadell d’Andorra, és a dir un 51,61% tenint en compte les accions en autocartera, per un total de 67 milions d’euros. Aquesta xifra, de moment, no és definitiva que queda subjecte a una auditoria de comptes que es realitzarà el pròxim 30 de juliol de 2021.

Les dues entitats van informar de l’inici de les negociacions el passat 17 de maig, que han culminat avui amb la signatura de l’acord entre Lluís Alsina, conseller director general de MoraBanc, i César González-Bueno, conseller delegat de Banc Sabadell.

Lluís Alsina MoraBanc César González Bueno Banc Sabadell - Banc Sabadell

Moment de la signatura de l'acord entre el conseller delegat del Banc Sabadell, César González-Bueno, i el conseller director general de MoraBanc, Lluís Alsina - Morabanc

La formalització de l’operació està condicionada a l’autorització prèvia de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) i un cop obtinguda, previsiblement a la tardor, MoraBanc farà extensiva l’oferta de compra a la resta d’accionistes en els mateixos termes econòmics acordats amb Banc Sabadell.

Amb aquesta operació, MoraBanc es pot convertir en l’entitat líder en el mercat andorrà pel que fa a les principals magnituds de negoci en el mercat domèstic, així com a la xifra de beneficis dels bancs andorrans. En relació amb el consolidat, el grup MoraBanc passaria a gestionar més de 10.500 milions d’euros en recursos de clients, 1.600 milions d’euros d’inversió creditícia i mantindria unes ràtios de rendibilitat i solvència líders a Andorra.

Amb la compra de Banc Sabadell d'Andorra, MoraBanc du a terme la seva major operació corporativa, que també permetrà incrementar considerablement la inversió en tecnologia per poder fer front als reptes de futur, així com seguir millorant la proposta de valor dels clients.

Després de la signatura de l'acord, Alsina ha assegurat que amb aquesta operació MoraBanc guanyarà quota de mercat a Andorra i servirà "per donar valor als nostres clients i als accionistes que creuen en el país i en les seves oportunitats". Alhora, crearà un "banc més fort i ajudarà a mantenir el compromís amb el creixement d’Andorra, així com el desenvolupament dels projectes de les persones i dels negocis".

Aquesta operació s’emmarca dins de l’estratègia de creixement de MoraBanc. A més, en l'últim exercici, MoraBanc va fer créixer el seu benefici un 20% fins als 30,1 milions d’euros, els recursos de clients, un 6,5 %, i també va millorar encara més la seva solvència fins al 25,5% i la rendibilitat al 9,47 %. Els darrers 4 anys, MoraBanc ha tingut una línia ascendent gràcies a la transformació de l’entitat, les inversions en banca digital i la professionalització dels òrgans de govern.

L'entitat que presideix Josep Oliu operava al país pirinenc des de l'any 2000 amb la marca Banc Sabadell d'Andorra, que controlava amb prop del 51% del seu capital i que ara passarà a mans de MoraBanc, un banc familiar amb més de 70 anys d'història que des del passat 1 de maig presideix Joan Maria Nin.

Imatge principal: Fotografia d'arxiu de la seu de MoraBanc a Andorra - MoraBanc