El Banc d'Espanya ha alertat aquest dimecres que l'evolució dels preus dels aliments està subjecte a una "incertesa elevada". "Si bé les previsions disponibles apunten a una certa tendència a la baixa en els anys vinents, la continuació del conflicte derivat de la invasió russa d'Ucraïna continuaria exercint pressions alcistes", ha apuntat l'entitat en una nota. Així mateix, reconeix que aquesta tendència a l'encariment s'està notant més a l'Estat que a la resta de la Unió Europea, especialment en productes com l'oli. Malgrat tot, el supervisor espanyol apunta que la política agrària comuna (PAC) que s'aplica des de fa dècades protegeix als estats membres de les "pertorbacions globals" en un element tan bàsic com els aliments.

Més enllà de la guerra a l'est del continent, el Banc d'Espanya observa altres riscos que poden tensar encara més el mercat alimentari global. És el cas dels contratemps climàtics, que segons apunta l'entitat podria motivar a alguns països productors a "prohibir o imposar restriccions" a les exportacions d'algunes matèries primeres alimentàries. Aquest fet pot conduir a un "tensionament addicional" de les cadenes globals de subministrament dels aliments, amb el potencial de generar "augments addicionals molt persistents dels preus internacionals". D'altra banda, l'organisme que dirigeix Pablo Hernández de Cos indica que l'increment dels preus de l'energia i dels fertilitzants que ha provocat la guerra també condiciona de forma "crucial" les activitats agrícoles, molt dependents dels combustibles i d'alguns productes químics.

Segons el Banc d'Espanya, aquests factors estan darrere de l'alça de preus que ja s'està notant als supermercats, especialment a casa nostra, on els aliments s'han encarit més que a la resta de la UE. Així, els càlculs del banc assenyalen que al juny, el preu de l'oli a la zona euro va augmentar un 29% interanual, i els cereals un 11%. En el cas d'Espanya, el preu de l'oli es va incrementar un 37% interanual i els cereals un 16%. "A Espanya, els preus han augmentat de manera més notable des de principis del 2021", certifica el Banc d'Espanya.

Aquest augment dels preus dels aliments es va traslladar a la inflació general, aportant 0,9 punts percentuals en la zona de l'euro entre setembre de 2021 i maig de 2022. A Espanya, els aliments van sumar 1,4 punts percentuals a la inflació en aquest període, una aportació que es va disparar fins als 2,9 punts en el cas de les dades de juny. Els models utilitzats pel Banc d'Espanya apunten al fet que un augment puntual del preu de les matèries primeres alimentoses del 10% suposa un increment de la taxa d'inflació general interanual en la zona de l'euro de tres dècimes al cap d'un any, a mesura que productors i venedors absorbeixen i repercuteixen aquest cost als consumidors.

El paper de la PAC

Tanmateix, el Banc d'Espanya destaca que hi ha elements que protegeixen Europa d'aquesta tendència global. És el cas de la Política Agrícola Comuna (PAC), que al seu parar "esmorteeix" la transmissió de les pertorbacions als mercats globals al continent. En aquest sentit, argumenta que els preus de referència de les primeres matèries alimentàries a la UE s'han situat en rangs de variació històrics més moderats que els dels preus internacionals, cosa que s'observa amb particular claredat en els lactis i ous o en el sucre.