Dos anys després de l'inici de la guerra de Rússia a Ucraïna el panorama ha canviat de forma substancial per a la indústria de la defensa, impulsat pel fort increment de la despesa dels governs en seguretat. Aquest context ha revitalitzat l'interès dels inversors al sector de la defensa, però sobretot en les firmes tecnològiques especialitzades en aquesta indústria.

En aquest sentit, companyies com Hensoldt, Thales, Indra, Babcock, Kongsberg o QinetiQ s'han revaloritzat de mitjana gairebé un 90% en els últims dos anys, molt per sobre del 70% que s'anota el sector de la defensa tradicional.

Hensoldt ha estat l'empresa del sector que més s'ha beneficiat de la febre inversora amb una pujada del 153% en el període. És l'empresa alemanya de referència del sector amb una posició estratègica en el camp de les solucions de sensors per a la defensa i aplicacions de seguretat, desenvolupant a més nous productes per combatre les noves amenaces a través de la gestió de les dades, la robòtica i la ciberseguretat.

Per la seva part, Kongsberg s'anota un ascens del 134%. La companyia és el líder noruec i en col·laboració amb les forces armades del país desenvolupa sistemes de defensa aèria del país amb l'objectiu de "fer Noruega menys vulnerable i assegurar la seva autonomia com a país democràtic".

En tercera posició se situa Indra, que puja un 81% en borsa en el període impulsada a les bones perspectives per al seu negoci de defensa i l'expectativa que la companyia cada vegada posi més focus en aquest segment. L'espanyola ofereix solucions end to end per a tots els àmbits de la defensa, el que li ha valgut per convertir-se en la referència al sector a Espanya. De fet, la companyia va arrencar la sessió de dimecres pujant fins i tot un 8% després de presentar resultats avui amb un increment del benefici del 20% gràcies a la tirada de defensa.

Així, és la companyia espanyola amb més nombre de contractes del Fons Europeu de Defensa amb 19 amb projectes per 72 milions i és l'encarregada de coordinar la participació espanyola del programa europeu de defensa FCAS, que desenvolupa tecnologies de següent generació per a la indústria. El proper 6 de març està previst que Indra presenti el seu nou pla estratègic i l'expectativa dels inversors és que pugui desgranar el seu full de ruta en defensa per convertir-se en el campió nacional indiscutible.

La següent companyia que més es revaloritza en aquests dos anys és Thales (un 80%). El campió francès és la firma de més mida de la indústria a Europa i proveeix solucions, productes i serveis al sector de la defensa, estant especialitzada en sistemes i sensors de missions, xarxes de comunicació i infraestructures.

Mentrestant, al Regne Unit Babcock i QinetiQ comparteixen el lideratge al sector de la tecnologia de la defensa i es revaloritzen un 56% i un 39%, respectivament. Babcock desenvolupa tecnologia i sistemes civils i de defensa amb l'objectiu de modernitzar els actius reduint els riscos. Per la seva part, QinetiQ ofereix solucions integrades per respondre als reptes actuals i futurs, desenvolupant tecnologia punta que es converteix en un recurs per respondre a les amenaces actuals i futures.

Inversió

Segons les dades de l'OTAN, els països europeus que formen part de l'aliança van invertir l'any passat 347.000 milions de dòlars en defensa (l'1,85% del PIB), davant els 235.000 milions de dòlars de 2014 (l'1,47% del PIB).

A més, els membres de l'Aliança Atlàntica esperen que el creixement no s'aturi aquest any, en esperar 380.000 milions de dòlars d'inversió, fins al 2% del PIB. Aquest context ha impulsat les companyies tradicionals de defensa, però també un subgrup de campions nacionals de la tecnologia en l'àmbit de la defensa que també han vist millorades les seves perspectives de negoci.

En aquest sentit, més enllà dels esforços nacionals individuals, la Comissió Europea va llançar una iniciativa ja el 2021 per donar supor a la investigació col·laborativa en defensa, amb el Fons Europeu de Defensa (EDF) dotat amb 7.900 milions d'euros per al període 2021-2027 amb l'objectiu d'impulsar la innovació industrial en defensa a la regió.