La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha autoritzat dues operacions de concentració als sectors d'assegurances i de mitjans de pagament relacionades amb la fusió de CaixaBank i Bankia. Segons la CNMC, una de les operacions fa referència a l'adquisició, per part de CaixaBank, del control exclusiu de Bankia Mapfre Vida (BMV), sobre la qual ja tenia control conjunt.

L'altra incumbeix al canvi del control sobre el negoci de TPV (terminal punt de venda) de Bankia, de manera que CaixaBank passa d'ostentar el control exclusiu a fer-ho conjuntament amb Global Payments a través de la 'joint venture' Comercia, que és l'encarregada de gestionar tots els TPV del banc d'origen català.

La CNMC va autoritzar el passat 7 de setembre en primera fase i sense compromisos l'operació del sector segurs, en considerar que no suposa una amenaça per a la competència efectiva als mercats, ja que "CaixaBank passa a controlar en exclusiva una societat que ja controlava conjuntament amb caràcter previ a l'operació, per la qual cosa no afectarà l'estructura competitiva de cap mercat."

CaixaBank té el control exclusiu

La CNMV recorda que l'acord entre Mapfre i Bankia ja contemplava la possibilitat que Mapfre pogués resoldre els contractes mitjançant l'exercici d'una opció de venda de les seves participacions en la societat, per la qual cosa després de l'efectivitat de la fusió entre CaixaBank i Bankia, el març de 2021 la companyia d'assegurances va comunicar la seva decisió d'exercitar aquesta opció de venda, passant així CaixaBank a tenir control exclusiu sobre aquesta.

Quant a l'operació del sector de mitjans de pagament, la CNMC assenyala que el 21 de setembre la va autoritzar també en primera fase i sense compromisos, de manera que CaixaBank i Comercia passarien a controlar el negoci de TPV de Bankia. La CNMC assenyala que el mercat rellevant d'aquesta operació és el mercat nacional de TPV, l'únic on Comercia és present i per tant tampoc "no suposa una amenaça per a la competència efectiva", apunta aquest organisme, ja que "l'estructura del mercat es manté inalterada a conseqüència de l'operació".

La presència de Global Payments al mercat afectat de TPV es canalitza exclusivament a través de Comercia, que està controlada conjuntament per Global Payments i CaixaBank. A més, la modificació de l'estructura de l'oferta derivada d'aquesta operació ja va ser analitzada en el marc de la fusió CaixaBank-Bankia i es va concloure llavors que no suposaria una amenaça per a la competència al sector.

La integració operativa, en novembre

Més enllà de l'autorització per fusionar aquests dos negocis, encara queda un pas important per culminar la fusió definitivament, la integració operativa. Segons les previsions de CaixaBank aquesta es durà a terme el pròxim 12 de novembre, el que comportarà, entre altres qüestions, la unificació de l'oferta de serveis financers per a tots els clients.

A més, també provocarà que el programa "Per ser tu" de Bankia passarà a integrar-se en el "Dia a dia" de CaixaBank, que ofereix de forma gratuïta l'operativa i els serveis més habituals, amb l'únic requisit de la vinculació del client i de les persones amb qui comparteixi la titularitat del compte. Entre aquests serveis, s'inclou la targeta "MyCard", que combina els serveis de les targetes de crèdit i de dèbit, entre altres coses.

Fotografia principal: Logo de CaixaBank a l'antiga seu de Bankia a Madrid - Jesús Hellín / Europa Press