El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón ha acordat en el marc de l'Operació Tàndem la citació com investigades de Repsol i CaixBank per un presumpte delicte de suborn i de revelació de secrets per la seva presumpta participació en la contractació del comissari Jose Manuel Villarejo per a dur a terme una investigació sobre el president de Sacyr, Luis del Rivero i el seu entorn.

En la seva interlocutòria, el jutge cita a les dues entitats investigades a una compareixença per comunicar els delictes imputats als seus representants. Una vegada celebrada aquesta compareixença, el titular del Jutjat Central d'Instrucció 6 citarà per a prendre declaració als representants designats per Repsol i CaixaBank el pròxim 26 de juliol.

En el mateix escrit, García Castellón indica que en aquest moment de la investigació queda indiciàriament acreditat que les dues companyies, a través dels seus responsables de seguretat, van realitzar un encàrrec directe a Villarejo, quan es trobava en servei actiu en el Cos Nacional de Policia per a investigar a Luis del Rivero i el seu entorn. Aquesta investigació, afegeix el magistrat, s'hauria utilitzat per a frustrar el pacte que Luis del Rivero, a través de Sacyr, havia aconseguit amb l'empresa mexicana Pemex per a prendre el control de Repsol, companyia en què CaixaBank era accionista majoritari.

De la mateixa manera, el jutge considera indiciàriament acreditat que totes dues companyies, actuant conjuntament, van accedir a les trucades telefòniques realitzades per Del Rivero i persones del seu entorn. En aquest cas concret, la interlocutòria del jutge indica que les factures emeses per Villarejo en execució dels treballs de recerca encarregats van ser abonades per CaixaBank i Repsol, “posant de manifest que l'actuació dels investigats es va dur a terme en tot moment en nom i per compte de la mateixa companyia”.

El jutge aprecia dubtes sobre la diligència emprada per les dues entitats en la contractació dels serveis de Villarejo i per a això destaca dos extrems: la legalitat del servei contractat i la condició de funcionari públic de José Manuel Villarejo. Tant CaixaBank com Repsol van remetre en el seu moment documentació en la qual ambdues al·ludien a la legalitat de la contractació de l'empresa Cenyt justificant-la en la convicció de què es tractava de serveis de seguretat privada.

El jutge aprecia una greu decisió en la diligència exigible per a constatar que Cenyt mai va estar habilitada per a exercir activitats de seguretat privada en tractar-se d'una comprovació que pot efectuar-se a través de la Unitat Central de Seguretat Privada de la Policia Nacional. Per al magistrat, resulta especialment cridaner que no es practiqués aquesta comprovació quan els dos caps de Seguretat de Repsol i CaixaBank que van contractar a Villarejo havien estat caps de la Unitat Central de Seguretat Privada de la policia espanyola (en el cas del cap de Seguretat de Repsol) i cap superior de Policia a Galícia i Catalunya en el cas del responsable de Seguretat de CaixaBank.

Afegeix que tots dos, encara que no es trobaven en actiu, havien de conèixer l'escalafó dels membres del Cos Nacional de Policia per a saber que José Manuel Villarejo exercia com a policia en actiu quan les dues companyies investigades van contractar els seus serveis.

Finalment, García Castellón conclou que la falta de diligència deguda d'aquestes dues companyies, amb incidència en el resultat delictiu investigat exigeix, “com menys que les entitats responsables expliquin en seu judicial per què va poder produir-se aquesta situació”.