"Si el creixement no és compartit, no podrem consolidar-nos de cara el futur". Aquesta és la idea que ha volgut transmetre el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, aquest matí durant la presentació Nota d'Economia 104. A més, ha explicat que el Govern està "decidit a tirar endavant els pressupostos pel 2019", i ha anunciat, com a novetat, la inclusió de les Beques Salari en aquests.

Es tracta d'una "aposta per la formació", de manera que aquells estudiants que tinguin pocs recursos econòmics puguin accedir a la universitat, tal com es fa "a molts països avançats". Alhora, ha assegurat que l'eix prioritari d'aquests pressupostos és "la prosperitat compartida". 

Així, en el marc d'aquest acte, que inclou les reflexions de 22 experts sobre les potencialitats de l'economia catalana, Aragonès ha fet un repàs de les fortaleses de l'economia catalana, i ha lloat el creixement "robust" del PIB català, "molt per sobre de l'espanyol", la reducció de la taxa d'atur, un ecosistema de recerca "potent" i el sistema assistencial "de qualitat amb grans professionals". En definitiva, "tenim una economia sòlida i amb una resiliència enorme, capaç d'adaptar-se i treure profit de les situacions més adverses". 

A més, Aragonès ha lloat l'ecosistema català, atractiu per la inversió internacional, i contra els mals pronòstics sobre les empreses amb seu a Catalunya, ha assegurat que "tenim un teixit empresarial fort. En el darrer any, el nombre d'empreses establertes a Catalunya ha augmentat un 1,7%". 

Beques salari i "complexitat política"

És la gran novetat que ha presentat avui Pere Aragonès: les beques salari s'inclouran als pressupostos. Tot i que no ha donat massa xifres, ha assegurat que hem de prendre com a exemple el que ja es fa "a molts països avançats". La idea és donar ajudes als estudiants, en funció de les seves rendes i les seves qualificacions, semblant al que es fa al País Valencià. 

Amb tot, els pressupostos, que tal com ha dit el vicepresident, "s'elaboren en un marc de complexitat política", continuen posant el focus en "la prosperitat compartida", el Pacte Nacional per la Indústria (PNI) i la innovació per avançar en un context de canvi tecnològic. 

Per últim, Aragonès ha assegurat que totes aquestes potencialitats de l'economia catalana, en un marc de creixement "transversal i diversificat", comportaran que Catalunya registri una taxa d'atur inferior al 10% l'any que ve, segons les seves previsions. 

Reflexions "provocadores"

El secretari general del Departament, Albert Castellanos, ha conclòs l'acte fent unes "reflexions provocadores", assegurant que cal "posar noms i cognoms als dos tipus de política: és tant o més important per reduir les desigualtats invertir en el PNI com fer-ho en una renda per la ciutadania. És imprescindible actuar en els dos flancs si volem ser efectius".

"Quan parlem d'avançar junts i amb les línies més compactes també ens referim a compatibilitzar les nostres agendes com a país". Per fer-ho, diu, "ens cal un marc institucional favorable on el Govern hi tingui un paper molt important", ja que "el país sempre ha avançat més quan ha sigut capaç d'avançar alhora, que vol dir treure el màxim partit de la nostra economia", ha acabat.