El gegant nord-americà Amazon ha anunciat una nova inversió al districte tecnològic del [email protected] de Barcelona. La sisena en només un any. En aquest cas, es tracta d'un nou centre de recerca i desenvolupament que obrirà les seves portes durant el primer semestre de 2018 i crearà 100 llocs de feina altament qualificats, especialment per a científics i enginyers de software. Així ho han confirmat tant la pròpia multinacional com el conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, que ha reivindicat que aquesta nova inversió és "una mostra més de les capacitats de Catalunya per desenvolupar un ecosistema tecnològic de primer nivell, atreure inversió estrangera i generar confiança a l'exterior."

Més concretament, aquest nou centre d'R+D es dedicarà a la intel·ligència artificial i l'aprenentatge automàtic ("Machine Learning"). Compartirà edifici amb el Seller Suport Hub d'Amazon que obrirà a començaments de l'any vinent per oferir assessorament a pimes del sud d'Europa que venen els seus productes al Marketplace.  Segons ha concretat la firma presidida per Jeff Bezos, l'objectiu d'aquesta nova inversió és "extreure automàticament patrons a partir de bases de dades molt extenses amb la finalitat de fer prediccions de gran precisió". La capacitat de preveure la demanda de clients, la traducció de la informació dels productes o el reconeixement automàtic de veu són només alguns dels exemples més destacats. Tot plegat, permetrà oferir també "preus més baixos, més selecció de productes i una millor experiència d'usuari."

En aquest sentit, el director de "Machine Learning" d'Amazon, Ralf Herbrich, ha defensat que l'aprenentatge automàtic forma part de l'ADN de la firma i està creant "oportunitats laborals d'alta qualificació" arreu d'Europa. Així doncs, no ha dubtat en allargar la mà tant a les universitats com a la comunitat científica per "impulsar la investigació al més alt nivell."

"Barcelona és la seu ideal per al nostre nou centre de recerca i desenvolupament. L'extensa xarxa d'universitats amb la qual compta i la qualitat de vida que ofereix aquesta ciutat la converteix en un destí molt interessant per al talent internacional", ha conclòs el vicepresident i director general d'Amazon a Espanya i Itàlia, François Nuyts. En aproximadament un mes, s'obrirà també el nou centre logístic d'Amazon al Prat que implicarà una inversió total de 1.200 milions i tindrà una superfície de 63.000 metres quadrats.