La cancel·lació del Mobile World Congress (MWC) va obligar Barcelona a donar una resposta ràpida. Va ser Barcelona Tech City, l'associació d'startups barcelonina, qui va fer la proposta: el Tech Spirit Barcelona, que se celebrarà els dies que estava previst el MWC, del 23 al 27 de febrer. Una alternativa al 4YFN, el congrés d'startups paral·lel al Mobile, per "assegurar que el teixit emprenedor manté les seves activitats". 

"Fa cinc dies aquest esdeveniment no existia i ningú se'l podia imaginar", ha començat dient el president de Barcelona Tech City, Miguel Vicente, durant la presentació de l'esdeveniment. I és que el congrés, amb una organització 'exprés', preveu aglutinar un mínim de 2.500 assistents, 150 fons d'inversió d'arreu del món i més de 40 activitats per tota la ciutat. 

L'esdeveniment comptarà -a més de BcnTechCity- amb l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat, el govern espanyol, la fundació Mobile World Capital, el Consorci de la Zona Franca, la Cambra de Comerç de Barcelona i altres col·laboradors i empreses privades. Amb tot, no hi col·laborarà Fira de Barcelona, la principal amfitriona del Mobile de la GSMA. Des de la organització asseguren que "el Tech Spirit no pretén substituir el 4YFN, pretén ser un espai de networking i emprenedoria" i, a més, que "només es farà aquest any com a resposta a una situació extraordinària". 

Activitats

El Tech Spirit començarà diumenge 23 amb la celebració d'un dinar a la Boqueria amb 300 representants de l'ecosistema digital, on es donarà el tret de sortida a les activitats. El dilluns 24 de febrer es rebrà les autoritats a l'espai All In One de CaixaBank, i les activitats més potents es faran el dimarts 25 i el dimecres 26, en dues jornades amb més de 40 ponents. Aquestes es faran a diversos espais de la ciutat, repartint-se entre la Casa Llotja de Mar, el Pier01 o el Pier03, entre d'altres. La cloenda de l'esdeveniment es farà al Palau Sant Jordi, en un acte multitudinari que els organitzadors volen "mantenir en secret". 

El gruix de l'activitat es concentrarà els dies 24 i 25 de febrer amb dues jornades de conferències amb més de 40 ponents com el xef Ferran Adrià o l'expert en emprenedoria de la Universitat de Berkley Jerome S. Engel. Aquestes jornades també comptaran amb els directius de Glovo o d'eDreams, empreses espanyoles que s'han convertit en unicorns, és a dir que tenen un valor de 1.000 milions de dòlars; i consellers delegats i fundadors de companyies com Holaluz, Telegram, Microsoft Research, Kantox. També hi participaran representants de grans empreses com Airbnb, Uber, TravelPerk, Seat, Telefonica, Novartis o ImaginBank.

Durant el dia 26 de febrer se celebrarà una jornada de captació de capitals. El Departament d'Empresa i Coneixement mantindrà les activitats que organitza durant el MWC com l'Open Challenges Innovation, on 120 startups proposaran solucions a reptes tecnològics i el Brokerage Event, on 240 empreses de més de 30 països participaran en entrevistes bilaterals de 20 minuts amb grans corporacions i centres tecnològics.

La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón ha afirmat que aquesta reacció fa ser "més conscient" del que representa el MWC per Catalunya, com d'"interconnectades" estan les entitats que hi participen i com de "fort" està l'ecosistema de 1.500 start-ups català. "El MWC ha estat l'espurna que ha generat inèrcies i activitats en l'àmbit tecnològic i de l'emprenedoria, i si no hi hagués aquest ecosistema, per molt que volguéssim, una resposta així no hauria sortit", ha insistit la consellera.

En la mateixa línia, el delegat del CZFB, Pere Navarro, ha assegurat que "les ganes de tirar endavant" han permès col·laborar i pal·liar "l'emergència". El màxim dirigent de Barcelona Tech City, Miguel Vicente, ha resumit l'esdeveniment assegurant que és "una resposta sorgida com un moviment cívic, activista i romàntic" i ha fet broma recordant que es va presentar el dia de Sant Valentí.