Catalunya i el Quebec han formalitzat aquest dimecres l’inici d’una nova aliança en recerca i innovació a través del qual ambdues regions impulsen una col·laboració estable que permetrà difondre al món l’aposta estratègica de Catalunya i el Quebec per la ciència i la tecnologia com a vectors de la recuperació econòmica.

L’aliança prioritzarà els projectes de quatre eixos sectorials, la intel·ligència artificial, la salut i les ciències de la vida, els materials avançats i la recuperació verda. A més, contempla la mobilització de recursos per part d’universitats, centres de recerca i startups tecnològiques en projectes conjunts, així com l’organització de congressos i jornades bilaterals entre ambdós ecosistemes.

Durant l'acte de presentació, Alexis Roig ha assegurat que "l’aliança amb el Quebec reforça el lideratge de Barcelona en el camp de la diplomàcia científica i permet connectar ambdós ecosistemes del coneixement per fer front a reptes globals en àmbits com la transició energètica o la intel·ligència artificial". Alhora, cal destacar que aquest acord reforça la nova agenda BCN Green Deal de la capital catalana, que té com a prioritat enfortir la competitivitat de l’economia de la ciutat en el sector digital i verd, incorporant inversions en mobilitat sostenible i energies renovables.

Per la seva part, Sylvie Barcelo, ha comentat que "és més vital que mai unir esforços i reforçar les relacions bilaterals en aquest món canviant" i ha assegurat que existeix "una convergència d’interessos entre el Quebec i Barcelona en matèria d’energia neta, ciències de la vida i intel·ligència artificial". Precisament, tant Barcelona com Montreal, capital del Quebec, s'han erigit recentment com a hubs en biomedicina i la intel·ligència artificial, acollint grans companyies farmacèutiques mundials i gegants tecnològics com Google, Amazon, Facebook o Microsoft.

Jornades conjuntes

En el marc de l’acord amb Quebec, el pròxim mes de juny se celebrarà una primera jornada centrada en la tecnologia de l’hidrogen verd per impulsar el coneixement, la producció i la implementació d’aquesta alternativa energètica. L’empresa canadenca Air Liquide ha anunciat recentment la construcció d’un electrolitzador que produirà fins a 8,2 tones diàries d'hidrogen verd a Bécancour, al Quebec.

La nova unitat de producció d'hidrogen verd farà possible evitar l'emissió de prop de 27.000 tones de CO2 anuals, el que equival a les emissions d’uns 100.000 cotxes a l'any. D’altra banda, a través dels fons Next Generation EU, Europa transferirà a l'Estat espanyol 1.500 milions d’euros destinats a projectes relacionats amb l'hidrogen verd, dels quals es preveu que una bona part es destinin als projectes de l’Hidrogen Valley als Camps de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

L’acord també preveu reforçar la xarxa ‘Barcelona Alumni’ al Quebec. ‘Barcelona Alumni’ és la xarxa d’investigadors, científics i experts en tecnologia, formats a Barcelona i actualment ocupant posicions destacades en centres de recerca, universitats, startups i empreses tecnològiques d’arreu del món. La comunitat ja compta amb més d’un miler de membres de més d’una trentena de països i té l’objectiu de posicionar l’ecosistema del coneixement de Barcelona al món, impulsar projectes de recerca i transferència tecnològica conjunts i fomentar l’intercanvi de bones pràctiques en polítiques de ciència i innovació.

Els encarregats de formalitzar l'acord han estat el director executiu de SciTech DiploHub, Alexis Roig, i la viceministra primera de Relacions Internacionals i la Francofonia del Quebec, Sylvie Barcelo. L’acord s’ha segellat en el marc de la jornada Cercle de Recerca i Innovació Quebec-Europa (CRIQUE) i que reuneix els principals hubs d’innovació i recerca d’Europa amb estrets vincles amb Nord Amèrica. Han assistit a l’acte els representants de Irlanda, Regne Unit, Luxemburg, Valònia, Saxònia i Île-de-France, que contemplen adherir-se en els pròxims mesos a l’acord segellat avui.