En plena escalada de les amenaces de Vladímir Putin pel gas rus i les seves exigències als estats perquè el paguin en rubles, Josep Borrell ha confirmat que ignorarà aquestes amenaces del president rus i no paguessin el gas amb la moneda russa, sense descartar reobrir el debat sobre un possible embargament d'hidrocarburs. L'alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, ha començat en les últimes hores una gira per Llatinoamèrica, amb una primera parada a Xile, i ha aprofitat per referir-se a la posició de la UE en el que ha batejat com l'última "agressió de Rússia".

Al principi de la invasió, el bloc europeu va rebutjar imposar un embargament al gas o al petroli russos i va descartar també un impost a la importació de carburants, segons les paraules de l'alt funcionari en una roda de premsa en la inauguració de la nova ambaixada de la UE a Santiago. Tanmateix, el rebuig inicial "no vol dir que (aquestes sancions) no es puguin tornar a considerar en vista dels esdeveniments i de com s'estan desenvolupant". "Tots els estats membre estan units en una resposta solidària. El que li passi a Polònia i Bulgària li passa a la Unió Europea", ha esgrimit Borrell, defensant que "hi ha capacitat per substituir el subministrament de gas a aquests països a través d'altres fonts".

En els últims dies, Putin ha complert la seva promesa de tallar el gas a aquells països que no el paguin en rubles, començant per Polònia i Bulgària. L'empresa estatal russa Gazprom va anunciar dimecres la interrupció total de les seves exportacions de gas a aquests dos països per la seva negativa a pagar en rubles, una exigència de Moscou que rebutgen la majoria dels països del bloc europeu. El tall arriba gairebé un mes després que el president rus imposés que els pagaments pel subministrament de gas rus s'han de realitzar en la moneda d'aquest país per aconseguir que entrin divises a Rússia.

En els termes previstos

L'alt funcionari ha agregat que "els contractes es compliran estrictament en els termes en els quals hi ha previstos" i on es diu que es paga en euros o en dòlars, es farà en euros o en dòlars. "Naturalment, Rússia farà l'impossible per intentar que aquests pagaments es facin en una moneda que ens posi en dificultat, forma part de les regles del joc," ha indicat. Fins al moment, el tall de subministrament és la reacció més dura que pren Rússia en represàlia per les mesures imposades per Occident a la congelació de les reserves del Banc Central de Rússia i la desconnexió de diversos bancs russos del sistema interbancari internacional SWIFT.

Els combustibles russos té un pes fonamental a l'engranatge productiu de la UE (27 % de petroli, 46 % de carbó i 40 % de gas), mentre que per als Estats Units, que va prohibir al març la importació d'hidrocarburs russos, són marginals (un 8 % de petroli i refinaments, un 5 % de carbó i un 0,5 % de gas el 2021).