A l'estat federal d'Alemanya, a partir del gener del 2023, s'aplicarà un límit al gas, similar al preu de l'electricitat. El govern també farà un pagament únic per cobrir els costos de calefacció de les llars i les petites i mitjanes empreses el desembre d'aquest mateix 2022. I la intenció és que el límit de preus s'aplicarà fins a finals d'abril de 2024. L'anunci ha impactat en el tauler europeu on els alemanys lideraran des de la despesa pública, fer front a aquesta crisi energètica, amb un pla dràstic.

Efectes immediats

D'aquesta manera, la gran intervenció del mercat energètic permetria limitar el preu d'un percentatge de consum de gas a partir de l'1 de gener per a les empreses i, com a molt tard, l'1 de març per a les llars, amb una tarifa que s'aplicarà de manera retroactiva a partir de l'1 de febrer. El canceller Olaf Scholz es reunirà amb els primers ministres estatals per finalitzar els detalls de l'acord. Aquestes mesures permetrien que el cost de l'electricitat es redueixi només començar el proper any, segons un document de posició publicat pel govern alemany. Aquest, arriba després que els líders regionals dels lander pressionessin el govern federal perquè apliqui mesures eficients. "La gent necessita una protecció fiable contra els costos més elevats, especialment en els mesos freds de gener i febrer, quan utilitzen la calefacció de manera intensiva", va dir Hendrik Wüst, líder regional de la Renània del Nord-Westfàlia, a la revista Der Spiegel

El límit de preus parcial es va dissenyar per mantenir "incentius per estalviar energia", malgrat la reducció dels preus per als consumidors, segons el document governamental. El pla d'execució d'Alemanya per protegir la seva economia de l'augment dels preus de l'energia ha desconcertat els socis europeus que haurien preferit una solució comuna. Els plans haurien de "crear una mica de seguretat i, al mateix temps, alleujar les preocupacions", va assegurar dilluns el lobby industrial alemany del BDI abans de l'acord final.

Actualment, els preus dels nous contractes de subministrament de gas se situen en una mitjana de 21 cèntims per quilowatt/hora. La comissió d'experts que assessora Sholz estima que el fre al preu del gas per a llars i pimes requerirà un finançament d'uns 33.000 milions d'euros. Pel que fa a la indústria, el límit al preu de gas s'introduirà al gener de l'any que ve i fins a l'abril del 2024 i reduirà el cost a 7 cèntims per quilowatt/hora (net) per a una quota bàsica del 70% del consum històric de les empreses. En aquest cas, la comissió d'experts estima el finançament necessari en uns 21.000 milions d'euros. Per cobrir el termini fins a la introducció del fre del preu del gas per a llars i pimes el març del 2023, el govern assumirà com a ajut de caràcter immediat l'import del pagament fraccionat de gas i calefacció urbana corresponents al desembre.

Un viatge polèmic

En paral·lel, Scholz viatja aquesta setmana a Beijing en el que està resultant ser un viatge molt controvertit. I és que aquest té lloc en un moment en què la Unió Europea busca reduir la seva dependència de països com la Xina considerada alhora pel bloc com un “soci” i “un rival sistèmic”. Per al diputat belga Samuel Cogolati, sancionat el 2021 per la Xina, el moment elegit per Scholz és més que qüestionable:  "Crec que si Ucraïna ens ha ensenyat alguna cosa, és que som més forts quan, com a europeus, ens mantenim units". Des de la Comissió Europea, molts qüestionen aquest viatge i també es pregunten si és "desafortunat".