La creixent proliferació dels dispositius mòbils al món és ja una realitat tan inapel·lable que al 2020, el nombre de persones que tindrà almenys un mòbil serà més gran que el que disposarà d'electricitat, aigua potable i automòbils, segons les estimacions realitzades per l'empresa global Cisco, especialitzada en solucions de xarxa.

Poques setmanes abans que es celebri el Mobile World Congress a Barcelona, l'estudi Visual Networking Index-Global Mobile Data Traffic ha revelat que els usuaris de dispositius mòbils assoliran els 5.400 milions durant el 2020, la qual cosa suposa un 70% de la població estimada per a aquest any. Una xifra a la qual no hi arribaran cap dels serveis públics com l'electricitat que tindrà 5.300 milions de persones, l'aigua potable amb 3.500 milions o altres béns de consum com els automòbils, que es quedaran amb 2.800 milions d'usuaris. 

El poder del mòbil

Ningú no era capaç d'imaginar quin era la projecció i el poder del primer telèfon mòbil amb càmera que va aparèixer l'any 2000. Ni a quin preu. I ningú no és capaç d'imaginar-ho avui en dia. Tot i així, Cisco estima que en cinc anys hi haurà 11.600 milions de mòbils, dispositius i connexions, incloent 8.500 milions de telèfons personals, 600.000 més dels existents el 2015. D'aquesta xifra, el 67% seran dispositius "intel·ligents" davant del 36% actual.

Per regions

Amèrica del Nord continuarà liderant el major nombre de connexions a través de mòbils amb un 95% dels seus registres, seguida molt de prop per Europa Oriental amb un 86% i Europa Occidental i Central amb un 84%. Una mica més lluny es troben Àsia i el Pacífic, amb un percentatge de 72%, així com Amèrica Llatina amb un 70%. Finalment, es troba l'Orient Mitjà i l'Àfrica, amb un 52% i unes previsions d'augmentar 15 vegades la mida del seu flux de dades. La tecnologia sembla arribar a totes o gairebé totes les parts del món, però amb percentatges de connectivitat encara molt dispars donada la capacitat econòmica i xarxes eficaces de cada regió.

Dues vegades més ràpid

Ni tan sols la població mundial no creixerà tan ràpid fins a 2020. De fet, ho farà dues vegades més lent que el creixement d'usuaris donat l'increment de la cobertura mòbil i la demanda per contingut a les plataformes tecnològiques. "La mobilitat és el mitjà predominant que està permetent la transformació digital global", va assegurar Doug Webster, vicepresident de Mercadotècnia amb seu a San José (Califòrnia). A més, el trànsit mòbil d'internet estarà dominat en un 98% dels casos pels smartphones, les computadores portàtils, les tauletes i els nouvinguts phablets (dispositius electrònics mòbils o portàtils amb mida de pantalla superior a les 5 polzades).

81 bilions de fotos a Instagram

Mòbil a mòbil, aquest intercanvi digital imparable creixerà fins a límits insospitats per assolir 366,8 exabytes (arxivament de dades), la qual cosa equival a 81 bilions de fotos a Instragram o 7 bilions de vídeos a Youtube. Actualment, n'hi ha 44,2 exabytes.

Més velocitat

Segons l'estudi, la velocitat també serà un element d'explosió exponencial a les xarxes mòbils, ja que augmentarà 3,2 vegades des del 2015 amb 2,0 Megabits per segon fins als 6,5 Megabits el 2020, impulsat per les xarxes 4G amb un trànsit que creixerà 13 vegades. A més els experts vaticinen un impacte de gran rellevància a mig termini de la convergència tecnològica impulsada per la tendència a la connexió de xarxa, així com els rellotges intel·ligents, les ulleres especials o sensors i l'avanç de la robòtica. Mòbils amb (o per) vasos d'aigua, factures de llum i claus del cotxe. L'explosió tecnològica ha arribat per quedar-se.