L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIREF) s'ha sumat als avisos del Banc d'Espanya i ha advertit que els pressupostos generals de l'Estat que proposa el govern de Pedro Sánchez no permetran complir amb el dèficit fixat, de l'1,3%. En una compareixença a la comissió de Pressupostos del Congrés dels Diputats, el president de l'Airef, José Luis Escrivá, ha dit que els comptes dels socialistes implicarien tancar aquest any gairebé un punt per sobre del previst, al 2,2%.

Segons l'Airef, les seves estimacions apunten que el dèficit de l'any passat se situï finalment al 2,7%, cinc dècimes per sobre del 2,2% previst, i que en aquest exercici els ingressos siguin més baixos del que Sánchez confia. Per l'Airef, per tant, és "improbable" que es compleixi el dèficit.

Així mateix, l'Airef creu que és "molt improbable" que l'objectiu d'estabilitat de la Seguretat Social, del 0,9%, es pugui assolir, però veu més optimisme en el 0,1% fixat per les comunitats autònomes. Pel que fa a Catalunya, l'organisme estima que podrà complir amb el dèficit establert. 

Segons l'Autoritat, els pressupostos generals proposats per Sánchez tenen una previsió d'ingressos massa optimista. Mentre que els socialistes preveuen un augment dels ingressos tributaris del 9,5%, l'Airef el rebaixa al 7,6%. En concret, si bé el govern espanyol pronostica recaptar 5.634 milions amb els canvis tributaris (nous impostos com la taxa a les tecnològiques i altres modificacions), l'organisme independent situa l'increment en només 2.908 milions, 1.300 milions menys. Pel que fa a les despeses, l'Airef pronostica que l'Estat gasti 2.300 milions més del que preveu el govern Sánchez en la seva proposta de pressupostos.