Més de la meitat dels treballadors que a l'abril encara estaven afectats per Expedients de Regulació Temporal de l'Ocupació (ERTO) per la pandèmia del coronavirus ja han tornat a treballar. Concretament el 60%. Així ho ha avançat el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, just un dia en què queda en entredit l'eficàcia i els riscos de prolongar massa els ERTO. 

Escrivà ha subratllat davant l'OCDE que els incentius a la reactivació dels treballadors han demostrat ser eficaços, ja que faciliten "el retorn més ràpid d'aquells que poden tornar als seus llocs de treball". Amb tot, l'informe laboral de l'OCDE alerta del risc d'allargar massa els ERTO, ja que segons diu suposaria que l'estat manté uns llocs de treball que "ja no són viables". I és que les empreses han recorregut de manera massiva a instruments per mantenir l'ocupació i aturar acomiadaments massius i aquests han arribat a afectar el 25% dels assalariats al conjunt de l'OCDE. 

Davant la situació, segons la institució caldria "adaptar el mercat de treball i entendre que hi ha algunes feines que ja no són viables" i hauran d'evolucionar per adaptar-se a la nova normalitat, cosa que requerirà la destrucció d'ocupació d'alguns sectors per afavorir-ne un altres. 

Aquest diagnòstic de la OCDE xoca amb els reclams de l'empresariat, que a Espanya fa setmanes que reclama allargar els ERTO fins a finals d'any, tot i que de moment el govern espanyol es resisteix a allargar-los més enllà del mes de setembre. 

Prestacions als autònoms

A més dels ERTO, el ministre ha posat en valor la prestació extraordinària per a autònoms o la flexibilització de l'accés a la prestació per desocupació, així com l'ingrés mínim vital per eradicar la pobresa extrema.

Així mateix, ha citat entre els "progressos" derivats de la pandèmia la possible extensió del teletreball que, ha defensat, podria ajudar a la conciliació de la vida familiar i laboral, reduir la contaminació i frenar la despoblació en zones rurals.