El govern espanyol ha presentat al Congrés dels Diputats el Projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat del 2023. Uns comptes públics, els quals asseguren que reforcen l'Estat de Benestar per uns serveis públics de qualitat mitjançant recursos rècord per a polítiques socials de la història en un context d'incertesa per la invasió russa d'Ucraïna.

D'aquesta manera, ara, els Pressupostos del 2023 inicien el tràmit parlamentari amb l'objectiu de ser aprovats en temps i forma per tercer any consecutiu. En aquest sentit, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha destacat que la presentació dels tercers pressupostos de la legislatura és un símptoma d'estabilitat i de seguretat per als ciutadans en un moment de gran volatilitat internacional.

Pensions

Des del govern de Pedro Sánchez s'han centrat en minvar l'impacte de la inflació i s'emmarca la revaloració de les pensions conforme l'IPC, complint la recomanació del Pacte de Toledo. Aquesta mesura beneficiarà més de 10 milions de pensionistes, que veuran incrementats els seus ingressos al voltant del 8,5%. En concret, els pressupostos contemplen una dotació de 190.687 milions d'euros, un 11,4% més. Tot i això, la ministra ha destacat que la sostenibilitat del sistema de pensions està garantit.

De fet, una de les novetats per al curs vinent és que per primera vegada en 13 anys s'incrementa l'anomenada guardiola de les pensions amb una aportació de l'Estat al Fons de Reserva de 2.957 milions procedents del Mecanisme d'Equitat Intergeneracional. Ara bé, cal subratllar que aquests Fons feia més d'una dècada que no es tocaven.

Ingrés mínim vital

Aquest es revalorarà també al voltant del 8,5%, cosa que beneficiarà 1,2 milions de persones. Per part seva, l'IPREM, l'índex de referència utilitzat per a la concessió de nombroses ajudes, augmenta un 3,6% i se situarà en els 600 euros. La partida de dependència arriba a la xifra rècord de 3.522 milions en augmentar la seva dotació en 600 milions. A aquesta quantitat se sumen gairebé 20 milions de les quotes socials de les cuidadores no professionals. Una altra partida que persegueix mitigar l'alça dels preus és l'increment del 65% del bo social tèrmic, que arriba als 259 milions.

Política d'igualtat

Es destinen 201 milions al Pla Corresponsables, dels quals 190 milions es transferiran a les comunitats autònomes. També s'eleven en 51 milions les partides per lluitar contra la violència de gènere.

Atur

Aquests Pressupostos inclouen un reforç per als aturats mitjançant l'increment de la quantia de la prestació contributiva per desocupació del 50% al 60% de la base reguladora a partir dels 6 mesos. Això suposarà que uns 300.000 aturats en aquesta situació podran rebre 100 euros més de mitjana al mes. En aquest sentit, aquests comptes tenen en compte una elevació de les partides destinades al foment de l'ocupació, que s'incrementen un 5% fins a 8.029 milions d'euros.

Destaca en aquest sentit l'augment de 124 milions de la partida per a Formació Professional per a l'ocupació; o els més de 4.000 milions que es destinen a inserció i incentivació a la contractació. En matèria de feina destaquen 130 milions d'euros que es destinaran a bonificar les quotes de la Seguretat Social a les treballadores de la llar.

Joves

Una de les prioritats dels Pressupostos són els joves, les polítiques dels quals s'incrementen un 13,2% i arriben als 12.741 milions. Entre les mesures específiques per a aquest col·lectiu hi ha la pròrroga del bo de lloguer jove. Aquest ajut directe de 250 euros per a l'emancipació dels que tinguin entre 18 i 35 anys i ingressos baixos està dotat amb 200 milions. Per facilitar l'accés a l'habitatge, els pressupostos també recullen 260 milions per a lloguers accessibles.

A més, el bo cultural jove també s'estén al 2023, cosa que permetrà gaudir als que compleixin 18 anys durant el proper curs de 400 euros per invertir en l'àmbit cultural. Precisament, els pressupostos inclouen un increment del 13,5% per a la cultura fins a superar els 1.800 milions.

Beques escolars

La partida de beques a l'estudi s'eleva en 400 milions i se situa en els 2.474 milions, la dotació més gran de la història. Cal destacar que es destinen 300 milions per al programa Codi Escola 4.0 orientat a la robòtica i les noves tecnologies. A més, s'hi inclouen 20 milions per combatre l'assetjament escolar. Ara bé, en aquest apartat com en d'altres, les xifres rècord es deuen a l'entrada dels Fons Next Generation.

Transport públic

Els pressupostos recullen un increment de la subvenció al transport un 25,7% fins als 3.419 milions. Aquesta pujada es justifica en gran part per la pròrroga de la gratuïtat del transport públic de Rodalies, Rodalies i Mitja Distància, una mesura que beneficia sobretot la classe mitjana i treballadora.

Funcionaris

Els pressupostos de 2023 recullen la millora salarial del 2,5% per al proper exercici, que podria augmentar fins a un punt addicional en funció del compliment de diverses variables vinculades a la inflació i l'increment del PIB nominal. Cal tenir en compte que aquest increment es realitza sobre la retribució consolidada del 2022, que inclou un augment addicional de l'1,5%, que se suma a la pujada del 2% ja aprovada.