Nou sorpasso de l'aeroport del Prat a l'Adolfo Suárez-Barajas. L'aeroport de Barcelona ha començat l'any amb un increment de la xifra rècord de passatgers que feia mesos que no es veia, un 9,1% (3.058.271 passatgers), que representa més d'un punt i mig més que el de Madrid, que ha crescut un 7,5% (4.130.156 passatgers).

El govern espanyol ja s'havia encarregat d'anunciar per totes les vies que el procés i, sobretot, el referèndum, havia afectat el turisme a Catalunya, però les xifres mostren un increment que no havia estat tan elevat des del juny del 2017, quan va créixer un 9,2%.

Ara bé, també és cert que tant el Prat com Barajas han vist com el nombre de passatgers ha disminuït considerablement en els darrers mesos perquè, per exemple, al juny el de Barcelona va rebre 4.585.277 usuaris i el de Madrid 4.745.858. Això sí, les xifres de cada gener són molt més baixes que les dels mesos de mitjans d'any pel turisme i la temporada d'estiu i de vacances.

El Prat, però, no només ha superat Barajas en les estadístiques dels viatgers, sinó també en el nombre d'operacions, és a dir, de vols que en surten i hi arriben, amb un 7,5% davant del 5,7% de Madrid, i en el percentatge de mercaderies amb un 18,7% enfront del 16,9% de la capital espanyola.

Rècords històrics

La crisi oberta entre els governs català i espanyol pel procés independentista no ha frenat, doncs, l'arribada de passatgers a Barcelona, ni tampoc de mercaderies, que cada vegada incrementen més els seus percentatges de creixement. 

El 2017 Aena va tancar les seves estadístiques deixant 47,2 milions de passatgers a l'aeroport del Prat, un 7,1% més que el 2016. De fet, Catalunya va encapçalar l'any passat la despesa turística estrangera a l'Estat amb un 22,2% del total, seguit de les Canàries amb un 18,5% i les Illes Balears amb un 17,6%.

Un any en què, a més, es van començar a inaugurar nous vols internacionals directes des de la capital catalana i amb companyies low cost, que facilitaran els trasllats transoceànics i donaran més opcions als usuaris que han d'agafar un vol des del Prat.

Així doncs, i segons mostren les xifres, la tendència és anar incrementant la xifra de viatgers que arriben a la capital catalana mes rere mes i any rere any. Caldrà esperar a l'estiu per veure si l'aeroport del Prat fa definitivament el sorpasso al de Barajas en nombre de passatgers.