El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, i el president de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), Antonio Garamendi, han firmat un acord de col·laboració que permetrà a les empreses afiliades a l'organització tenir accés a una línia de finançament de 30.000 milions d'euros durant els propers dotze mesos. En un comunicat aquest divendres, l'entitat explica que l'objectiu de l'acord és facilitar respostes eficaces a les empreses en material d'ajuda a la internacionalització, al finançament, a l'emprenedoria i al desenvolupament de projectes d'innovació.

Des de Caixabank, el president Goirigolzarri ha assenyalat que després de la pandèmia "resulta més clau que mai" facilitar el finançament a les empreses per ajudar-les a créixer i espera que aquest acord contribueixi a incrementar la competitivitat de l'economia espanyola. Per la seva part, Garamendi ha destacat la necessitat de garantir un accés "àgil i segur" al finançament a les empreses perquè puguin augmentar la seva productivitat i la seva capacitat d'innovació tecnològica".

Des de 2015

Aquest conveni suposa la renovació d'una col·laboració entre ambdues entitats que es va iniciar el 2015 i que fins al moment ha permès a les empreses disposar de 96.000 milions d'euros per promoure actuacions encaminades a la millora i el creixement empresarial. Entre juny de 2020 i juny de 2021, CaixaBank va concedir més de 146.000 milions d'euros en crèdits a tota la seva carrera de microempresa, pimes i grans empreses. Aquests suposen un 38,2% més que l'any anterior.

Erste Bank

D'altra banda, CaixaBank ha venut avui el 9,92% de la participació que controlava en l'entitat austríaca Erste Bank per 1.503 milions d'euros. En un comunicat, remès aquest divendres a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), l'entitat ha informat que tancarà l'operació a través de dues vies. D'una banda, es desprendrà del 4,5% de la participació, 19,5 milions d'accions, mitjançant un lliurament d'accions dels contractes de permuta. D'altra banda, iniciarà una col·locació accelerada pel 5,42% restant, 23,3 milions d'accions, a 38 euros per títol.

Segons va informar CaixaBank ahir dijous, una institució s'ha compromès a posar un ordre en ferm sobre la bena d'aproximadament 4,3 milions d'accions, encara que no ha transcendit el seu nom. L'operació reportarà un benefici brut de 54 milions d'euros a CaixaBank i millorés la ràtio de capital CET1, que mesura la fortalesa financera de les entitats, en 16 punts bàsics. El 21 d'octubre l'entitat va reconèixer que mantenia converses amb la Fundació Erste (principal accionista d'Erste Group Bank) sobre una possible assignació d'aquesta participació.

En la imatge principal, Goirigolzarri i Garamendi firmen el seu acord / EuropaPress