Les vendes de cotxes i motos pugen el mes de setembre a Catalunya tot i que amb matisos. Així doncs, pel que fa als turismes que són els més representatius, la diferència percentual del setembre del 2021 al d'aquest 2022 és millorable: d'un 12,9% a un 13,9%, un punt més respecte fa un any. Ara bé la pujada és inferior respecte el conjunt d'Espanya.

Novament, des de la patronal Fecavem alerten que aquestes diferències amb el conjunt de l'Estat continuaran vigents fins que no s'elimini l'impost d'emissions: "Estem per sobre respecte el mes del 2021, però en el conjunt d'Espanya pitjor. Això s'atribueix al canal d'empresa i flota que estan funcionant a altres comunitats, però a Catalunya no se'n fan perquè els gestors de flotes no tenen seu derivat d'aquest impost", admet el secretari general de Fecavem, Joan Blancafort.

Volum de vendes

Si ens fixem en xifres generals, més enllà dels turismes únicament, la diferència percentual se situa en un 5,8% a Catalunya i un 14% al conjunt espanyol. "El percentatge català és positiu, però quan el compares amb el d'Espanya pensem que podríem tenir molt més". A la dada positiva del mes de setembre s'hi afegeix el fet que tots els canals van tancar a l'alça. Tant les vendes acumulades al canal de particular com d'empreses són especialment significatives. Durant el mes passat, les vendes adreçades als particulars aconsegueixen un creixement del 6%, amb un total de 30.314 unitats a tota Espanya. Amb un volum de vendes similar, el canal d'empreses arriba a 30.599 matriculacions, amb un augment del 19,2%. En menor mesura, però també en positiu, les llogadores creixen un 17,8% al setembre, fins a les 6.327 unitats.

D'altra banda, les matriculacions de vehicles industrials, autobusos, autocars i microbusos al setembre mantenen els registres en positiu, amb un creixement del 18,6% i un total de 2.351 unitats venudes, segons la patronal espanyola Faconauto. En l'acumulat de l'any, se sumen 18.170 unitats, cosa que marca un augment del 12% en els nou primers mesos. Per tipus de vehicles, cal destacar el fort creixement dels vehicles industrials que sumen 1.942 vendes, amb un augment del 22,8%. 

Un setembre millor del previst

Félix García, director de màrqueting d'ANFAC, explica que “el mercat de turismes i tot terrenys creix per sobre del 10% al mes de setembre. És el segon mes consecutiu al que les vendes pugen en un context de mercat a la baixa i amb una conjuntura socioeconòmica molt desfavorable. El sector continua amb la greu crisi de semiconductors que ha esdevingut un coll dʻampolla per a la producció. Tot i que hi ha una demanda existent per part dels usuaris, l'escassetat de components està condicionant que es pugui veure plenament satisfeta. A això s'hi afegeix que la incertesa econòmica i les tensions geopolítiques, ja sigui per la guerra d'Ucraïna o per la situació a Taiwan, un dels principals fabricants d'aquests components, no han cessat i van a continuar sent factors que determinin l'evolució del mercat en els propers mesos.