Catalunya acumula 28 de les 100 majors fortunes de l'Estat espanyol amb una quantitat total de 19.375 milions d'euros, segons la llista de les 100 majors fortunes d'Espanya, publicada aquest dimarts per la revista Forbes. Ara bé, quines són aquestes 28 fortunes catalanes que apareixen a la llista?

Pel que fa a la resta d'integrants d'aquesta llista, cal destacar que Madrid és la comunitat que acumula un major nombre de persones riques, 36, amb una fortuna de 33.125 milions d’euros, entre els quals destaquen Florentino Pérez, president d'ACS i del Reial Madrid amb 1.700 milions d'euros, Alicia Koplowitz, propietària d'Omega Capital amb 2.300 milions o Rafael del Pino y Calvo-Sotelo, president de Ferrovial, que acumula una fortuna total de 3.800 milions d'euros, la tercera més gran de l'Estat.

Al capdavant de la llista, com ja és costum els últims anys, hi trobem a la família Ortega amb una fortuna de més de 70.000 milions d'euros. En aquesta llista hi trobem a dos dels seus membres, el primer de tots Amancio Ortega, accionista majoritari i fundador d'Inditex, amb una fortuna total de 67.000 milions d'euros, seguit de la seva filla Sandra Ortega, que acumula 6.300 milions d'euros en total. Aquestes dues grans fortunes catapulten Galícia com la comunitat que concentra una major riquesa amb 77.400 milions d’euros en total.

11
Sol Daurella

La primera aparició d'una fortuna catalana a la llista Forbes d'enguany és Sol Daurella, la presidenta de Coca-Cola Europacific Partners, que acumula una fortuna total de 1.900 milions d'euros

Daurella apareix en aquesta llista gràcies al fet que l'empresa embotelladora que dirigeix s'ha convertit en una de les majors multinacionals del grup Coca-Cola després d'una agressiva estratègia de fusions i absorcions. Un bon exemple d'aquesta estratègia ha estat el seu canvi de nom, ja que només fa un any es deia Coca-Cola European Partners, però va canviar el seu nom a l'abril quan va comprar Amatil, una empresa australiana d'embotellament, per uns 6.166 milions d'euros.

sol daurella ACN

Imatge d'arxiu de Sol Daurella - ACN

14
Isak Andic

El segon català de la llista és un dels clàssics i no és ni més ni menys que Isak Andic, propietari de la cadena de confecció i moda Mango, i que acumula una fortuna total de 1.600 milions d'euros

La firma catalana va aconseguir amortir la crisi de la Covid amb vendes online, que al cap de l'any van caure un 22% facturant un total de 1.842 milions d'euros. Ara bé, Mango va tancar el primer semestre d'aquest 2021 amb un 21% més de facturació respecte a 2020 i preveu superar el resultat obtingut en 2019.

Pel que fa a les vendes online de marca, que van sostenir l'empresa l'any passat, van tancar els primers sis mesos de l'any amb un increment del 37% respecte al 2020. De fet, el seu pes actual sobre la facturació total ja suposa el 46% de les vendes, una bona demostració de l'adaptació de l'empresa d'Andic.

2 ISAK ANDIC MANGO MODA EFE

Fotografia d'arxiu d'Isak Andic - Efe

19
Manuel Lao

La tercera major fortuna catalana, i dinovena en total, és per Manuel Lao expropietari i fundador del Grup Cirsa, que acumula un total de 1.300 milions d'euros.

Lao va generar gran part de la seva fortuna en el sector de l'oci i el joc a través de Cirsa, un grup empresarial que va fundar juntament amb el seu germà, Juan Lao, l'any 1978. Els dos germans van comandar el grup plegats fins el 1998, quan Juan Lao li va vendre la seva part de l'empresa a Manuel Lao per  20.000 milions de pessetes, uns 120 milions d'euros.

Manuel Lao va seguir al capdavant del grup fins al 2018, quan va decidir va vendre l’empesa a BC Partners per 2.235 milions d'euros, encara que d'aquest import es va descomptar el deute. Ara, Manuel Lao inverteix els seus diners a través de Nortia Capital i, entre altres inversions, controla el 6,27% de la socimi Merlin Properties.

MANUEL LAO HERNANDEZ -  Nortia Capital Investment Holding (NCIH)

Fotografia d'arxiu de Manuel Lao - Nortia Capital Investment Holding

 

20
Alberto Palatchi

Immediatament després de Manuel Lao, apareix a la llista la quarta fortuna catalana de la llista. Es tracta d'Alberto Palatchi, expropietari de la firma de moda Pronovias, amb una fortuna total de 1.300 milions d'euros.

La fortuna de Palatchi prové, en gran part, de Pronovias, l'empresa de confecció de vestits de núvia que va fundar el seu pare, de la qual va vendre el 90% el 2017 per 509 milions d'euros. Actualment, l'empresari català inverteix a través de Galma Capital, que controla una de les sicav més rendibles de tot l'Estat, Gesprinsa.

A més, part de la fortuna de Palatchi també prové de diversos immobles que té en propietat, de la inversió en diferents fons i accions d'empreses cotitzades. Alhora, també està reforçant la seva col·lecció d'obres d'art.

Alberto Palatchi (derecha) pronovias - ACN

Fotografia d'arxiu d'Alberto Palatchi (dreta) - ACN

25
Antonio Gallardo

La 25a major fortuna de l'Estat també és catalana i pertany a Antonio Gallardo, un dels principals accionistes dels laboratoris Almirall, i compta amb mil milions d'euros de fortuna personal. 

Antonio Gallardo, juntament amb el seu germà Jorge, són els principals accionistes individuals dels laboratoris farmacèutics Almirall, a través de les corporacions Genbad i Zamap, en la qual també participen els seus fills. Segurament la més coneguda dels fills és Susana Gallardo, actual parella de l'ex primer ministre francès Manuel Valls, i exdona d'Alberto Palatchi.

Pel que fa a Almirall, durant la primera meitat d'aquest any va perdre 42,8 milions d'euros en el primer semestre de l'any després d'assumir un deteriorament de valor comptable d'actius intangibles per valor d'uns 100 milions d'euros. Aquest deteriorament es desglossa en 69 milions atribuïbles a Seysara, el seu tractament contra l'acne, "per pressions pel que fa a l'accés al mercat i els reemborsos", en uns altres 22 milions a l'anomenada cartera Legacy dels EUA i 12 milions per no haver exercit l'opció de compra de la companyia Bioniz Therapeutics.

Ara bé, sense tenir el deteriorament comptable, Almirall va assegurar que el seu benefici hauria estat de 57,8 milions d'euros fins al juny. De gener a juny els ingressos totals de la companyia van augmentar un 8,2% respecte el 2020, fins als 416,8 milions d'euros, dels quals 415,5 milions corresponen a vendes netes.

26
Jorge Gallardo

Just darrere d'Antonio Gallardo, hi trobem al seu germà, Jorge Gallardo, amb una fortuna de 1.000 milions d'euros. Igual que el seu germà, la fortuna de Gallardo és gràcies al fet que és un dels accionistes principals dels laboratoris Almirall

A més, Gallardo també és el president dels laboratoris. Pel que fa al futur immediat, el grup farmacèutic català està pendent de l'autorització de la Comissió Europea per començar a comercialitzar el seu nou fàrmac contra la dermatitis atòpica, Lebrikizumab, del qual ha obtingut resultats positius en el desenvolupament. La comercialització del medicament, segons les previsions de l'empresa pot aportar fins a 450 milions d'euros en ingressos. 

A més, cal apuntar que en els últims anys Almirall gairebé ha duplicat el seu valor en Borsa en els últims anys, de 1.444 milions d'euros en 2017 a 2.600 milions en l'actualitat. En aquest sentit, han aconseguit entrar en el major índex borsari espanyol, l'IBEX-35.

 

28
Carmen Daurella

La setena fortuna catalana de la llista pertany a l'accionista d'ArcelorMittal entre d'altres coses, Carmen Daurella, cosina de Sol Daurella, que compta amb un total de 950 milions d'euros.

Concretament, Daurella controla Haberes y Servicios, és accionista indirecte de Coca-Cola Europacific Partners a través de Cobega, el hòlding de les diferents branques dels Daurella. A més, Carmen i Sol Daurella, han venut l'empresa d'alimentació Copesco & Sefrisa al grup basc Angules Aguinaga, empresa productora de 'La Gula del Norte'. 

Copesco, l'empresa familiar dels Daurella, va ser fundada l'any 1853 per José Daurella, antecessor del grup familiar, i va operar en solitari fins al 1994, quan es va fusionar amb Sefrisa, productor de salmó fumat.

31
José Elías

La vuitena major fortuna catalana de la llista Forbes és la de José Elías, que entre altres coses és accionista d'Audax Renovables, i controla una fortuna de 900 milions d'euros. 

Elías, a més de ser un dels accionistes destacats d'Audax Renovables, també té accions a Audax Green, Ezentis, Aspy, Atrys Health, i a la cadena de supermercats La Sirena, entre altres companyies. Gran part de la fortuna d'Elías s'ha generat en els últims dos anys gràcies a una política d'absorcions. De fet, aquest gran creixement de la seva fortuna és el que ha provocat que aquest any hagi entrat en aquesta llista com en la de bilionaris de Forbes USA.

De fet l'última adquisició d'Elías va ser la dels supermercats La sirena el juliol passat a través del grup Excelsior Times. Durant el 2020, la cadena de supermercats va registrar un Ebitda de 15,6 milions d'euros, un 71% més que l'any passat, i augmentar la facturació un 19%, fins als 194 milions.

Jose Elias audax renovables - ACN

Fotografia d'arxiu de José Elías - ACN

32
Manuel Puig

Manuel Puig, vicepresident del grup Puig, té la novena major fortuna de Catalunya amb 850 milions d'euros. 

A més de vicepresident, Manuel Puig també és el major accionista individual del Grup Puig, fundat pel seu avi Antonio Puig. Alhora, també controla un 5% del capital de Fluidra, empresa que en els últims anys s'ha revaloritzat a l'alça en borsa, concretament aquest augment és quasi del 50%.

Pel que fa a Puig, va tancar el 2020 amb una caiguda del 24% en ingressos, fins als 1.537 milions d'euros, i pèrdues de 72 milions a causa de les restriccions provocades per la Covid. Aquests resultats representen els pitjors de la història recent de la companyia, però des de l'empresa preveuen una forta sortida d'aquesta crisi, en què es duplicaran resultats d'aquí a dos anys i es triplicaran el 2025.

 

34
Thomas A. Meyer

Thomas Andreas Meyer, propietari de la marca de moda Desigual, és el següent de la llista amb una fortuna total de 850 milions d'euros.

Meyer, d'origen suís, controla el 100% de la seva companyia i en l'últim any i mig ha decidit fer una forta aposta per la via online del negoci per tal de compensar la caiguda de vendes a les botigues físiques. Com a anècdota, Meyer va vendre el 10% de Desigual a Eurazeo l'any 2013 per 285 milions d'euros, però al cap de 5 anys va recomprar les accions.

Sobre la seva empresa, cal destacar que és una de les primeres a aprovar la setmana laboral de 4 dies. El passat 8 d'octubre,  els treballadors de Desigual va aprovar-ho a canvi d'una reducció del sou del 6,5%. Així van decidir-ho en una votació en la qual hi va haver una participació del 98% en la qual va votar a favor un 86%.

 

36
Ricardo Portabella

El següent català de la llista és Ricardo Portabella, que ocupa la posició 36 del total. Concretament, Portabella és el propietari d'Anpora i acumula una fortuna de 800 milions d'euros. 

A més de ser el propietari d'Anpora Patrimonio, Portabella també és l’accionista més gran d'Alantra Partners amb el 19,8% del capital i té una petita participació de Danone Francia.

39
Carmen Cervera

La 12a major fortuna catalana és la de Carmen Cervera, gran col·leccionista d'art, amb un total de 750 milions d'euros. 

La fortuna de Cervera prové, en gran part, del seu matrimoni amb el baró Heinrich Hans August Thyssen-Bornemisza de Kaszó, de qui va quedar viuda l'any 2002. Cervera és la propietària de la col·lecció de pintura que porta el seu nom i que es pot veure exposada al Museu Thyssen de Madrid.

carmen cervera tita thyssen, GTRES

Fotografia d'arxiu de Carmen Cervera - GTRES

44
Óscar Serra

El número 44 de la llista de Forbes és per Oscar Serra, fundador i accionista de Fluidra, que té una fortuna de 600 milions d'euros. 

Serrà va ser un dels quatre fundadors de la Fluidra l'any 1969. Actualment, l'empresa lidera, a escala mundial, el sector de l'equipament de piscines i des del 2017 ha quintuplicat el seu valor en Borsa fins a superar els 7.100 milions d'euros de capitalització. En l'últim any l'empresa ha anat a més i no para de créixer, una bona prova d'això va ser la seva entrada a l'IBEX-35, el mes de març passat. 

De fet, durant els primers 9 mesos de l'any, Fluidra va multiplicar per tres el seu benefici net, fins als 221 milions d'euros, a més, les vendes de la companyia també van créixer fins als 1.704 milions d'euros, un 49% més que en els nou primers mesos de l'any passat. Si ens centrem en el tercer trimestre, Fluidra va registrar unes vendes de 517 milions d'euros, un 39,1% per sobre del mateix trimestre de 2020 i un 67% més que en el mateix període de 2019.

49
Tomás Arrufat

A la meitat de la llista trobem a Tomás Arrufat, l'actual president de Proeduca, que acumula una fortuna 550 milions d'euros. 

Concretament Arrufat és el promotor i principal accionista de Proeduca Altius, la societat que gestiona la Universitat Internacional La Rioja (Unir), entre d'altres. Des de la seva sortida a Borsa fa dos anys, Proeduca ha duplicat la seva cotització fins als 760 milions d'euros.

Proeduca a més de la UNIR, està integrat per institucions especialitzades en l'educació online com UNIR Mèxic, i CUNIMAD. Té oficines a Espanya, Mèxic, Colòmbia, l'Equador, el Perú, l'Argentina, Bolívia, encara que el seu caràcter virtual li permet comptar amb alumnes en més de 90 països. A més, també té presència als EUA a través de Marconi International University i al Perú mitjançant l'Escola de Postgrau Neumann Business School.

50
Núria Roura

Just al mig de la llista trobem una altra catalana, Núria Roura, una de les principals accionistes de Grifols, i que acumula una fortuna de 550 milions d'euros. 

Roura, viuda de Víctor Grifols, és una de les principals accionistes individuals dels laboratoris fundats per la família del seu marit, i promotora de la Fundación Víctor Grifols i Lucas para promoure la bioètica. 

Actualment, Grifols segueix liderant el sector del plasma arreu del món i engrandint la companyia. L'últim exemple d'aquesta voluntat de creixement és la compra per 1.100 milions d'euros de la totalitat del capital social de la farmacèutica Tiancheng Pharmaceutical Holdings, propietària del 90% de les accions ordinàries i de l'1 % de les accions preferents de la companyia alemanya Biotest, companyia que adquirirà amb l'operació. 

Biotest és una empresa del sector de la salut que cotitza en borsa i està especialitzada en hematologia i immunologia clínica innovadora, amb una  cartera d'R+D que inclou noves proteïnes plasmàtiques, que complementen la cartera de productes de Grifols.

51
Alícia i Mercedes Daurella

Tercera aparició a la llista de la família Daurella amb Alícia i Mercedes Daurella, que acumulen una fortuna combinada de 550 milions d'euros.

Alicia i Mercedes Daurella, germanes de Carmen Daurella, són accionistes de Coca-Cola Europacific Partners, la societat que presideix la seva cosina Sol Daurella, que acumula la fortuna més gran de Catalunya. El percentatge exacte de cadascuna de les dues germanes, i la participació d'Elena Daurella, és difícil de determinar, però juntes, les quatre germanes -Alícia, Mercedes, Elena i Carmen- sumen més accions que la seva cosina. PEr tant podem dir que la família Daurella controlen bona part de Coca-Cola Europacific Partners, una de les grans companyies de Coca-Cola.

 

64
Mauricio Botton

Per trobar el pròxim català a la llista hem de baixar fins al número 64, on trobem a Mauricio Botton, propietari de Germina Finance, que acumula una fortuna de 450 milions d'euros. 

Botton, net del fundador de Danone, és un gran inversor català que canalitza aquestes inversions a través de Germina Finance, dedicada a les activitats de societats holding, a més també és un gran propietari agrícola amb la finca La Gramosa, on té un dels olivars més grans del mediterrani, i té una fundació anomenada Champalimaud Pancreatic Cancer Center. La seva fortuna procedeix, en gran part, de la venda de la filial espanyola Danone a la matriu francesa de la companyia l'any 2015

 

66
Liliana Godia

Dues posicions més avall, en la número 66, hi trobem una de les incorporacions a la llista, Liliana Godia, que és la propietària de BCN Godia i accionista minoritària de Naturgy, que acumula una fortuna de 450 milions d'euros. 

Godia, en els últims anys, ha augmentat la seva riquesa gràcies a la venda de diversos parcs d'energia fotovoltaica de Prodiel al fons d'inversió Everwood per una quantitat aproximada de 750 milions d'euros, un preu que no és definitiu, ja que està sotmès a due diligence.

A més, Godia va ser la fundadora de la Fundació Francisco Godia l'any 1999, per a mantenir viu el record del seu pare Francisco Godia Sales, pilot d'automobilisme, i també per conservar la col·lecció privada d'art que va reunir.

76
Alfonso Líbano

Si baixem fins al lloc 76 de la llista Forbes, trobem a Alfonso Líbano, conseller de Coca-Cola Europacific Partners, i cinquè membre de la Família Daurella que apareix a la llista, que acumula una fortuna de 350 milions d'euros. 

Líbano és també accionista de Coca-Cola Europacific Partners, la multinacional embotelladora de Coca-Cola que ha crescut amb una estratègia de fusions i compres en els últims anys. Líbanoi la seva germana, Pilar, controlen la seva inversió a través de Larfin.

80
Marc, Antonio, Daniel i Manel Puig Guasch

Quatre dels cinc fills de Mariano Puig -Marc, Antonio, Daniel i Manel- ocupen el lloc 80 de la llista de Forbes amb una fortuna total de 325 milions d'euros. 

Dins de l'empresa familiar, de la qual són accionistes, el més important és Marc Puig, que actualment és el president del grup. De fet, ell va ser l'encarregat, quan va presentar els resultats del 2020, d'anunciar que la companyia té com a objectiu facturar 3.000 milions d'euros d'aquí a dos anys i arribar als 4.000 milions d’euros el 2025, gràcies en gran part a la compra de la firma britànica de maquillatge, Charlotte Tilbury.

81
David, Mar i Arnau Nogareda

Un altre grup de germans, els Nogareda, ocupen el lloc número 81 de la llista. En aquest cas, David, Mar i Arnau Nogareda tenen una fortuna de 325 milions d'euros i són els propietaris dels Laboratoris Hipra.

De fet, aquests tres germans són uns dels farmacèutics de moda, ja que estan desenvolupant una vacuna contra la Covid amb col·laboració amb l'Hospital Clínic. De fet, a finals de la setmana passada vam conèixer, en boca de la ministra de ciència del govern espanyol, Diana Morant, que l'empresa rebrà una ajuda de 15 milions d'euros, que permetrà avançar en els assaigs clínics. 

A més, l'empresa catalana ja ha venut 50 milions de dosis de la vacuna contra la covid al Vietnam. El subministrament es faria efectiu un cop s'hagin realitzat estudis clínics locals i hagin obtingut l'autorització per part de les autoritats del país asiàtic.

82
Enric Asunción

Les startups catalanes s'han fet un forat a la llista gràcies a Enric Asunción, fundador de Wallbox, que ja acumula una fortuna de 325 milions d'euros i que ocupa la posició 82 de la llista. 

Asunción és cofundador, juntament amb Eduard Castañeda, i accionista de Wallbox, una startup catalana especialitzada en la recàrrega de vehicles elèctrics. Des de fa poques setmanes, Wallbox cotitza a la borsa de Nova York i està valorada amb 1.475 milions de dòlars i durant la primera meitat de l'any ha crescut un 300%.

En la seva estrena en borsa, el mateix Asunción, va assegurar que l'entrada de l'empresa a borsa "representa el següent pas" perquè la demanda de carregadors i de gestió de l'energia està creixent constantment a tot el món. A més, Asunción va considerar que "la transacció garanteix a Wallbox els recursos necessaris per finançar la seva contínua expansió global i el desenvolupament tant d'existents com de noves solucions de gestió energètica per a ús privat, públic i corporatiu".

88
José Luis, Marc, Jorge i Xavier Rubiralta

El quart grup de germans catalans ens el trobem a la posició 88 del rànquing, i són els Rubiralta Giralt, propietaris de Werfenlife i amb una fortuna tota de 300 milions d'euros.

Els quatre germans Rubiralta Giralt –José Luis, Marc, Jorge i Xavier– sumen un patrimoni superior a 1.200 milions d'euros, que prové fonamentalment de Werfenlife, l'empresa familiar especialitzada en tecnologia sanitària i amb presència en més de 30 països.

Segons diu Forbes, si Werfenlife sortís a Borsa, la seva riquesa seria molt superior i situaria a aquesta família entre les més riques del país; és també una de les més innovadores d'Espanya, gràcies al seu departament de recerca i desenvolupament R+D.

 

94
Manuel, María, Magdalena i Jordi Canivell

Si mirem la sisena posició començant pel final trobem als germans Canivell que, entre altres coses, són accionistes de Grifols i acumulen una fortuna de 300 milions d'euros.

A part de la compra de Biotest, Grifols ha inaugurat, recentment, la primera planta de distribució de plasma a l'Àfrica juntament amb la National Service Projects Organization (NSPO) d'Egipte.

 Aquest projecte, segons l'empresa catalana portarà al país nord-africà "a aconseguir l'autosuficiència i facilitarà l'accés als medicaments plasmàtics en tota la regió d'Orient Mitjà i Àfrica". 

Les noves instal·lacions de Grifols a Egipte començaran a recollir donacions de plasma el pròxim mes de novembre i, a més, l'edifici també inclou un laboratori d'anàlisi per al garbellat del plasma i una àrea per a formació pertanyent a The Grifols Academy, el principal programa de formació professional continuada dirigit a empleats i empleades.

95
Javier Ventura

En la posició 95 hi trobem al català Javier Ventura, propietari d'Adam Foods que acumula una fortuna de 275 milions d'euros. 

Ventura controla Adam Foods, una escissió de l'antiga Nutrexpa que va engolir a la divisió de pa de Panrico. Adam Foods, a més, Nestlé col·laboren a llançar productes mitjançant cobranding (compartició de marca) en tauletes de xocolata i galetes.

96
Paloma García i Asunción Peña

La posició 96 del rànquing també és per a dues catalanes, Paloma García i Asunción Peña, que acumulen una fortuna de 275 milions d'euros, i entre d'altres coses, són accionistes d'El Corte Inglés.

García i Peña, són dues accionistes minoritàries d'El Corte Inglés a través de Cartera Mancor. Les seves accions provenen de l'herència del seu pare, José Antonio García Miranda, qui va morir en 2008, cosí d'Isidoro Álvarez, expresident d'El Corte Inglès i successor de Ramon Areces, segon president de la companyia.

Jorge, Josep i Oriol Puig
100

L'últim lloc de la llista de Forbes és per a uns altres germans, els Puig Alsina, que acumulen una fortuna de 250 milions d'euros. 

Els germans Jorge, Josep i Oriol Puig són els tercers membres de la família Puig que apareixen a la llista i representen la branca familiar dels Puig Alsina. Si mirem la família, i per tant el grup empresarial en general, veiem com Puig té, a més del grup de perfumeria i moda conegut mundialment, interessos en Flamasats, la socimi immobiliària Colonial i són socis d'Adolfo Domínguez i Tèxtil Lonia.