El 30 de juny es van formar llargues cues a les seus del Banc d'Espanya d'arreu de l'Estat. Aquell dia estava marcat al calendari com l’últim en què es podien canviar les pessetes que un havia guardat a casa pel seu valor en euros. Ja han passat anys des que va entrat en vigor la nova moneda, però com sempre, hi ha qui es va esperar fins a l'últim minut per a fer aquesta operació. 

Així i tot, el termini es va acabar amb un 3,2% del valor de les monedes i els bitllets en circulació el 31 de desembre de 2001 sense bescanviar, que es tradueixen a uns 1.575 milions d'euros

Concretament, 793 milions es corresponen a bitllets i 782 a monedes en pessetes, una quantitat que representa l'1,7% i el 31%, respectivament, de l'import que hi havia en circulació en el moment de la introducció de l'euro. D'aquesta manera, fins al 30 de juny, els ciutadans han canviat el 96,8% de l'import de les pessetes, que en total ascendeix fins als 48,750 milions d'euros.

10 milions en dos mesos 

 El volum més important de pessetes es van canviar en els primers sis mesos des de la posada en circulació de l'euro. Fins al 30 de juny de 2002, quan encara es podia fer l'intercanvi tant al Banc d'Espanya com a les entitats de crèdit, es va bescanviar un 94,5% de l'import de les pessetes que circulaven fins a finals del 2001. 

Segons explicava Efe, a finals d'abril, els ciutadans encara conservaven monedes i bitllets per valor d'uns 1.586 milions d'euros, ja fos per un motiu sentimental, nostàlgia o perquè se n’havien descuidat. Ara, segons les últimes dades, n'han quedat sense bescanviar 1.575 milions d'euros. D'aquesta manera, la població espanyola va aprofitar la seva darrera oportunitat i va recuperar gairebé 10 milions en els últims dos mesos. 

A partir de 1939 

A finals d'aquest mes de juny, davant l'interès de la població per acabar de bescanviar les pessetes que fins llavors s'havien guardat a casa, el Banc d'Espanya va permetre fer aquest intercanvi sense cita prèvia, per agilitzar els tràmits. Durant tots aquests anys es van poder intercanviar tots els bitllets que havien entrat en circulació a partir de 1939, mentre que els emesos entre 936 i 1939 s'havien de sotmetre a una anàlisi dels experts de l'entitat. Pel que fa a les monedes, es van poder tornar totes les que circulaven en el moment de la introducció de l'euro, incloses les de col·lecció i commemoratives. 

El valor que s'ha fixat per a les pessetes és de 166,386 per cada euro, el que tenien l'1 de gener de 1999. Ara bé, aquells que se n’hagin deixat alguna oblidada per casa i ja no hi siguin a temps d'anar al Banc d'Espanya, tenen una altra opció, per recuperar (o multiplicar) el seu valor: els col·leccionistes. Segons han explicat especialistes, n'hi ha que poden arribar a valer milers d'euros, depenent de les tirades i els anys.