L'índex d'emancipació continua a la baixa entre els joves de 16 a 29 anys. Un informe de l'Observatori Català de la Joventut (OCJ) assenyala que actualment només s'independitza el 15,5% del col·lectiu, en relació amb les dades del tercer trimestre, fet que palesa una tendència a la baixa. I és que, el trimestre anterior el registre era de 16,3% i en el mateix període de l'any anterior el 19,7%.

Certament, s'ha produït una davallada de quatre punts respecte al 2007 quan aquesta taxa estava al voltant del 30%, el percentatge més alt del segle XXI. D'aleshores ençà, del 2007, la independència domèstica ha baixat 15 punts percentuals.

El preu del lloguer, el gran obstacle

El Consell Nacional de la Joventut (CNJC) reivindica una renda bàsica, regular el preu dels lloguers, un increment del nombre d'habitatges públics i abordar la precarietat laboral. L'origen del descens és la crisi financera del 2008, fet que va provocar que, a partir del 2015, l'índex oscil·lés vora el 24%. Tot i això, mai no havia estat inferior al 20% fins al 2020. Actualment, els indicatius continuen a la baixa sense aturador.  N'és prova el fet que la taxa del 15,5% que apunta el darrer informe de l'OCJ torna a ser la més baixa del segle per vuitè mes consecutiu. 

Precarietat laboral i jovent, una relació estreta

El document presentat per l'Observatori Català de la Joventut destapa també quin el panorama laboral dels joves. En aquest sentit, assenyala que la taxa d'ocupació creix considerablement el tercer trimestre i se situa en el 48,6%, gairebé cinc punts percentuals per sobre del mateix trimestre de l'any anterior. 

Alhora, però, puja  la temporalitat, tot arribant al 53,4% dels treballadors joves. El creixement és de 8,8 punts percentuals en comparació amb el mateix trimestre del 2020 (44,6%) i de 6,2 punts respecte al segon trimestre del 2021 (47,2%). Filant prim, es pot observar que hi ha una gran distància amb els majors de 30 anys, on la temporalitat afecta el 15%.

Quant a dades positives, és cert que baixa l'atur juvenil, per sota del 20%. Durant el tercer trimestre, es va situar en el 19,4%, mentre que fa un any estava en el 25,3%. L'estudi apunta que aquest indicador podria insinuar que el pitjor moment de la crisi econòmica originada per la pandèmia podria haver passat.

Què fan els joves, estudien o treballen? 

Si tenim en compte el còmput global de joves que treballen més els que estudien, el percentatge de població jove laboralment activa escala fins al 60,3%. I si desgranem les dades, podem veure que el 28% dels joves només estudien, mentre que l'11,6% es troben en situació d'inactivitat i no estudien. En aquesta línia, caldria destacar que la crisi provocada per la pandèmia ha augmentat la proporció de joves que estudien, que arriba al 44,1% dels joves de 16 a 29 anys, uns quatre punts més que fa un any. 

Finalment, una altra estadística a tenir en compte. El 4,6% de la població activa jove fa més d'un any que busca feina. Aquesta taxa, però, és inferior respecte a les persones de més de 29 anys, on és del 5,2%. 

Amb tot, El CNCJ reclama un compromís per revertir la situació laboral dels joves mitjançant una regulació que eviti la contractació precària per temporalitat o parcialitat no volguda, les situacions de falsos autònoms o la no remuneració de les pràctiques. 

 

 

Imatge principal: Pla conjunt de tres joves treballant en els darrers detalls de les festes de Sants/ACN