El novembre del 2019 l’artista Marta Bellvehí va pintar a la carretera de Cabrils de Vilassar de Mar un mural contra la violència masclista amb motiu del 25-N. Ho va fer després de parlar amb un grup de dones supervivents de maltractaments i que aquestes li expliquessin les seves vivències: la impotència que havien sentit, com van recuperar l’autoestima, les ganes de fer coses i la sensació de llibertat.

01

Mural acabat el novembre del 2019 / Foto: Marta Bellvehí

A partir d’aquí va crear el mural en escala de grisos i tons liles, on hi havia dues frases principals: “Lliures per decidir i sentir” i “La meva vida és meva”. Una obra d’art reivindicativa, un homenatge a totes aquelles que han sobreviscut i a les que malauradament no ho han pogut fer. El mural, encarregat per l’Ajuntament de Vilassar de Mar, va tenir molt bona rebuda entre els veïns i veïnes, però sembla que hi ha persones que no estan d’acord amb el fet que les dones manin en les seves vides.

Al cap de dos mesos, el febrer del 2020, van aparèixer pintades de color vermell al mural, una d’elles amb el número 155 i dies després van atacar-lo amb pots de pintura també vermella, tapant els rostres de les protagonistes. Aquest atac va generar una gran resposta espontània per part dels defensors del mural. El 8 de març, el mur es va omplir de missatges feministes enganxats amb post-its i cartells.

Mural Marta Bellvehí

Mural amb els cartells i post-its a sobre de les pintades / Foto: Xavier Varela

Un cop va passar el confinament, el 25-N de l’any passat es va instal·lar una placa per explicar la història del mural i no va ser fins al mes d’abril passat que es va poder reparar l’obra d’art. Bellvehí va tapar totes les taques, va refer el dibuix i va deixar un mural quasi com l’original.

Sembla que aquí s’hauria d’acabar tot, però no va ser així. Uns dies més tard van tapar la cara de les dones amb esprai negre. L’Ajuntament va intentar esborrar-ho, però el dibuix va quedar malmès. Es va decidir mantenir-lo com estava per "mostrar la resiliència de les dones supervivents i evidenciar els atacs masclistes".

Però un altre cop, no en van tenir prou, perquè no només ens volen callades i petites, ens volen esborrades. I és el que van fer. Fa dos dies el mural va ser pintat de blanc completament. Van esborrar-lo. Volien esborrar la memòria d’aquelles dones, l’art de la Marta i la reivindicació de les dones de Vilassar de Mar. Però només ho havien intentat. 

 

Mural Marta Bellvehi blancMural pintat de color blanc / Foto: Ajuntament de Vilassar de Mar

Aquest mural blanc no fa més que evidenciar el problema que patim. Ara, l’Ajuntament i l’artista estan buscant maneres per poder mantenir viu l’esperit del mural i acabar amb aquests atacs a les dones i a la llibertat. A Bellvehí li han donat diverses idees: tornar-lo a pintar i no defallir, fer-lo més gran o, fins i tot, imprimir-lo en banderoles i omplir els balcons de Vilassar de Mar amb seu mural. I crec que compro aquesta idea completament. Aquesta i totes les que impliquin difondre’l. No el volen veure? Doncs que el vegin a tot arreu!

 

Imatge principal: Mural atacat amb missatges escrits a sobre. Foto: Xavier Varela