La Viquipèdia en català ha decidit tancar durant tres dies seguits les seves pàgines, a l'igual que altres projectes de Wikimedia en català (Viccionari, Viquidites, Viquillibres, Viquinotícies i Viquitexts). Ho han fet per protestar contra la nova directiva de Drets d'Autor que la UE té previst aprovar aquest dimarts, dia 26. Els viquipedistes denuncien que les noves directrius posen en greu risc internet tal i com el concebem. En aquest cas el tancament només afecta a la versió catalana de la Wikipedia; altres versions continuen en funcionament normalment.

La comunitat de Viquipèdia denuncia que les lleis que es volen aprovar implicaran restriccions a la llibertat d'expressió, amb la creació de "noves barreres, filtres i restriccions". A més a més, denuncien que amb la tendència que es va consolidant, cada cop internet donarà prioritat a uns pocs "proveïdors tecnològics arreu del món", amb l'agreujant que la majoria d'ells estan fora de la Unió.

El debat se centra en dos aspectes, els filtres de pujada i la taxa d'enllaç, que es corresponen amb els articles 11 i 13 de la nova Directiva. L'article 11 fixa que les empreses i aplicacions en què els usuaris puguin pujar material hauran de fer els "millors esforços" per comprar llicències per a tots els materials que els usuaris puguin usar. Això els obligarà a col·locar filtres de pujada molt cars, i en cas que aquests fallin es podria sancionar les plataformes. Es tem que això derivi en una forta autocensura. Per altra banda, l'article 13 estableix que caldrà una llicència especial per reproduir notícies, més enllà de fragments molt curts... Els viquipedistes al·leguen que hi ha incertesa legal sobre a què es refereixen amb fragments "molt curts" i demanen excepcions per a iniciatives sense ànim de lucre.

La Amical Wikimedia augura que milions de llocs hauran de tancar com a conseqüència de les restriccions de la UE. La Viquipèdia en català i en castellà ja van fer vaga durant dos dies el passat juliol per denunciar aquesta normativa. Entre els que s'han oposat al canvi legislatiu hi ha nombroses personalitats de tot el món, entre els quals el creador de la web, Tim Berners-Lee. Però a desgrat de les seves pressions, la reforma legal sembla que tirarà endavant, amb els controvertits articles 11 i 13 que critiquen els viquipedistes d'arreu del món. La comunitat de Wikimèdia demana ara que els diputats europeus es pronunciïn contra el projecte...