La Plataforma per la Llengua ha concedit el premi Martí Gasull i Roig, per la seva exemplaritat en la defensa del català, als supermercats Bonpreu-Esclat. El premi ha estat entregat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont. L'ha rebut Joan Font, president de la cadena, un dels empresaris més actius en la defensa del català.

Premi democràtic

Qualsevol persona pot adreçar-se a la Plataforma per la Llengua per suggerir el nom d'un candidat al premi. La selecció dels finalistes és realitzada pel jurat, que en aquesta edició era integrat pels escriptors Jaume Cabré i Carles Torner, la cineasta Isona Passola, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, l'editora valenciana Rosa Serrano, el director del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona, Jordi Manent, i el fundador de la Plataforma per la Llengua, Bernat Gasull.

Són els vots populars, emesos per internet, però, els que determinen qui s'enduu el guardó. Aquest any, 5.000 persones han participat en aquesta votació.

Sorpresa

En edicions anteriors, el Martí Gasull havia recaigut en organitzacions dedicades específicament a la defensa del català.

L'any passat va rebre el guardó l'Escola Valenciana, l'organització encarregada de defensar el català a les escoles del País Valencià. I fa dos anys van guardonar a l'Assemblea de Docents de les Illes Balears, el col·lectiu de mestres que, amb les seves samarretes verdes, va desafiar la política lingüística del PP a desgrat de la forta pressió a què se'ls va sotmetre. Un perfil completament diferent del de la cadena de supermercats Esclat-Bonpreu.

Una empresa que aposta pel català

Esclat-Bonpreu és una cadena originària de les Masies de Voltregà. No només etiqueta en català, sinó que ha iniciat accions per fomentar l'ús del català als seus establiments (per exemple, amb el repartiment de xapes "Si us plau. Parla'm en català" als seus empleats). És coneguda la tendència nacionalista de la direcció del centre.

Joan Font està convençut que si cadascun fa el que toca, el procés triomfarà. En la Diada de l'11 de setembre acostumen a donar facilitats per absentar-se de la feina als treballadors interessats a participar als actes. I a la seva pàgina web té un apartat anomenat "Territori" en què aposta clarament per la gastronomia catalana i dóna a conèixer altres aspectes del país.

Una cerimònia lluïda

La cerimònia d'entrega del premi ha tingut lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona; ha estat dirigit per l'actriu Georgina Latre i ha comptat amb l'acompanyament musical de la cantant Gemma Humet.

Durant l'acte hi hagut moltes referències a l'activista que dóna nom al premi, Martí Gasull, en els parlaments del president de la Generalitat, de la presidenta del Parlament, i de Mercè Conesa, la presidenta de la Diputació de Barcelona, entitat que assegura la concessió del premi. Joan Font, el president de la cadena, ha rebut el premi de mans del president de la Generalitat.

Els parlaments

Font, després de desitjar que Catalunya tingui en un futur una república "normal, com França, Itàlia, o un país d'aquests", en el que no siguin necessaris premis a la defensa de la llengua, ha puntualitzat que no era mal negoci apostar pel català, ja que "molta gent ens valora per l'ús de la llengua del país". I ha assegurat als polítics presents que els catalans estan disposats a seguir lluitant: "els catalans, quan calgui, tornaran a sortir al carrer". En el seu parlament, el president ha felicitat al guanyador i als finalistes i ha denunciat que l'Estat espanyol "ha dimitit de la seva obligació constitucional de defensar  la llengua catalana i les cultures minoritàries". Però ha assegurat que la força del català és immensa, perquè ve dels seus parlants.

Els finalistes

Entre els finalistes hi havia el Grup Flaix, el grup periodístic que ha difós el català a través de les emissores musicals Flaix FM i Ràdio Flaixbac. L'organització ha destacat que aquest grup "ha trencat tòpics oferint una programació radiofònica diversificada en català". També l'Associació de Treballadors Paquistanesos, una associació d'immigrants que ha apostat molt seriosament per la defensa del català. L'organització de l'acte ha lloat, també, la seva tasca en l'àmbit lingüístic.

El premi Martí Gasull i Roig està dotat amb 3.000 euros, i a més, amb una petita escultura creada per l'orfebre Joaquim Capdevila.

El premi constitueix un homenatge pòstum a Martí Gasull i Roig, un activista per la llengua. Gasull va morir a l'Himàlaia el 2012, als 43 anys, a causa d'una allau. Havia estat un dels impulsors de la Plataforma per la Llengua, i quan va morir els seus companys i la seva família van intentar perpetuar el seu record tot impulsant un premi a la defensa del català.