Una ucraïnesa ha après la llengua catalana en només 6 mesos i ha participat en un certamen de lectura en aquest idioma, representant el seu institut de Guissona (la Segarra). La noia ha pres part del certamen Llegir en veu alta. "Fa 6 mesos... 6! que va arribar d'Ucraïna i aquí la teniu, llegint en català davant un auditori de 300 persones, representant el seu institut de Guissona. Això és Certamen en estat pur: motivació, estímul, generositat, commoure...", ha apuntat l'organització en el seu perfil de Twitter.

Guissona és una de les localitats catalanes amb més percentatge d'ucraïnesos. Tant és així que molts ja l'anomenen com la "petita Ucraïna a Catalunya". El padró municipal es va incrementar en més de 200 persones arran de la guerra a Ucraïna, en una localitat que té menys de 10.000 habitants. En aquesta població de la Segarra, un de cada set habitants és d'origen ucraïnès, i es va abocar a la resposta humanitària. El municipi es va mobilitzar per integrar-los i va organitzar classes de català gratuïtes per facilitar-los l'adaptació al país. Les classes, inicialment, es preveien per a una vintena de persones, però la resposta dels refugiats va ser contundent i la convocatòria va esdevenir un èxit: hi van assistir més de cinquanta persones, més del doble. 

Alguns dels ucraïnesos i també els professors van explicar en declaracions a TV3, com ho veien, tot just arribar els ucraïnesos a Catalunya. "Se'ls ha ensenyat els dies de la setmana, els mesos, els números per si necessiten fer la compra o anar al metge", va declarar llavors una professora i voluntària. Una de les refugiades, Liudmyla Mohylevska, va assegurar que "hem d'aprendre l'idioma d'aquest país perquè el respectem molt i volem facilitats". Aryna Asylhaaieva, també refugiada, va afegir: "Ara com ara vivim aquí i respectem el lloc i la seva gent, i els ho vull mostrar aprenent la seva llengua i parlant-los en català".

L'Ajuntament de Guissona es va marcar uns "ritmes de treball" per gestionar l'arribada constant de refugiats que fugien de la guerra a Ucraïna. El març del 2022 en van arribar 21 que venien amb un avió de 261 refugiats de la mà d'Open Arms, entre altres organitzacions i institucions. Al cap de dos dies se'ls va començar a empadronar. Un dels objectius principals era que els infants poguessin matricular-se com més aviat millor a les escoles. L'Ajuntament va explicar que s'estava mirant que els nens tinguessin "referències" als centres educatius, siguin de familiars o d'amics, i a partir d'aquí se'ls adreçava a una escola o l'altra. Si no hi havia cap referent, la comissió d'escolarització del Departament d'Educació, feia l'assignació.