Què és una biblioteca? Segons el diccionari, és senzillament un "lloc que conté una col·lecció de llibres", però segons Umberto Eco també pot ser "un laberint de passadissos folrats amb estanteries que arriben fins a sostres meravellosament alts", tal com va definir l'autor d'El nom de la rosa la seva biblioteca quan fa anys la periodista Lila Azam Zanganeh va entrevistar-lo al seu apartament de Milà per la revista literària The Paris Review. Precisament aquell apartament s'ha convertit avui en l'escenari d'un vídeo viral que ha fet fortuna a Twitter: en ell s'hi veu al difunt escriptor, pensador i semiòleg italià caminant pels passadissos de la seva biblioteca personal a la recerca d'un llibre. Així de simple i així de magnètic.

Malgrat l'aparent simplicitat visual i narrativa del document audiovisual, el fet de veure a Umberto Eco caminant a càmera ràpida per l'interior de la seva biblioteca com si fos Indiana Jones escapolint-se dels nazis a A la recerca de l'arca perduda ha causat furor a les xarxes, on per molt que sembli mentida, la literatura a vegades també ho peta. Fins ara sabíem que a les xarxes socials triomfaven de per algun motiu inconegut els vídeos de gatets fent coses, però que un vídeo d'Umberto Eco buscant un llibre concret a casa seva es convertís en un document viral no entrava en el guió previst. En el document s'hi barregen dos elements importants per assolir l'èxit a Twitter: el primer, mostrar allò que molts voldríem tenir a casa, és a dir, una llar plena de llibres; el segon, que el fet que qui té aquesta casa sigui Umberto Eco, un home que si va escriure un llibre titulat Com organitzar una biblioteca pública va ser, potser, perquè havia sabut ordenar una biblioteca privada amb més llibres que algunes biblioteques públiques: 30.000.

La dada és tan impactant que l'escriptor Nassim Taleb va decidir iniciar la seva novel·la L'ànec negre amb una reflexió magnífica per acompanyar el vídeo d'Eco buscant un llibre: "Una biblioteca privada és una eina per a la investigació, per això els llibres llegits tenen menys valor que els no llegits", diu Taleb, "ja que com més coses sabem, més llibres sense llegir s'acumulen: a aquesta biblioteca de llibres no llegits l'anomenarem l'antiblioteca".