Investigadors de la Universitat de Carolina del Nord han anunciat troballes importants a la Muntanya Sió de Jerusalem en descobrir evidències clares que constaten la conquesta babilònica de la ciutat el 587 abans de Crist, la qual cosa coincidiria amb el relat que apareix a la Bíblia.

La troballa es correspon amb un dipòsit que inclou capes de cendra, puntes de fletxa, testos, làmpades i una peça important de joieria d'època: una borla o anella d'or i plata (un anell de metall que algunes dones portaven travessat al lòbul de cada orella). També hi ha signes d'una estructura significativa de l'Edat del Ferro. Però l'edifici, sota de les capes de períodes posteriors, encara no s'ha excavat. El mateix projecte arqueològic ja havia trobat fa temps evidències sobre el saqueig de la ciutat durant la Primera Croada, molt posterior, del segle XI DC.

La troballa actual és una de les més antigues i potser la més destacada per importància històrica, ja que la conquesta babilònica de Jerusalem és un moment important en la història israelita. L'equip d'investigadors ha explicat que el dipòsit pot datar-se gràcies a la combinació única d'artefactes i materials que s'han trobat.

"Sabem per on anava l'antiga línia de fortificació", han assenyalat els especialistes en declaracions al portal científic Phys.org, "Així que sabem que som dins de la ciutat. Sabem que aquesta no és una zona de descàrrega, sinó el veïnat sud-oest de la ciutat de l'Edat del Ferro, durant el segle VIII AC".L'àrea urbana s'estenia cap al sud-est i fins al turó occidental on ara s'està excavant.

Durant l'ocupació babilònica es va destruir el primer temple de Jerusalem, el mateix 587 AC, que havia estat construït per Salomó. En l'exili jueu de Babilònia es van escriure alguns dels llibres de l'Antic Testament o Torà.