Què passaria si ara descobrissis que tot el que saps dels dinosaures i el seu món és fals? Primer, és clar, caldria saber què saps i què no saps i com s'ha estructurat al teu cap tota aquesta informació. Com a 'bons' éssers humans sempre hem tingut fascinació cap a la cosa desconeguda. Els dinosaures van dominar la Terra durant milions d'anys en un període anomenat era mesozoica, fins que van desaparèixer en massa fa 66 milions d'anys.

Fins aquí, qui més qui menys, coneix el context. Aleshores, arribats a aquest punt, algú podria pensar, 'què és el que no sé?'. Just això és el que vol respondre el llibre Tot el que saps sobre dinosaures és fals (La Galera, 2021), escrit pel Doctor Nick Crumpton i il·lustrat per Gavin Scott. I és que l'autor parteix de la base que, si tot el que saps sobre els dinosaures és fals, no és pas culpa teva sinó que molts fets i dades que has après te'ls han explicat els adults i el seu problema és que ja són grans i els fets que coneixen poden haver-se quedat obsolets. Tot i ser un llibre per a nens i nenes, sempre hi ha alguna dada o curiositat per als més grans i joves, pares i avis poden descobrir coses noves sobre aquest 'altre món'.

tot el que saps de dinosaures es fals

Tot el que saps sobre dinosaures és fals (La Galera, 2021)

Els dinosaures són tots del mateix temps?

Sovint podem pensar que tots els dinosaures van viure al mateix temps.  A la primera pàgina del llibre ja es descobreix que aquesta afirmació és del tot falsa. Els dinosaures van viure durant els períodes triàsic, juràssic i cretaci. I quan es van extingir, no tots es van convertir en fòssils, està clar. Tot el que sabem ve dels fòssils, això sí, i depenem molt de poder trobar-los. La dificultat que descriu l'autor és que el fet que un os es converteixi en fòssil és quelcom que no passa gairebé mai. És inusual. També és fals que els dinosaures només surten al desert. És cert que es troben sovint a la superfície del planeta on les plantes cobreixen el sòl i la terra ha desaparegut, llocs com deserts rocosos. Ara bé, l'autor destaca que també es descobreixen en mines d'òpal, illes polars i penya-segats relliscosos.  

dinosauro unsplash

Dinosaures en miniatura / Unsplash

Encara hi ha dinosaures

Una afirmació que podria sorprendre (i molt!). Però, tot sembla indicar que és cert. Després que el món patís una catàstrofe quan un meteorit gegant va impactar a la Terra i la convertís en un lloc molt difícil on poder-hi viure, totes les espècies d'ocells que coneixem avui, des d'àguiles, fins als pardals, van evolucionar a poc a poc. I segons destaca Crumpton, són el record d'una època antiga.

dino y playa unsplash

Un 'dinosaure' juga a la platja / Unsplash

El llibre, molt complet, va posant sobre la taula diferents afirmacions amb explicacions de per què són falses. Entre elles dona resposta a si els dinosaures eren tots enormes, si eren o no eren gaire llestos, si les cries s'assemblaven o no als seus pares o si sempre hem sabut quin aspecte tenien. Semblen preguntes fàcils de respondre tanmateix, a la pràctica no ho són tant (o què?).

miniatures dinos unsplash

Miniatures de dinosaures / Unsplash

Queden dinosaures per descobrir

El món dels dinosaures no ha estat terreny d'homes sempre (malgrat que es pugui pensar que sí) El llibre recull tot just 20 dones que han dit moltíssim sobre el seu món. Entre elles hi ha noms com el de Cecilia Apaldetti, Emily Rayfield o Sanaa El-Sayrf Rl-Bassiouni. I la millor dada que podries sentir avui és que no s'han trobat encara tots els dinosaures. Potser hi ha qui es pensava que ja estava tot descobert, però no. Encara hi ha tot un món per descobrir. De fet, és possible que quan s'acabi de llegir el llibre i descobrir tot el que no sabies sobre els dinosaures, ja hi hagi coses noves (o com a mínim, això és el que en destaca l'autor). Que segur que, de raó, no li falta. 

 

Imatge principal: un dinosaure 'pintat' de rosa / Unsplash