L'editorial Bruguera ha publicat l'àlbum inconclús de Mortadel·lo i Filemó en què treballava Francisco Ibáñez abans de morir. Es tracta del número 222 de la sèrie Magos del Humor, que relata les peripècies dels dos detectius estrafolaris a els Jocs Olímpics que s'han de celebrar aquest any a França. En concret, les vint pàgines inèdites de guió i llapis del dibuixant barceloní titulades París 2024 situen els dos agents enmig d'un misteri que hauran de resoldre per evitar posar en risc l'esdeveniment esportiu. L'edició compta, també, amb un pròleg especial de l'escriptor Arturo Pérez-Reverte. Gemma Xiol, directora editorial de Bruguera, ha afirmat que el volum recull "les darreres idees i els darrers esbossos" del geni gràfic.

"És el Magos del Humor més emotiu, el que posa punt i final a una llarguíssima trajectòria", ha indicat Xiol, que també ha qualificat l'obra "d'història viva del còmic" perquè "mai fins ara" s'havia ofert una perspectiva "tan privilegiada" del procés de treball de l'artista. En aquest sentit ha recordat que Ibáñez no mostrava mai obres en procés als editors, i subratlla que, en canvi, ara es poden veure algunes vinyetes en estat d'elaboració, fet que ha considerat "únic". Sobre aquesta qüestió, l'edició pòstuma comptarà amb els originals dibuixats a llapis i el guió a màquina, en una mostra del procés creatiu d'Ibáñez.

0c298282 9f70 4862 83b0 284bc67f963d

Francisco Ibáñez va morir a Barcelona el 15 de juliol del 2023, i aquest últim Magos del Humor segueix l'estela de les obres inconcluses que han deixat altres mestres de la historieta com el mateix Hergé amb Tintin i l'Art Alfa, recorden des de l'editorial. L'historietista va néixer a Barcelona el març de 1936, pocs mesos abans de l'esclat de la Guerra Civil Espanyola. Va començar a treballar de molt jove en feines que sempre compaginava amb col·laboracions en revistes. Als 21 anys, però, va decidir dedicar-se al còmic a temps complet. Així, el 1957 va començar a col·laborar amb l'Editorial Bruguera, al costat d'historietistes de renom de l'època.

Primer es limitava a publicar acudits, fins que un any més tard va publicar la seva primera tira còmica a la revista Pulgarcito. Havia nascut l'estimada parella de detectius privats, Mortadel·lo i Filemóque es convertirien en els seus personatges estrella. En la dècada següent Ibáñez va crear tot un univers de sèries com ara La familia Trapisonda, un grupito que es la monda13, rue del PercebeEl botones Sacarino, El doctor Esparadrapo y su ayudante GazapoRompetechos, Doña Pura y Doña Pera, vecinas de la escalera, o Pepe Gotera y Otilio, chapuzas a domicilio. Aquestes es van publicar en revistes com El DDT o Tío Vivo. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!