"La meva biografia és tan extravagant que probablement explica la classe de llibres que escric". Tom Sharpe va ser un dels grans noms de la literatura (humorística) del segle XX, autor, entre molts altres títols, de la saga Wilt, que ara veu la seva vida estrafolària narrada a Fragments d'inexistència: una biografia de Tom Sharpe, relat vital modelat per Miquel Martín i Serra (amb la col·laboració de Montserrat Verdaguer) sota l'auspici del segell editorial de Navona (en castellà d'Anagrama). La biografia es basa en el gran llegat documental que Tom Sharpe, autor que va viure bona part de la seva vida a Llafranc, va deixar abans de morir. 

El sarcasme contra la bogeria del món

Fill d'un reverend anglicà partidari del nazisme, Fragments d'inexistència comença amb la infància de l'autor per recórrer el seu complicat periple per diverses escoles, el descobriment de la sexualitat i el fetitxisme, l'entrada als Royal Marines i el món acadèmic de Cambridge. Arriben després els transcendentals anys a Sud-àfrica, on va ser professor, fotògraf i activista antiapartheid. Les situacions que hi va viure (inclosa la presó) van posar en marxa la seva creativitat literària com una manera de respondre a les injustícies de què era testimoni, fins a consagrar-se com a escriptor amb l'emblemàtic Wilt i les seves divertides desventures.

Sharpe es va definir una vegada com un "home amb una ment de llagostes", que botava d'un tema a l'altre i trencava les lleis de la lògica

El llibre parla també dels llargs anys de bloqueig amb què va haver de bregar, de l'infart que va patir i del descobriment de Llafranc, que es convertiria en el seu refugi i paradís… Sharpe es va definir una vegada com un "home amb una ment de llagostes", que botava d'un tema a l'altre i trencava les lleis de la lògica. Aquesta biografia ajuda a entendre no només les seves contradiccions i la seva efervescent personalitat, sinó com el sarcasme va ser per a ell una arma de defensa davant de la bogeria del món.

tom sharpe
Portada de Fragments d’inexistència

Miquel Martín construeix una imatge de l’autor fidel a la realitat que el mostra com un personatge irònic, atrevit i fascinant a través de material inèdit fins ara

En un gran esforç documental, Miquel Martín aconsegueix reunir fragments i flaixos de la vida de Sharpe i construeix una imatge de l’autor fidel a la realitat que el mostra com un personatge irònic, atrevit i fascinant a través de material inèdit fins ara. El relat d’una vida intensa i, a vegades, gairebé increïble que es llegeix amb el ritme d’una novel·la, tot i que, tant en converses com per escrit, Sharpe havia deixat clar diverses vegades, amb la vehemència i la rotunditat que li eren pròpies, que no suportava les biografies ni les autobiografies presumptuoses i solemnes. Fragments d’inexistència no és ni una cosa ni l'altra.