Ben segur que el proper mes de setembre viurem una nova febrada per l’obra de J.R.R. Tolkien, amb l’esperada estrena de la sèrie El Senyor dels Anells: Els anells del poder, de la que ja hem pogut veure’n el tràiler i de la qual s'ha anunciat que es podrà veure doblada al català. La sèrie, que s’estrenarà el 2 de setembre a Amazon Prime promet oferir noves aventures en el context de la Terra Mitjana, per bé que es tractarà de successos esdevinguts milers d’anys abans dels fets explicats a les obres més conegudes de Tolkien, El Hobbit i El Senyor dels Anells. En aquest entorn, la bona notícia -una més-, és que recentment s’ha reeditat en català Contes inacabats de Númenor i la Terra Mitjana (Proa, 2022), una obra clau per entendre tot l’univers expandit de Tolkien.

Val a dir que bona part de l’obra de John Ronald Reuel Tolkien -més conegut per les inicials, J.R.R. Tolkien-, és pòstuma, ja que en vida, l’autor va escriure molt però va publicar poc, de manera que bona part de la seva bibliografia va ser compilada i editada pel seu fill, Christopher Tolkien, després de la seva mort. És el cas del llibre que ens ocupa, publicat el 1980 -Tolkien va morir el 1973- i editat en català per primer cop el 2003. De fet, del Tolkien original i amb relació al cicle d’obres relacionades amb la Terra Mitjana ens han arribat obres com El Hobbit (1937, primera edició en català el 1983) i la trilogia El senyor dels anells (1954-1956, editat en català el 2001), però la majoria d’obra publicada és posterior a la seva mort, entre les quals hi figuren aquests contes “inacabats”.

Univers expandit

Contes inacabats de Númenor i la Terra Mitjana és un ampli recull de relats i narracions que J.R.R. Tolkien va deixar escrits abans de morir, potser amb intenció de publicar-los molt més endavant. D’aquí el concepte d’inacabats, ja que, segons indica el seu fill i compilador, el seu autor “ni en somnis hauria permès que es publiquessin ni tan sols les narracions més completes d’aquest llibre sense treballar-les molt més”. Sense voler espantar els lectors, es tracta d’un llibre feixuc, fins al punt que el mateix Christopher Tolkien reconeix que “gran part del llibre serà poc satisfactòria per als lectors d’‘El senyor dels Anells’”, si no és el cas que vulguin saber molts més detalls que transcendeixen completament l’imaginari circumscrit a les aventures centrades en els personatges de Bilbo Saquet -El Hobbit, i el seu nebot-cosí Frodo Saquet -El Senyor dels Anells-.

portada llibre contes inacabats tolkien proa
Portada del llibre 'Contes inacabats de Númenor i la Terra Mitjana' de J.R.R. Tolkien, en edició de Christopher Tolkien i traducció al català de Dolors Udina / Foto: Proa

Tant és així que el que ofereix Contes inacabats… és de fet un univers expandit que va molt més enllà de les històries més conegudes, que sovint les complementa, que dona detalls inesperats o aclareix dubtes. En aquest volum -de 593 pàgines, incloent-hi narracions principals, notes, apèndixs i un imprescindible índex de noms per no perdre’s- hi passen moltes coses dins l’ampli univers els marges del qual van quedar fixats a El Silmaríl·lion, obra de la qual en parlarem més avall. En tot cas, cal tenir en compte un advertiment previ de Chistopher Tolkien abans d’encarar la lectura dels Contes inacabats…: “He assumit en tot moment que el lector tindrà un coneixement raonable de les obres publicades del meu pare”.

Ara, que ningú s’espanti, si bé és recomanable haver llegit les obres anteriors abans de començar aquest llibre, tampoc és imprescindible. De fet, hi ha moltes parts del volum que no tenen gaire a veure amb tota l’època relacionada amb El Hobbit i El Senyor dels Anells, com ara el llarg relat Narn i Hin Hurin (La història dels fills d’en Hurin) o la narració Aldàrion i Erendis (L’esposa del mariner), tot i que hi ha espai per conèixer els orígens d'un dels personatges més importants de tot plegat a La història de na Galàdriel i en Cèleborn (I d'Àmroth, Rei de Lórien). Pràcticament, no s’arriba a la part més connectada amb Bilbo i Frodo fins a la tercera part del llibre, on diversos relats narren l’origen de l’aliança entre Rohan i Gondor, l’organització de la cavalleria rohirrim, les raons que van dur a Gandalf a triar Bilbo Saquet com a company necessari en l’intent de Thorin Escut-de-roure de recuperar el regne dels nans d’Erebor o perquè els genets negres van viatjar fins a la Comarca en cerca de l’anell únic.

jrr tolkien public domain
J-R.R. Tolkien d'uniforme, durant la Primera Guerra Mundial / Foto: Domini públic

Tot plegat fa de Contes inacabats de Númenor i la Terra Mitjana, un llibre de lectura recomanable per poder copsar amb garanties un univers gairebé inabastable malgrat els intents de Christopher Tolkien d’endreçar tots els papers del seu pare. En tot cas, seria un error pensar que la fantasia es pot acotar en un llibre o en una trentena, i menys en el cas d’una imaginació desbordant com la de J.R.R. Tolkien.  

I ‘El Silmaríl·lion’, a final de mes

No s’acaben aquí les bones notícies pels fans d’aquest autor fantàstic -en els dos sentits-, ja que per ajudar a expandir la tolkienmania que s’apropa, l’editorial Proa ha anunciat que el 31 d’agost reeditarà una altra de les obres principals de Tolkien, El Silmaríl·lion (publicada el 1977 i traduïda al català el 1991), una obra cabdal perquè, a manera de Bíblia alternativa, construeix tot l’univers d’aquest autor, de la qual les aventures narrades a El Hobbit i El Senyor dels Anells no són més que la punta de l’iceberg. Tot plegat, bons auguris i prou material per encarar la visió de la sèrie El Senyor dels Anells: Els anells del poder amb tot el ‘background’ necessari. I en català!