On es fa el pa més bo del nostre país? Segur que tots i totes teniu la vostra indubtable resposta. Aquesta és la que busca el nou programa 'Terra de Pa', que es podrà veure cada dissabte a les deu del vespre a les televisions locals i la plataforma La Xarxa+. Si ets un amant del pa, un curiós de la gastronomia o simplement t’agrada recórrer i descobrir Catalunya de dalt a baix, aquest és el teu programa. Presentat pel polifacètic forner Jordi Morera, l’espai cercarà els millors forners, elaboracions i varietats de cada comarca sense deixar de banda l’agricultura, la nutrició i el saber popular.

'Terra de pa' és una producció de VOTV i Canal Blau en col·laboració amb la Xarxa Audiovisual Local que es podrà veure a partir del 15 d’abril.

Captura de pantalla 2023 03 31 120624

A través de 12 capítols, el programa rondarà per tot el territori català amb l’ajuda de diverses televisions locals per conèixer els tipus de pans que existeixen —des de la clàssica barra de mig, fins al pa de quilo o el llonguet— i alguns productes de forn típics de cada indret, com els xuixos de Girona o els borregos de Cardedeu. A banda d’exposar les virtuts i característiques d’aquest aliment tan ric, 'Terra de pa' també posarà sobre la taula debats agrícoles al voltant dels cereals i s'endinsarà en el món nutricional, tractant, entre d’altres, temes com els mites i veritats del gluten.

Tot plegat, conduït pel conegut i mediàtic forner de Vilanova i la Geltrú Jordi Morera, que ha estat escollit com un dels millors forners al World Baker 2017, atorgat per la Unió Internacional de Fleca i Pastisseria. Després d’escriure tres llibres relacionats amb l’elaboració de pa i amb una àmplia experiència en el sector, el vilanoví s’endinsarà ara en un viatge gastronòmic entre els forns, camps de blat i molins del nostre país per conèixer què pensa la gent de cada territori i descobrir les receptes més secretes i típiques de cada poble. A més, estarà acompanyat de personatges ben coneguts com l'actor Francesc Orella, el pallasso Guillem Albà, la cuinera Ada Parellada o la directora de cinema Neus Ballús, que s'atreviran a fer cates. 

foto Jordi Morera presentador
Jordi Morera, presentador de "Terra de pa" / La Xarxa

Tot, en un clic

Aquest i molts més programes estan disponibles a la nova plataforma de l'audiovisual local, La Xarxa+ (laxarxames.cat), una OTT de proximitat, en català i gratuïta. Inclou emissions en directe de 30 canals de televisió locals i es poden recuperar dels continguts de fins set dies després. A més, ja hi ha disponibles 2.500 vídeos i 250 pòdcasts a la carta al voltant de de temàtiques com els esports o els castells i les tradicions, sense deixar de banda els continguts culturals i d’entreteniment. 

La Xarxa+ és el pas que han fet les televisions i ràdios locals de Catalunya per adaptar-se als nous models de distribució de la indústria audiovisual i ha estat reconeguda amb un ajut de 625.000 euros dels fons Next Generation UE. També ha estat guardonada pels seus objectius i caràcter innovador. Una mostra d’això és el reconeixement que ha obtingut la nova plataforma amb el premi Ràdio Associació 2023 en la categoria d’Innovació.

El procés d'alta és molt senzill i ràpid. Simplement, s'ha d'accedir a laxarxames.cat i completar la pàgina de registre amb les teves dades. Podràs seleccionar la teva televisió de referència, així com altres canals i continguts que t'interessin per personalitzar la teva experiència com a usuari de la plataforma. Una vegada registrat, pots descarregar l'aplicació a la teva televisió intel·ligent o a qualsevol dispositiu mòbil.