T de Teatre és un dels grups teatrals més sòlids dels que existeixen a Catalunya. Porta 25 anys de feina, amb 2.500 funcions a les esquenes i prop d'un milió d'espectadors, amb 11 espectacles. Les que van començar com un grup d'actrius jovenetes, tot just sortides de l'Institut del Teatre, s'han consolidat com un grup imprescindible a l'escena teatral catalana. Ara, que celebra el seu quart de segle, presenta al Teatre Romea E.V.A. (Escala Visual Analògica del Dolor), una obra que gira entorn del dolor. Ha estat dirigida per Julio Manrique, i compta al seu repartiment amb Rosa Gàmiz (Lola), Marta Pérez (Paloma), Carme Pla (Clara) i Àgata Roca (Àgata). Amb elles actua la jove Carolina Morro (Eva), qui ja havia col·laborat amb el grup com a ajudant de direcció, i que representa ara una noia que acompleix els 25 anys (com el mateix grup. També actuen dos homes: Albert Ribalta (Yoshiro / Àngel), Jordi Rico (Piu / Adam), perquè consideren que "no es pot explicar les dones sense els homes". L'obra ha estat dirigida per Julio Manrique, qui ha fet el text a sis mans amb Cristina Genebat i Marc Artigau. En realitat, Àgata Roca confessa que han treballat molt a gust amb Manrique i que es tracta d'un "text a mida", que s'ha anat modificant contínuament amb la intervenció dels intèrprets. S'estrenarà el dia 30 de juny i estarà al teatre fins al 6 d'agost. Després, la companyia espera una llarga gira.

e v a escena david ruano 6

Foto: David Ruano.

Àgata Roca ha explicat que aquesta obra que tracta dels que el neurocirurgià doctor Jordi Montero considera els tres temes crucials del segle XXI: les dones, les emocions i les neurociències. El títol no fa referència a la primera dona, sinó que al·ludeix a una noia anomenada Eva que fa 25 anys, és a dir, que té els mateixos anys que la companyia, però també és una referència a l'escala que usen els metges per objectivar el dolor. La trama té diverses lectures però es basa en la història de quatre dones, ben diverses, que inicien l'obra en punts diferents, totes amb dolor, però amb dolors molt diferents, i que acabaran veient com les seves vides convergeixen. Perquè aquest text també explora l'atzar i vol posar de manifest com una trobada entre dues persones pot ser irrellevant per a una i clau per a l'altra. Per això té un cert aspecte de thriller. Malgrat tot, abans que res E.V.A. és una comèdia que pretén divertir, i molt. A més a més, ofereix certes picades d'ull a la trajectòria professional del grup; de fet Àgata Roca interpreta el paper d'una actriu, Àgata, que està a punt d'estrenar l'obra que commemora els 25 anys del seu grup. A través d'aquest personatge es fa un repàs humorístic a la vida del grup.

e v a escena david ruano 1

Foto: David Ruano.

El Teatre Romea s'ha posat a disposició del grup i ha decorat el seu vestíbul amb una petita exposició sobre T de Teatre, en què es ret un homenatge a algunes obres emblemàtiques d'aquest grup, com Homes!, Petits contes misògins Criatures, i a la seva incursió en el món de la telecomèdia amb Jet lag. Les membres d'aquest grup manifesten que malgrat acomplir 25 anys com a grup, no volen apalancar-se i viure de rendes, sinó que tenen la ferma voluntat de renovar-se contínuament. E.V.A. és una aposta conjunta del Grec, del Romea i de T de Teatre, amb el suport de l'ICEC de la Generalitat de Catalunya.