L'escriptora Tània Juste és la guanyadora del 54è Premi Prudenci Bertrana de novel·la, dotat amb 30.000 euros, per Amor a l'art. La Fundació Prudenci Bertrana acaba d'anunciar els guanyadors dels Premis Literaris, que inclouen també el Miquel de Palol de Poesia, el Carles Rahola d'assaig i el Ramon Muntaner de literatura juvenil. 

El jurat del Bertrana, format per Montse Barderi, Gemma Lienas, Gerard Quintana, Care Santos i Glòria Gasch, ha premiat una novel·la que, segons s'ha fet públic, protagonitza una dona que als anys setanta descobreix Valèria Sans, una pintora brillant i desconeguda de principis del segle XX a París, que representarà una reivindicació de la dona artista en el món de l’art i una gran motivació per a la seva trajectòria vital. 

Historiadora de formació, Juste, nascuda l'any 1972 a Barcelona i filla del dibuixant i dissenyador Lluís Juste de Nin, va debutar l'any 2009 amb A flor de pell, editada per Columna, una novel·la ambientada durant la dictadura de Primo de Rivera. Des de llavors ha publicat Els anys robats, L'hospital dels pobres i Temps de família, Premi Nèstor Luján 2015.

Susanna Rafart i Josep Vicent Boira, Miquel de Palol de poesia i Carles Rahola d'assaig

El 44è Premi Miquel de Palol de poesia ha estat per a la poeta Susanna Rafart, pel poemari D'una sola branca. El jurat, format per Lluís Calvo, Teresa Costa-Gramunt, Rosa Font Massot, Pere Gimferrer i Víctor Obiols, ha triat una obra que, segons han definit, es caracteritza per la intensitat del pensament i de les imatges i per la qualitat formal en la construcció del vers i del poema. El poemari presenta el recorregut metafòric d’un caminant a través d’una natura boscosa i freda, presidida per la mort i pels records.

Per la seva banda, el Carles Rahola d'assaig ha estat per Josep Vicent Boira, amb l'obra titulada La Via Augusta del segle XXI. El corredor mediterrani contra l'Espanya radial, que a partir de la mítica via romana, aporta elements de debat i fa una aposta pel corredor mediterrani. 

 Finalment, el 36è Premi Ramon Muntaner de novel·la juvenil ha reconegut Pol Castellanos per L'assassina de Venècia, que narra la història de la Carla, injustament acusada de diversos crims, i la seva fugida des de Venècia a través d’Europa amb el rerefons de la Primera Guerra Mundial.

La Nit Literària de la Fundació Prudenci Bertrana tindrà lloc el 21 de setembre a l’Auditori de Girona, i aquella mateixa jornada s’atorgaran també els premis Cerverí de lletra de cançó i Lletra per a projectes digitals de literatura catalana.