Del 29 de setembre al 2 d'octubre el Pavelló Italià, situat al costat de la Font Màgica de Montjuïc, acollirà la 9ª edició del Swab, la Fira Internacional d'Art Contemporani de Barcelona. Aquest espai s'ha consolidat com un dels pols de negoci artístic de Barcelona, ja que no han progressat les iniciatives que des de fa anys s'impulsen per crear una gran fira d'art equivalent a l'ARCO de Madrid, el FIAC de París o l'Art Basel de Basilea. Els organitzadors del Swab afirmen que pretenen reflectir el que passa avui en dia al món de l'art, que evoluciona vertiginosament. Enguany el Swab acollirà 73 galeries, 8 més que l'any passat, tot i que el seu pressupost s'ha reduït sensiblement. En aquesta fira un mínim del 60 % dels expositors són estrangers, ja que els organitzadors ho consideren com una condició indispensable per a celebrar la trobada. En aquesta ocasió, hi haurà galeries de 25 països, alguns d'ells tan allunyats com Xina, Índia, Colòmbia o Corea. L'entrada per als tres dies costa 25 euros, i la visita per un sol dia costa 9 €, en venda anticipada, i 12 euros, en venda a taquilles.

Acte de presentació del Swab. © Mar Sánchez.

Mercat, sobretot

L'any passat el Swab va rebre 18.000 visitants. Els organitzadors no esperen augmentar molt el nombre de públic, però intentaran que aquesta fira arribi, sobretot, als interessats en el mercat d'art. No s'adrecen, especialment, a un públic molt adinerat. Les obres que s'exposen no són extremadament cares: oscil·len entre els 150 euros i els 150.000, però la majoria oscil·len entre els 1.000 i els 5.000 euros. S'espera que al saló hi acudeixin molts col·leccionistes estrangers, sobretot perquè la seva celebració coincideix amb la del Barcelona Gallery Weekend. Per la seva banda, els organitzadors del Swab han convidat a 60 grans col·leccionistes, alguns d'ells dels Estats Units i de la Xina. L'any passat el 78 % dels galeristes presents van aconseguir alguna venda, i mostraven un alt nivell de satisfacció per aquesta fira; ara bé, els organitzadors del Swab no han ofert xifres del volum de negoci de la fira, perquè argumenten que els galeristes no els faciliten aquestes dades.

Interior del Pavelló Italià. Fotografia cedida pel Swab.

Intercanvi amb el Magreb

Un dels nous programes del Swab és Focus Magreb, comissariat per Xavier de Luca. Els organitzadors de la fira han decidit que anualment donarien suport a les relacions artístiques de Barcelona amb alguna zona del Planeta amb que no hi hagi molts contactes artístics. En aquest cas ha correspost l'intercanvi amb el Magreb. Deu artistes magribins, de Marroc, Algèria i Tunis han viatjat a Barcelona. També s'ha garantit la presència de galeries d'aquests països al Pavelló Italià.

Creadors xinesos a Barcelona

Una de les innovacions d'aquesta temporada del Swab és el programa anomenat Swab Home. Es tracta de convidar anualment tres artistes estrangers perquè s'estiguin un mes a la ciutat de Barcelona i creïn tres peces relacionades amb la ciutat, que més tard s'exhibeixen en el marc de la Fira. En aquesta edició han convidat tres cineastes xinesos, Liu Hao, Dj. Angi i Yu Depeng, perquè experimentin sobre els límits entre el cinema convencional i el videoart. Les seves obres es projectaran en el marc del Swab: una gira entorn a la Barceloneta, l'altra fa referència al nacionalisme i la tercera és una reflexió poètica sobre la llibertat. També s'ha realitzat un vídeo sobre el procés de creació del treball dels tres artistes que s'exhibirà a l'Arts Santa Mònica. Les sales de projecció de Cross-Boundaries. Moving Images from China se situaran en tres contenidors ubicats al davant del Pavelló Italià, i el públic hi podrà accedir de forma gratuïta.

Detall de la fira Swab 2015. Fotografia cedida pel Swab.

Altres programes

A part de l'acte central, amb les 73 gal·leries que exposen els seus artistes, el Swab ha planejat molts altres programes, alguns nous i d'altres ja posats en marxa en edicions anteriors. Un projecte nou és In/Out, una exposició col·lectiva organitzada per Frederic Montornés i Imma Prieto a partir de la tria de deu autors diferents que exposaran conjuntament en un mateix espai. Les obres exposades aquí també estaran a la venda. Per segon any hi haurà un programa reservat a les performances, comissionat per Carolina Díez-Cascón, que comptarà amb la presència de dos artistes polonesos, un filipí, un xipriota i un xinès. Per a les famílies es crearà un espai, Swab Kids, perquè els infants explorin el seu llenguatge visual. Hi haurà xerrades i diàlegs amb els artistes i crítics a l'espai Swab Thinks. Per als afeccionats a la bibliofília hi haurà un espai, el Swab Readins, per mostrar les darreres tendències del món editorial, especialment en l'àmbit del llibre d'autor. Fins i tot hi haurà un espai pels afeccionats a la gastronomia i als còctels d'autor.