Ja han passat 30 anys des que el Sónar va néixer a Barcelona per canviar-ho tot: la presència de l'electrònica, la importància de la ciutat com a capitalitzadora d'arts avançades i el consum musical a través de festivals de gran format. El resultat? Fer de Barcelona la meca de la música electrònica europea i convertir el Sónar en un dels festivals híbrids de música i tecnologia més importants del món. Enguany celebra les seves tres dècades de vida amb un cartell de luxe que concentra més de 250 propostes entre DJ sets, masterclasses, xerrades i fòrums de debat. El Sónar 2023 serà el 15, 16 i 17 de juny a les Fires de Montjuïc i Gran Via, apostant per espectacles immersius de gran format i amb remodelacions d'escenaris perquè l'usuari pugui gaudir d'una millor experiència, tornant a posar Barcelona al centre. 

🟠 Sónar 2023: cartell, entrades i horaris del festival a Barcelona
 

"Celebrem aquests 30 anys, com no pot ser d'una altra manera, reivindicant Barcelona i les comunitats que ens han fet ser qui som i que formen part de l'ADN d'aquesta ciutat", ha remarcat el codirector del festival Ricard Robles. Aquesta 30a edició hi haurà una notable presència del talent català en els terrenys de l'art, la música i la tecnologia —amb Bad Gyal, Ángel MolinaAlizzz com a noms propis— i que se sumaran a grans caps de cartell internacionals com Aphex Twin —12 anys després de la seva última visita al festival—, Eric Prydz —que presentarà el show hologràfic HOLO, una gran producció audiovisual immersiva que esprem la tecnologia—, BICEP live, Peggy Gou, Little Simz, Amelie Lens, Richie HawtinOneohtrix Point Never, Black Coffee, Laurent GarnierSolomun, que s'estrena al festival, The Blessed MadonnaHoney Dijon, entre molts altres noms. Per Robles, "la creativitat ve de molts llocs, no només de la música, també dels científics o dels tecnòlegs: i els volem reunir, que interactuïn, i que aquesta ciutat sigui un destí on veure tot això". I és que l'aposta per la ciutat encara s'ha anat un pas més enllà: enguany el Sónar seguirà transgredint amb la seva proposta i serà el protagonista del Piromusical de La Mercè posant-hi música, "un regal per tota la gent de la ciutat i el país i un repte per nosaltres".

aphex twin publica 6 nuevos tracks 423682103
Aphex Twin és un dels grans protagonistes del Sónar 2023.

Novetats d'escenari al Sónar de Dia i espectacles immersius de gran format al Sónar de Nit

Una de les novetats d'aquesta edició festiva és que el Sónar de Dia farà un canvi de cara i renovarà la seva disposició d'espais configurant per complet el seu escenari principal, el SonarVillage, per millorar l'experiència de qualsevol que hi vagi. En aquest sentit, i per combatre una calor que es preveu que cada estiu vagi a més, el codirector del Sónar Enric Palau ha explicat que la plaça estarà gairebé coberta del tot per tenir unes millors condicions climàtiques, amb també molt més espai per ballar. "El Sónar tornarà a ser una gran pista de ball", ha vaticinat Palau. La programació diürna oferirà també alguns grans espectacles tecnològics, com els de l'artista sonor i visual japonès Ryoji Ikeda, el genetista convertit en músic Max Cooper, el polivalent artista Oneohtrix Point Never, Kode9 amb el seu directe audiovisual Escapology i el pianista i compositor Carles Viarnès presentant el seu nou àlbum Hyper_O al costat de la visualista Alba G. Corral, entre molts altres noms.

Més de 250 propostes que beuran d'una gran multitud de formats i veus, amb l'actualitat i la diversitat com a grans components i amb la ciència, l'art i la societat al centre

En total seran més de 250 propostes que beuran d'una gran multitud de formats i veus, amb l'actualitat i la diversitat com a grans components i amb la ciència, l'art i la societat al centre. Com han explicat els codirectors del Sónar, aquest any el festival s'ha muntat amb un pressupost de 10.350.000 milions d'euros, el que suposa un 8% més que l'any passat. D'aquesta xifra, el 77% són recursos propis; el 5,65% l'ha posat l'administració pública i institucions (Ajuntament de Barcelona, Generalitat de Catalunya, Ministeri de Cultura o Universitat Ramon Llull); i el 16,7% prové de patrocinadors.

18768f0b b66e 4493 9e70 7640735a4eb9
Foto: Pau Cortina / ACN

La IA serà la gran protagonista del Sónar +D

"Hi ha qui diu que l'any 2022 i 2023 seran dos anys importants per la IA; nosaltres portem parlant-ne des del 2016 i esperem poder-ho seguir fent", ha explicat Antònia Folguera, comissària del Sónar +D. En aquest sentit, aquesta onzena edició abordarà les implicacions "culturals, ètiques, econòmiques i industrials" de les noves eines i processos creatius vinculats a la Intel·ligència Artificial amb debats entorn l'aplicació d'aquesta tecnologia a la producció musical o audiovisual, o sobre les "amenaces" que comporta. També l'emergència climàtica i com els artistes s'hi posicionen.