Si la normalitat ha arribat definitivament per quedar-se, també ho fa el Sónar 2022. Després de tres anys orfes del festival d’electrònica més gran de Barcelona, la Fira de Montjuïc i la Fira Gran Via L’Hospitalet es tornaran a omplir de música techno durant tres dies gràcies a un line up de luxe. The Chemical Brothers, The Blaze, C. Tangana, Maria Arnal i Marcel Bagés o l’incondicional Richie Hawtin, entre molts d’altres, faran vibrar el públic fidel del Sónar, en el que presumiblement serà el cartell teloner de l’any que ve, quan el festival celebrarà la seva 30a edició. Però, de moment, el festival liderat pel trident Sergi Caballero, Ricard Robles i Enric Palau celebra enguany un ideari que s’erigeix en un eix principal format per 176 activitats repartides en 12 escenaris i més de 60 activitats en els nous espais i formats del Sónar+D. T’expliquem tot el que et cal saber per no perdre't cap dada del festival. 

📌 Cartell del Sónar 2022: els concerts que no et pots perdre
 

On i quan se celebra el Sónar 2022?

El Sónar ha tornat a confiar en el mes de juny després que l’última edició —la de l’any 2019— se celebrés el juliol. Aquest any, el festival torna a Barcelona el dijous 16, el divendres 17 i el dissabte 18 de juny, amb actuacions tan diürnes com nocturnes. El Sónar de Dia s’ubicarà a la Fira de Montjuïc i obrirà de 13h a 00h. Per altra banda, el Sónar de Nit, a la Fira Gran Via L’Hospitalet, obrirà les portes a les 20.00h (divendres) i a les 21h (dissabte), per acabar la festa a les 7.30h del matí.

Sonar dia 2019 - Sergi Alcàzar
Foto: Sergi Alcàzar

Vàries opcions per arribar als recintes

Tant la ubicació del Sónar de Dia com del Sónar de Nit compten amb bones combinacions i molt variades: més enllà del vehicle privat, s'hi podrà arribar sense problema en bus, metro o FGC. De fet, TMB incrementarà la freqüència del pas de trens a la L9 del metro les nits de divendres i dissabte, que connecta amb la Fira Gran Via L'Hospitalet, tot i que també hi haurà connexió amb vàries línies del Nit Bus. En el cas del Sónar de Dia, a més, també s'hi pot arribar utilitzant el servei de bicing, sense oblidar que la organització del festival també ha posat el ja mític SonarBus per fer el trajecte entre les dues ubicacions del festival, és a dir, de la Fira de Montjuïc a la Fira Gran Via L'Hospitalet, per 2 euros i mig el viatge.

🚌 Sónar 2022: totes les combinacions amb transport públic per arribar al festival
 

C. Tangana, The Chemical Brothers i molts més

En els últims anys, el Sónar ha aconseguit trobar un equilibri entre els artistes més destacats del techno, grups emergents i d’altres més allunyats de l’estil electrònica que complementen el festival i l’apropen a altres tipus de públic. El 2018 va ser Rosalía, quan encara no havia aconseguit la fama mundial que té avui en dia, i l’any 2019, Bad Bunny. Aquesta edició comptarà amb artistes com C. Tangana, Niño de Elche, Ms Nina, Samantha Hudson, Nathy Peluso, Morad o Maria Arnal i Marcel Bagés, per donar una mica de tregua a l'electro més pura. Com a noms rellevants d'aquest estil tecnològic que resumeix l'esperit més existencial del festival destaquen The Chemical Brothers, The Blaze, Jennifer Cardini, Richie Hawtin, La FleurPolo & Pan, Tommy Cash, Charlotte de Witte o Lucient. L'horari complet en què tocaran tots els artistes ja està disponible tant a la web com a les xarxes socials del Sónar.

💥 De C. Tangana a Nathy Peluso: els 7 artistes més mediàtics del Sónar 2022
 

Entrades, abonaments i preus per dia

El festival dona un munt d'opcions per poder gaudir de les seves actuacions: des d'abonaments vàlids per tots els dies fins a entrades exclusives d'un dia sencer o, fins i tot, escollir entre l'edició diürna o la nocturna. L'abonament que inclou el Sónar de Dia i el Sónar de Nit dels tres dies té un preu de 200 euros, i l'entrada pel Sónar de Nit els dies 17 i 18 de juny ja ha anunciat el seu sold out, igual que el Sónar de Nit de divendres (tant l'entrada normal com la VIP) i de dissabte (només el ticket VIP). En quant als tickets vàlids pel Sónar de Nit —ara ja només per dissabte— costen 72 euros, mentre que les entrades de dia, a triar entre divendres o dissabte, tenen un preu de 58 euros. Finalment, l'entrada del Sónar de Dia del dijous 16 de juny, val 35 euros. A tots aquests preus, no obstant, se'ls hi han de sumar les despeses de gestió. 

Per altra banda, també hi ha els abonaments VIP, que inclouen accessos ràpids als recintes, accés a les àrees VIP del festival, entrada al Restaurant de l'Àrea VIP i bus gratuït del Sónar de Dia al Sónar de Nit —i també des del Sónar de Nit fins a Plaça Espanya o Plaça Catalunya—, a més d'oferir serveis totalment gratis de wifi i guardarroba: els tres dies tenen un preu de 310 euros (sense despeses de gestió), el Sónar de Nit de divendres o dissabte costa 195 euros i una nit, també a escollir entre el 17 o el 18, en costa 115.

Sónar 2018 SergiAlcazar 01
Foto: Sergi Alcàzar

El Sónar+D compleix una dècada

I l'experiència del Sónar+D també torna aquest 2022 per celebrar el seu 10è aniversari. Enguany comptarà amb més de 50 ponents i estrenarà nous espais al Palau de Congressos, alhora que inaugurarà l’àrea de debat SonarÀgora i el nou escenari Stage+D, dedicat a talks amb un alt component audiovisual i a les presentacions híbrides que es mouran entre la conferència i l’espectacle. Les activitats del Sónar+D 2022 estaran protagonitzades per artistes, científics i tecnòlegs de primer nivell com Liam Young, Davide Quayola, Trevor Paglen & Kate Crawford, Michel André, Monira Al Qadiri & Raed Yassin, Bernie Krause, Mario Klingemann o Sougwen 愫君 Chung, entre d'altres.