Convertit des de fa temps en una dels esdeveniments musicals més importants internacionalment, el Sónar, que demà inicia l'edició d'enguany, celebra aquest 2023 30 anys d'història. Tres dècades que han deixat per al record una infinitat de moments memorables. Repassem els 30 moments imprescindibles d'un festival que sempre ha viscut avançant-se a la resta. 

30 moments imprescindibles en la història del Sónar

1994. Primera edició

Advanced Music Meeting, així es va presentar en societat el Sónar, festival que acabaria sent referència mundial de la música electrònica. Repartit entre el Centre de Cultura Contemporánea de Barcelona i la Sala Apolo, ja aquella primera edició, va comptar amb les seves dues característiques versions de Sonar de dia i Sonar de nit. Sven Väth,  Laurent Garnier Transglobal Underground van ser els principals protagonistes d'aquell primer cartell que va reunir unes 6000 persones 

sonar 94
Cartell del Sónar 94, un festival que es va avançar a la resta

1995. Classe magistral d'Orbital

Fangoria, John Acquaviva, Biosphere o Madelman figuraven entre els convidats de la segona edició del Sónar. Però si va haver-hi un nom que va destacar per sobre de la resta va ser Orbital, un dels projectes capitals de l'electrònica aleshores i encara ara. El seu concert, classe magistral del gènere, figura en un dels llocs d'honor per dret propi en la història del festival. 

1996. A Jeff Mills se li'n va la llum

El Sónar creixia i aconseguia portar a Barcelona a un dels grans tòtems del gènere: Jeff Mills, pare del Detroit Techno. Problemes del directe, el subministrament elèctric va fallar, marxant la llum a meitat de la sessió del nord-americà lluny de recollir els plats i marxar cap a casa, quan el problema es va solucionar, el mític productor no només va seguir amb el seu recital, sinó que va tornar a començar. 

1997. Daft Punk s'autoboicotejan

Va ser l'any de Daft Punk, al Sonar i a tot el món. Aquell 1997 Thomas Bangalter i Guy-Manuel de Homem-Christo es convertien en la gran sensació del moment amb la publicació del seu primer disc, el referencial Homework. Sempre amb el radar funcionant, el Sónar va ser el primer festival que va convidar els francesos a actuar a casa nostra. Ho van fer en un concert llegendari al Pavelló de la Mar Bella en què, sempre jugant a la contra, la parella es va dedicar a tallar els seus temes, peces com Da FunkAround the World o Rollin’ & Scratchin que esdevindrien clàssics del gènere, cada vegada que arribaven al seu moment més estasiàtic. 

1998. Kraftwerk 

El Sónar aconseguia portar a Barcelona els padrins de la música electrònica: Kraftwerk. Feia uns anys que no se sabia res d'aquesta institució dels sons sintetitzats fins que van reaparéixer el 1997 en el festival Tribal Gathering. Mesos més tard no només lideraven el cartell del Sónar 1998, sinó que va ser la cita que Ralf Hütter i Florian Schneider van triar per presentar el seu nou espectacle en directe. 

1999. La sessió de la seva vida

Orbital, Roger Sanchez, DJ Spooky, SuicideSuper Collider... configuren un cartell que ja situa el Sónar com un dels esdeveniments musicals més rellevants internacionalment. Però el nom que va elevar aquella edició a un altre nivell va ser Richie Hawtin que, sota el seu àlies de Plastikman, va oferir, com ell mateix ha reconegut en diverses ocasions, una de les millors sessions de la seva vida. Nom habitual del festival, aquest 2023, celebrant el 30 aniversari, no faltarà a la seva cita amb el Sónar. 

2000. Últim any a la Mar Bella

La del 2000 va ser l'última edició del Sónar al Pavelló de la Mar Bella. amb el Detroit Techno marcant el tempo del festival de la mà dels grans ambaixadors del gènere: Carl Cox i Jeff Mills. Amb tot, un dels moments més indescriptibles d'aquell any, el vam viure al teatre Tívoli amb el concert de Karlheinz Stockhausen.

2001. El Sónar es trasllada a la Fira Gran Via L'Hospitalet 

El Sónar estrena nova llar: la Fira Gran Via L'Hospitalet, ubicació que no ha abandonat des d'aleshores. Els padrins del nois d'avantguarda Sonic Youth lideraven un cartell ple d'estímuls: Aphex Twin, The AvalanchesFrankie Knuckles.

2002. El Sónar de Maradona

El Sónar sempre s'ha caracteritzat per la seva imatge. Un dels primers dissenys que van cridar l'atenció de tothom va ser el de 2002, amb Diergo Armando Maradona com a protagonistes. El del 2002 també va ser l'any de Pet Shop Boys, tot i que no van oferir el seu millor concert. Però molt especialment va ser l'any de la seva internacionalització, portant l'experiència Sónar a ciutats com Londres, Lisboa, Neuchatel, Hamburg i Tòquio... i més endavant a Roma, Sao Paulo, Buenos Aires, Seül, Nova YorkCiutat del Cap, Toronto, Reykjavík, Estocolm o Santiago de Xile.

maradona sonar
maradona sonar

2003. El 10 aniversari

El 2003 el Sónar va celebrar el seu 10 aniversari, passant de les 6.000 persones de la seva primera edició, a les 100.000 que hi van assistir només una dècada més tard. Una celebració que va tenir com a gran padrina la islandesa Björk, oferint un concert antològic 

2004. Dos DJ són multitud

Venien de firmar un pòquer d'obras momumentals: Blue Lines (1991), Protection (1994), Mezzanine (1998) i 100th Window (2003), discos paradigma de les millors essències del trip hop. Massive Attack van ser el nom de Sónar 2004, tot i que la millor festa d'aquella edició va ser la que vam viure amb la sessió de 2manyDJs. Aquest 2023 els belgues repeteixen, compartint experiència amb Peach i Tiga, justament, aquest últim, un dels noms revelació d'aquell Sónar 2004.

2005. El Sónar del reggaeton 

El Sónar 2005 és recordat per dos moments profètics. El primer, Diplo punxant per primera vegada  reggaeton al festival. L'altre, amb les icones del rap De La Soul, convidant a sortir a escena a un encara desconegut Kanye West.

2006. Homenatjant els clàssics

El 2006 eren una banda oblidada i fins i tot menystinguda. Però el Sónar sabia perfectament qui havien estat els pioners omplit les pistes de ball dècades enrere. Per això no van dubtar a convidar els padrins de la música disco, Chic. Els de Nile Rodgers repetirien visita el 2014, quan ja tornaven a ser una de les bandes més reverenciades gràcies a la seva col·laboració amb Daft Punk al tema Get Lucky

2007. El Sónar fa grime

Beatie Boys havien de ser les estrelles, però van oferir un concert regulero, aquell Sónar 2007. Molt més efervescent va ser la descàrrega grime del britànic Dizzee Rascal, o el french touch d'essència roquistica de Justice, avui mig desapareguts, aleshores teòric relleu dels seus compatriotes Daft Punk

2008. El Sónar a Eurovisió

El mes destacat del Sonar 2008 no va passar al Sónar sinó als platós de RTVE. 15 anys enrere Eurovisó era un reducte caspós, i Radio Televisió Espanyola va intentar revilitzar l'esdeveniment amb 'Salvemos Eurovisión', concurs en què el públic era el responsable de votar el representant d'Espanya. Entre els molts aspirants es va amagar Sergi Caballero, un dels tres directors del festival, rere el pseudònim de 'La Pajarraca'. Inoblidable l'entrevista amb Rafaella Carra i Boriz Izaguirre.

2009. El rei del desert

El 2009 havia de ser l'any en què ​Grace Jones es reivindiqués com la gran diva de la música disco. I ho va ser. Però també va ser l'any en què, una tarda de juliol, amb el sol encara picant, vam descobrir l'immens Omar Souleyman, el rei del desert. Des de Síria fins a Barcelona per revelar-nos que la distància entre l'avantguarda i la tradició aràbiga, a vegades no és tan gran. 

2010. Sonár en pantalla LCD

Si parlem d'electrònica en la seves variants més properes al postpunk i la new wave, el 2010 no hi havia ningú més gran al planeta Terra que LCD Soundsystem. James Murphy i companyia van ser, amb Chemical Brothers, les estrelles del Sonar 2010.

2011. L'art de Janelle Monáe

Es podia oferir un cartell millor que el conformat per Underworld, M.I.A., Aphex Twin, Magnetic Man, The Human League, Dizzee Rascal, Die Antwoord, Cut Copy, James Murphy, Paul Kalkbrenner, Chris Cunningham, Boys Noize, entre molts altres? Definitivament, no. I tot i així, l'actuació més impactant la va oferir Janelle Monáe pintat un quadro mentre posava veu als temes del seu disc de debut, The ArchAndroid. 

2012. La reina Lana

Una de les grans virtuts del Sónar ha estat la de descobrir talents abans de la seva eclosió. Va ser el que va passar el 2012 amb Lana del Rey, aleshores una semidesconeguda que va presentar a Barcelona el seu disc de debut, joia del dream pop noir, Born to Die.  

2013. Xoc generacional

Edició de xoc generacional, la del 2013, en la que el Sónar va celebrar el seu 20 aniversari. Els veterans Kraftwerk retornen a un festival on el nom que més brilla és el de la incipient estrella de l'EDM Skrillex. Aquell 2013, per cert, va ser el del naixement, del Sonar+D.

2014. Sónar a poc a poc

Les millors coses sempre passen a poc a poc, com les maratonianes sessions de l'escenari Despacio. 2 Many DJs i James Murpthy (LCD Soundystem) van posar a prova la nostra resistència amb recitals de sis hores. No només els vam sobreviure sinó que els vam gaudir de principi a fi. 

2015. Estrelles d'avui

Els temps canvien i al Sónar 2015, els suposats caps de cartell eran Chemical Brothers, però els noms que ens van captivar van ser A$ap Rocky, Flying Lotus i Jamie XX. I entre aquests, una sensual FKA Twigs que ens va enamorar platònicament.

2016. Una nova marató

Nova demostració de resistència amb les sessions maratonianes: 7 hores punxant! Aquesta vegada a càrrec de Four Tet i d'un dels incondicionals de la casa, Laurent Garnier

2017. Björk torna a la seva manera

Björk torna al Sónar, però ho fa a la seva manera, és a dir, trencant amb tots els estereotips establerts. Per començar, la islandesa va obrir el festival un dimecres, un dia abans de l'habitual amb una sessió de DJ de quatre hores amb aforament limitat. Experiència que va completar amb una exposició, Björk Digital, al CCCB i un talk show al Sonar +D. Sempre única.

2018. Sónar tra-tra

Era el Sónar del 25 aniversari. Commemoració que va tenir com a protagonista una Rosalía que tot just acabava de publicar el seu segon disc, El mal querer. El Sonar Hall es va quedar petit, molt petit. Aquell concert va ser l'inici del seu ascens. 

2019. El Sónar perrea

Només han passat quatre anys, pero si aleshores ja era una estrella, atrapa'l ara. El reggaeton ja no era un gènere denostat, i Bad Bunny era la seva màxima eminència. Al Sonar 2019 vam perrear amb el porto-riqueny fins a dislocar-nos els malucs.

2020. El Sónar de la pandèmia

I aleshores va arribar la pandèmia. Però, tal com ens va avisar Ricard Robles, un dels tres directors del Sonar, a través de Twitter: "No ens quedarem tot un estiu sense Sónar. Clar que no". Davant l'adversitat, el 2020 Sónar es va reinventar el 18 i 19 de setembre, amb una edició que va realitzar-se de forma virtual, però també amb concerts  presencials (amb els maleïts aforament reduïts), amb destacada presència d'artistes locals com Maria Arnal i Marcel BagésJohn Talabot o Morad.

2021. Més Sónar a la tardor

La pandèmia no ens va deixar gaudir del Sónar en el seu format habitual, però el festival va repetir la fórmula del Sónar+D CCCB, programant un total de 40 concerts i sessions. Ni tan mal. 

2022. Una madrileny al Sónar

El Sónar va recuperar la normalitat amb una edició que tenia com a principal al·licient el nou espectacle en directe de The Chemical Brothers. Els anglesos ho van petar, però qui va triomfar com l'allioli va ser un madrileny: C. Tangana, fent de la Fira de Granvia L'Hospitalet el seu tablao particular.