Milers de persones han respost a la crida del Pride Barcelona i la Plataforma LGTBIcat i han acudit a la manifestació que s'ha celebrat aquest dijous al vespre al passeig de Gràcia de Barcelona. Omplint gairebé tres illes de l'Eixample, els concentrats han esclatat contra la LGBTI-fòbia i les agressions que s'han produït en les darreres setmanes i han sentenciat: "Tolerància zero".

 

Carlos Marzà

A la concentració hi ha assistit diversos consellers com el d'Empresa i Treball, Roger Torrent, la de Feminisme i Igualtat, Tània Verge, el d'Interior, Joan Ignasi Elena, i la d'Exteriors, Victòria Alsina. També han participat diputats d'ERC, Junts, el PSC, els Comuns i Ciutadans.

 

Carlos Marzá

Entre els centenars de manifestants s'han deixat veure tota mena de banderes LGTBI, trans i versions estelades del moviment. També banderes de CCOO i la UGT i pancartes amb lemes contra l'homofòbia, contra la policia i que feien referència a l'assassinat de Samuel a la Corunya: "Maricón no debería ser lo último que escuchemos al morir".

manifestación contra lgtbifobia 1 barcelona carlos baglietto

Carlos Baglietto

En no haver cap parlament ni acció per part dels organitzadors, el col·lectiu Furia Trans Autònoma ha pres la iniciativa i ha irromput amb contundència a la protesta. Primer han llegit un comunicat on han carregat durament contra el Pride, acusant-lo d'excloure moltes de les realitats del moviment LGBTIQ+, i després movent la massa fins a la plaça Catalunya.

manifestación contra lgtbifobia 5 barcelona carlos baglietto

Carlos Baglietto

La marxa iniciada per la plataforma trans ha seguit baixant per les Rambles fins arribar al monument a Colom al crit de "menos Borbones i más maricones".

Davant del monument, algunes persones han denunciat que lo havien robat el mòbil. "Ens roben el Pride i després el mòbil", ha cridat irònicament un manifestant. Després han llegit un altre manifest contra el Pride i contra el genocidi espanyol a Amèrica.

Quan els impulsors de la plataforma ja havien desconvocat, un esvalotador homòfob que passava per la zona en patinet ha començat a menystenir la protesta. Com a resposta ha rebut insults i empentes fins que l'han fet fora sense que la cosa anés a més. "Maricón, doneu vergonya!", ha cridat en diversos moments.

 

Carlos Marzá

Agressió rere agressió

La manifestació ha volgut respondre al repunt d'agressions homòfobes que s'han produït en les darreres setmanes a diversos punts de l'Estat espanyol, amb el cas del jove assassinat a la Corunya com el que més impacte social i mediàtic ha causat.

A Catalunya, el passat 5 de juny, un home va ser assaltat al passeig de Santa Madrona per un grup de lladres que, segons sembla, seleccionen les seves víctimes per la seva condició sexual. I és que mentre un dels agressors agafava la víctima pel coll, l'altre li va donar dos cops de puny a la cara fins que el va fer caure a terra i, un cop a terra, el va continuar agredint al mateix temps que li llançava insults homòfobs.

manifestación contra lgtbifobia 7 barcelona carlos baglietto

Carlos Baglietto

El 26 de juny un jove de Sant Cugat va denunciar que uns adolescents el van deixar inconscient després d'apallissar-lo a crit de "maricón". El mateix dia, un home de 52 anys va ser víctima d'una agressió per part d'un grup de deu joves que li van donar puntades de peu i cops de puny mentre li proferien insults homòfobs en un mirador de la zona del Park Güell.

L'últim episodi es va produir el passat 9 de juliol, quan tres joves de 22, 21 i 20 anys van ser agredits i insultats al carrer del Foc de la capital catalana, a la Zona Franca, també per la seva condició sexual.

 

Imatge principal, manifestació contra la LGBTI-fòbia a Barcelona / Foto: Carlos Baglietto