La vaga de guionistes i dels actors i actrius de la indústria de Hollywood, que s’ha prolongat durant més de sis mesos, va paralitzar la producció de sèries i pel·lícules, causant pèrdues milionàries i importants conseqüències laborals (es calcula que més de 6.500 milions de dòlars i l’acomiadament de 45.000 treballadors) a un sector de l’entreteniment que té una dimensió global. L’estrena de segones parts de pel·lícules com Dune, Joker, Challengers o Beetlejuice, o la continuació de les temporades de sèries com House of The Dragon, The Last of us o Stranger Thinks, es van haver d’ajornar per les vagues, tant dels guionistes, com del sindicat d’actors nord-americà. Ara, però, després que aquest dimarts s’ha ratificat el nou conveni col·lectiu amb els estudis i plataformes de reproducció en línia (streaming), la indústria dona per finalitzada una de les etapes més negres de la seva història.

La primera vaga conjunta en sis dècades

Aquesta ha estat la primera vaga conjunta en sis dècades de dos gremis fonamentals per la indústria de l’entreteniment, com la dels guionistes, per una banda, i els actors i actrius de l’altra, que a més d’afectar a la producció de sèries i pel·lícules, també va obligar a ajornar guardons com els premis Emmy, o, en el cas més proper, com va ser el Festival de Cine de Sant Sebastià, es va haver de suspendre l’entrega del Premi Donostia a Javier Bardem, que també va estar de vaga. El passat 25 de setembre es va pactar l’acord que satisfeia les exigències de la majoria de guionistes, representats per Writers Guild of America West (WGA), i el 9 d’octubre es va ratificar un nou conveni que estarà vigent fins al 2026, amb una votació que van aprovar el 99% dels 8.500 treballadors sindicats. Però la indústria continuava paralitzada per la vaga dels actors i actrius des del passat 14 de juliol. Només dos mesos i mig abans, el gremi de guionistes de Hollywood representats per WGA s’havia revoltat davant la manca d’acord amb l’Aliança de Productors de Cinema i Televisió dels EUA (AMPTP).

La votació que posa fi oficialment a la paràlisi

Guionistes i intèrprets compartien bona part de les seves reivindicacions, i la fi de la vaga dels escriptors va ajudar a aplanar el camí de l’acord del sindicat d’actors (SAG-AFTRA) el 9 de novembre, amb un acord fins al 30 de juny del 2026. Mancava, però, la ratificació definitiva de l’acord del nou conveni col·lectiu que posaria fi oficialment al desbloqueig, i que es va produir aquest dimarts. En un comunicat de SAG-AFTRA s’anunciava que el 78% dels actors i actrius sindicats van votar a favor del nou conveni col·lectiu, mentre que un 21,7% ho va fer en contra. Els més de 160.000 intèrprets sindicats tenien fins al 5 de desembre com a màxim per ratificar l’acord amb la votació definitiva.

Més salari, clàusula anti IA i extres per ‘streaming’

Segons recull l’agència EFE, el comitè negociador de SAG-AFTRA ha confirmat que s’ha aprovat un document de 128 pàgines que inclou un pla de mil milions de dòlars en salaris i finançament de plans de sanitat o pensions. A més, inclou un augment immediat del 7% en la remuneració mínima per actors aquest any (de l'11% en el cas dels figurants), a més de pujades del 4% en juliol del 2014 i del 3,5% en aquest mes el 2025. Però un dels temes que més preocupaven als actors i actrius és aconseguir una regulació específica que els protegís de l’aplicació de la intel·ligència artificial en el futur, així com els drets i bonificacions de les produccions en streaming.

En el cas de la IA, que és capaç de fer una rèplica digital dels actors i actrius prenent com a base escenes passades, s’ha regulat en funció d’una clàusula de consentiment, “raonablement específica”, que permet als intèrprets decidir si accepten o no ser objectes d’aquesta pràctica, en funció d’una major remuneració.

Pel que fa als drets residuals pels serveis de streaming quan una producció, sèrie o pel·lícula torna a estrenar-se en una plataforma o mercat, els actors i actrius han acceptat un pagament extra per a les produccions en la plataforma, sempre que aquestes sumin durant els primers tres mesos en el seu país d’origen un total de visualitzacions equivalent al 20% dels abonats nacionals de la plataforma. Aquests drets residuals seran del 75% per als intèrprets i del 25% per a un fons entre la resta de membres del sindicat, que es preveu sigui d’uns 40 milions de dòlars l’any.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!