Els fanàtics del còmic esperen amb candeletes que el proper dijous s'obri el 34 Saló Internacional del Còmic a la Fira de Barcelona de Montjuïc. Però no seran els únics a anar-hi. Si l'any passat el Saló va superar els 113.000 visitants, és perquè la seva vocació és obrir-se a tots els aficionats al còmic, i fins i tot als simples curiosos. Aquesta aposta per la divulgació ha resultat exitosa i el Saló creix d'any en any. El president de l'encontre, Patrici Tixis, assegura que aquest any s'aprofundirà en la vocació divulgativa de la trobada, que durarà del 5 al 8 de maig.

Una gran expansió

Aquest any el saló tindrà 45.000 metres quadrats, gairebé un 25% més que l'any passat. Això permet incrementar el nombre d'exposicions, moltes d'elles creades especialment per al Saló i que només es podran veure durant aquests dies. Es reserva també un espai per als nens, un altre per als videojocs Nintendo i un tercer per als youtubers. S'han previst moltes activitats, pensades per a públics molt diferents: tallers de còmics, presentacions de novetats, signatures, taules rodones... I s'han previst dos concursos de cosplay en els que els afeccionats es disfressaran dels seus personatges de còmic preferits. Al Saló hi seran presents els grans editors de còmic espanyol i alguns estrangers, però també es reservarà un espai perquè els propis autors puguin vendre la seva obra.

Els autors convidats

El Saló aquest any ha convidat a 23 autors i dibuixants, alguns dels quals molt famosos, com Frank Miller, un dels autors més destacats de la sèrie Batman i un dels directors de Sin City. Són originaris de diferents indrets: de França, Bèlgica, els Estats Units, la Gran Bretanya, Israel, Itàlia, Argentina, Veneçuela, el Líban i Turquia. Davant l'allau de seguidors, en alguns casos s'estableix un límit de signatures. Els fans hauran de ser puntuals.

Els premis

El Saló del Còmic atorgarà, com cada any, uns guardons que premien la millor obra d'autor estranger, la de millor autor espanyol, el millor autor revelació i el millor fanzine. Els guardons són decidits entre professionals de la historieta de tot Espanya. L'any passat el gran premi del Saló va guanyar-lo Enrique S. Abulí, famós per les seves col·laboracions a CimocCreepy i altres revistes dels anys vuitanta, però sobretot pel seu còmic Torpedo, 1936. Aquest any el Saló l'homenatja amb una exposició.

Per iniciar-se

El Saló ha dissenyat diverses activitats pensades per als no-iniciats. S'han previst visites guiades a les escoles, però també jornades sobre el còmic com a eina pedagògica, destinades als professors. La finalitat és que el còmic deixi de ser vist com una cosa antitètica a l'educació i es valori com a expressió artística. El Saló pretén oferir també una oportunitat per a aquells que dibuixen còmics i encara no han publicat res. Els editors han habilitat un espai per trobar-se amb els autors novells. Només cal que portin els seus portafolis.

Les exposicions

S'han programat onze exposicions. Una de les mostres clau és la destinada a Ibáñez, un dels autors més venuts d'aquest Sant Jordi amb 13, Rue del Percebe. Ibáñez ha elaborat el cartell del Saló d'enguany. El saló també ret homenatge, amb una mostra dels seus dibuixos, a Luis Bermejo, el dibuixant de El Capitán Trueno. Una altra de les grans exposicions és Elles tenen superpoders, una exposició dedicada a les superheroïnes, un tipus de personatge que està cada cop més en vigor. Vinyetes sobre rodes, que compta amb la col·laboració de SEAT, presenta la vinculació del còmic amb els vehicles: motocicletes, cotxes i motos. D'un caràcter molt diferent és Novel·les gràfiques compromeses, un espai destinat a les històries il·lustrades que en els darrers anys han apostat per una denúncia dels costos socials de la crisi.

Tintín plurilingüe

1001 Associació Catalana de Tintinaires ha preparat una exposició sobre les traduccions de Tintín: recull exemplars en 47 llengües, algunes d'elles poc conegudes com el farsi, el marolià o el picard. En l'àmbit més contemporani, també hi ha un espai reservat per als il·lustradors que treballen des de les xarxes socials: Ilustr@. I també s'han preparat exposicions sobre Las Meninas, el cómic de Santiago García i Javier Olivares, sobre el jove dibuixant Miki Montlló i sobre el fanzine Thermozero Cómics.