La cuinera Carme Ruscalleda, l'escriptor Jaume Cabré, l'editora Maria Bohigas o la cantant i compositora Clara Peya són alguns dels guardonats amb els Premis Nacionals de Cultura que organitza i concedeix el CoNCA des de 2009, i que enguany han premiat sis persones i quatre institucions, entre les que destaquen el Museu de Lleida, el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya o la Federació d'Ateneus de Catalunya. 

El president del CoNCA i del Jurat que enguany ha estat format pel plenari de la institució, Carles Duarte ha destacat especialment el que els guardons hagin premiat quatre dones i dos homes, i ha posat en relleu que els premiats destaquen per l'excel·lència, la singular empremta que han deixat en disciplines com la literatura, les arts visuals, la musica, el patrimoni, l'arquitectura, la cultura popular o la gastronomia, i que, de conjunt, ofereixen una visió rica del país, des de l'art efímer de Josep Ponsatí fins al patrimoni medieval que custodia el Museu de Lleida, intergeneracional i plurisdisciplinar. 

La gastronomia és cultura 

Duarte ha destacat que per primera vegada s'ha incorporat la gastronomia als guardons. "Es tracta d'una aposta per reivindicar la gastronomia i la cuina com a part rellevant de la cultura d'un país" ha assegurat, que s'inicia amb el premi a l'estrellada cuinera Carme Ruscadella, que acaba de tancar el seu restaurant emblema Sant Pau, de Sant Pol de Mar. Ambaixadora de la cuina catalana al món i autora d'assajos com Cuinar per a ser feliç, Duarte l'ha definida com "Una de les millores representants de Catalunya al món".

Premis a la literatura

L'escriptor Jaume Cabré, un dels autors més sòlids i internacionals de la literatura catalana, i l'editora i traductora Maria Bohigas, que dirigeix Club Editor fundat pel seu avi, l'escriptor Joan Sales ara fa 60 anys, han estat guardonats en aquesta 44a edició dels Premis Nacionals de Cultura. L'autor d'obres com Les veus del Pamano o Jo confesso, premiats i traduïts a diverses llengües, ha estat presentat com "una de les figures que honoren un país". Cabré ha fet referència al moment difícil en que viu el país, i ha agraït que el país pensés en els escriptors. Bohigas, que s'ha definit com la baula d'una cadena iniciada pel seu avi, ha recordat, en aquest sentit, que la literatura és una història d'amor entre els vius i els morts, i ha anunciat la traducció d'Incerta glòria al xinès.

La premiada més jove

La compositora, cantant i pianista Clara Peya, una de les revelacions més destacades del panorama creatiu català i que està a punt d'estrenar a la Sala Beckett Suite TOC núm 6 amb la seva companyia Les Impuxibles, és la premiada més jove dels Premis Nacionals de Cultura i ha estat descrita com el millor exemple de oportunitats de formació cultural d'aquest país. En aquest sentit, Peya ha posat en relleu el fet que ella ha pogut fer la seva carrera gràcies al fet de néixer en una família privilegiada, però ha desitjat que aviat les persones que no poden accedir al nivell de formació i possibilitats que ella ha gaudit "em puguin treure el premi de la mans"

Premi al Museu de Lleida, afectat pel Cas Sixena

Un dels premis més destacats lliurats a una institució pública ha estat pel Museu de Lleida, un museu relativament jove però "no exempta d'algun cop a la vida", tal com ha afirmat el director del Museu, Josep Giralt i Balagueró, en referència al cas de Sixena, descrita per la historiadora de l'art Pilar Parcerisas com a "expoli". També en l'apartat artístic, els Premis Nacionals de Cultura han reconegut l'artista Josep Ponsatí i Josefina Matamoros, directora del Museu d'Art Modern de Ceret, "una perifèrica, nascuda a les Terres de l'Ebre i que viu al Rosselló, que avui està al centre", tal com ha explicat ella mateixa, que ha treballat des de la fundació del centre artístic per preservar el patrimoni artístic de la vila nordcatalana i els seus vincles amb grans artistes, com Picasso, Chagall, Braque o Matisse, ha estat premiada per la seva llarga trajectòria com a pont entre una i altra banda de les Alberes. El Litteratum Móra d'Ebre - Fira d'Espectacles Literaris, el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i la Federació d'Ateneus de Catalunya també han estat guardonats.

Els Premis Nacionals de Cultura s'atorgaran el 4 de juliol en un acte que se celebrarà al Teatre L'Artesà del Prat de Llobregat, que enguany celebra el seu centenari i que reobrirà després d'estar tancat des de 1988.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat