La cantant catalana Rosalía ha tancat el Motomami World Tour després de 68 actuacions i de passar per 21 països de tres continents, des que el 6 de juliol del 2022 arranqués la gira amb un concert a Almeria. Des de llavors, ha sumat gairebé dos milions d’espectadors. La de Sant Esteve Sesrovires va actuar el passat dissabte al Lollapalooza París davant 55.000 persones, moment en què va posar punt i final al tour del seu tercer àlbum d'estudi. La cantant va passar pel Palau Sant Jordi de Barcelona el 23 i 24 de juliol de l'any passat, fa justament un any, i fa gairebé dos mesos va firmar el concert més multitudinari del Primavera Sound a Barcelona, fent parada també a la versió madrilenya del popular festival. En aquest període, Rosalía ha seguit publicant senzills, com Tuya o Llylm, a més de l’EP amb Rauw Alejandro, RR.

La primera etapa de la gira, produïda per Live Nation, va completar 46 actuacions a 15 països i tres continents abans de concloure a Europa el 18 de desembre amb una actuació a l’AccorHotels Arena de París. Rosalía va iniciar la segona part de la gira de festivals el 2023 per Llatinoamèrica, Estats Units i Europa. La catalana va actuar també a les dues edicions del Primavera Sound a Barcelona i Madrid, signant concerts multitudinaris i consagrant-se com una de les veus catalanes contemporànies amb més projecció en tot el món. A Llatinoamèrica va actuar davant 30.000 fans amb una mitja de 50.000 assistents per nit.

ROSALIA / Foto: Montse Giralt
Foto: Montse Giralt

Va arrasar al Primavera Sound 2023

Rosalía va actuar per últim cop a Barcelona sent una de les caps de cartell del Primavera Sound, interpretant un concert apoteòsic davant milers de persones. Durant la seva actuació a casa nostra, van sonar Saoko, BizcochitoDespecháCon altura o un remix de Beso i Vampiros, dues de les cançons que va treure amb Rauw Alejandro, a qui es va adreçar a distància parlant-li directament a la càmera. Tampoc van faltar-hi una versió d'Héroe d'Enrique Iglesias, Malamente o CUUUUuuuuuute, que va posar la cirereta a un recital vocal impecable. El fenomen Motomami ha servit l'últim any per acabar de consolidar internacionalment la cantant catalana, que va emportar-se el Grammy Latino a millor disc de l'any el passat novembre. "És el disc que més m'he hagut de barallar per fer, però el que més alegries m'ha donat", va dir llavors. Estava nominada a 9 categories i va conquerir-ne 3 més a banda del més cotitzat:  el millor àlbum de música alternativa, el millor disseny d'art i la millor enginyeria d'enregistrament.