El moment que els fanàtics de la de Sant Esteve Sesrovires porten temps esperant ja ha arribat: la gira Motomami World Tour 2022 de Rosalía està a punt d'apujar el teló. Des que la cantant va publicar Motomami —el seu tercer i últim àlbum d'estudi— el passat mes de març i el presentés en directe en un concert mundial a través de Tik Tok,  s'ha especulat molt sobre com serà el cicle de concerts que la farà girar per tot el món, si hi participaran artistes convidats i quins detalls performatius brillaran en el que es preveu que serà una actuació musical de nivell. De moment, el que se sap segur és quines dates actuarà l'artista, en quines ciutats, i quin és el lloc que ha triat per començar a rodar: Almeria. Aquesta ciutat andalusa inaugurarà aquesta nit una gira força inusual a nivell geogràfic, que arrenca a Espanya per després moure's per Llatinoamèrica, Estats Units i acabar a Europa, concretament a París a finals de desembre. Però, abans, Motomami es passejarà per un total de 10 ciutats espanyoles, arribant a Barcelona fent doblet el 23 i el 24 de juliol. Què ens té preparat Rosalía i el seu art innat? 

Duració del concert de Rosalía al Recinte Firal d'Almeria

Queden poques hores, pero no se saben encara masses detalls del concert que Rosalía celebrarà aquest vespre al Recinte Firal d'Almeria. L'espectacle està programat per les 22h de la nit i té un aforament de 12.000 persones. Un inici de gira que, per alguns seguidors de la catalana, ja va començar fa un parell de dies quan van començar a fer cua davant el recinte per ser els primers a posar-hi un peu. Segons les estimacions d'altres actuacions de Rosalía, sobretot durant El Mal Querer Tour, es preveu que el concert tingui una durada d'unes 2 hores aproximadament: el concert de fi de gira, l'any 2019 a Madrid, no va arribar als 120 minuts pels pèls. En aquest sentit, i tenint en compte que el disc Motomami té una duració total de 42 minuts, podria ser que la fórmula es tornés a repetir en aquesta ocasió.

Motomami Rosalia
Portada de Motomami, últim disc de Rosalía. / Sony Music

Totes les dates i les ciutats de la gira de Rosalía aquest 2022 a Espanya

Rosalía visitarà 10 ciutats espanyoles interpretant un total de 12 actuacions ja que, tant a Madrid com a Barcelona, la cantant catalana farà doblet. Una de les sorpreses del Motomami World Tour a l'estat espanyol és que l'artista ha triat algunes localitzacions poc freqüents, tenint en compte la rellevància internacional que té la seva obra i que, lluny de crear polèmica, s'ha vist com un pas per apropar-se a tota mena de públics i acostar la seva música arreu. La gira s'inicia aquesta nit al Recinte Ferial d'Almeria i seguirà el dissabte 9 de juliol a Sevilla, el 12 de juliol a Granada i el 14 de juliol, a Fuengirola. A Barcelona arribarà el 23 i 24 de juliol, dos dies que ompliran el Palau Sant Jordi de temes com Saoko, Chicken Teriyaki o Bizcochito. Les properes dates a l'estat espanyol són aquestes:

6 de juliol - Recinte Firal d'Almeria
9 de juliol - Estadi La Cartuja, Sevilla
12 de juliol - Plaça de Toros de Granada
14 de juliol - Marenostrum, Fuengirola (Màlaga)
16 de juliol - Auditori Marina Sur, València
19 i 20 de juliol - Wizink Center, Madrid
23 i 24 de juliol - Palau Sant Jordi, Barcelona
27 de juliol - Bilbao Exhibition Centre BEC, Bilbao
29 de juliol - El Coliseu, A Coruña
1 d'agost - Son Fusteret, Palma de Mallorca

rosalia.vt
Totes les dates de la gira Motomami World Tour 2022 a tot el món. / Instagram

Motomami, un disc d'avantguarda que ha encantat a la crítica

Quan es van fer públiques les 16 cançons que formen Motomami, el tercer àlbum de la catalana, la crítica va començar a dir la seva. Com tot el que fa Rosalía, el públic es va polaritzar entre aquells que detestaven la nova mescla d'estils de l'artista, l'allunyament del flamenc i la incomprensió de les seves lletres, per una banda, i per l'altra es posicionaven els que van veure en la nova proposta musical una delícia cultural. La crítica, en general, va decantar-se per aquesta última idea. Perquè Motomami no és un al·legat al flamenc ni una continuació del que ja va investigar amb El mal querer, el disc que la va catapultar a la fama mundial; amb aquest tercer disc, Rosalía firma una nova base experimental en què continua apostant per la mescla de gèneres —el dembow, el R&B, la balada, el jazz o l'electrònica— per descriure's a sí mateixa, i modela conceptualment i musical les noves temàtiques que ella mateixa ha de gestionar en la seva vida personal: la fama, els diners o la distància amb la seva família.

L'avantguarda de Motomami liderarà dins els recintes que acolliran la gira durant un mes, a Espanya, i fins finals d'any a la resta de països que li donaran aixopluc, com Mèxic, Argentina, Estats Units, Alemanya o França. Cantarà tots els temes inclosos al disc, o prescindirà d'algun tema menys icònic? Mesclarà les noves melodies amb altres cançons de la seva trajectòria musical passada? Farà alguna versió en català a Barcelona o es marcarà una buleria improvisada en alguna de les ciutats andaluses? Hi haurà alguna sorpresa que farà saltar els titulars de tots els mitjans? El que passarà amb Rosalía i el seu espectacle és tot un misteri que a partir d'aquest vespre, per fi, podrem començar a descobrir.