És un dels esdeveniments més esperats de la temporada. Quatre anys després del llançament d'El mal querer, àlbum que la va catapultar a la fama internacional, Rosalía ha anunciat la data del seu esperadíssim tercer llarg, MOTOMAMI (així, estilitzat en majúscules). Serà el ja molt proper 18 de març quan la cantant de Sant Esteve Sesrovires faci pública la seva nova (no tan nova si tenim en compte que al llarg d'aquests últims anys ha anat publicant diversos senzills) col·lecció de temes.

Com una moto

Si us apropeu a Sant Esteve Sesrovires i passegeu pels carrers d'aquesta localitat fronterera entre el Baix Llobregat, l'Anoia, el Vallès Occidental i l'Alt Penedès, si us fixeu en els detalls, potser, als baixos d'un edifici de nova construcció, un local modest que bé podria ser una acadèmia d'anglès, una gestoria o un magatzem de material de neteja, descobrireu una placa que resa 'Motomami'. Són les oficines des d'on es gestiona molts dels assumptes vinculats a la carrera de la RosalíaMotomami és el nom de l'empresa. Ara també és el títol del tercer llarg de la cantant catalana més internacional de tots els temps.

El mal querer, conjunció sublim de flamenc i música urbana, és un d'aquests discos que marquen una època, el seu successor, MOTOMAMI, un dels títols més esperats dels últims anys. Si tenim en compte la ressenya realitzada per Rolling Stone, publicació icònica que ja ha tingut accés als nous temes de Rosalía, ens trobem davant d'una nova referència colossal. "MOTOMAMI és una obra mestra... És un treball innovador i avantguardista que recull les arrels i la capacitat tècnica de Rosalía...", apunten des de la revista nord-americana. "Desafia la música comercial tal com la coneixem. De fet, desmunta l'estructura tradicional de la música pop en espanyol...". Tra-trá.

MOTOMAMI veurà la llum el 18 de març, notícia que ha revelat la mateixa Rosalía a través de les seves xarxes socials. L'anunci ha vingut acompanyat del descobriment de l'artwork del disc i de la publicació d'un nou single d'avançament: 'SAOKO'. "Anomenar al meu pròxim tema SAOKO i samplejar a Yankee i Wisin per a mi és l'homenatge més directe que puc fer al reggaeton clàssic, un gènere que m'encanta i que ha estat una constant i gran inspiració al llarg del projecte MOTOMAMI", ha destacat l'artista catalana.

rosalia motomami 2
El 18 de març sortirà a la venda MOTOMAMI, el nou disc de la Rosalía

Molta gasolina

"Vaig començar el ritme de 'SAOKO' tocant el piano vertical en l'Estudi B d'Electric Lady a Nova York, ho recordo com si fos ahir. Era de nit i fer aquest ritme em semblava tan divertit com conduir un Lambo. Després vaig distorsionar aquest piano i vaig afegir uns tambors clàssics de reggaeton d'una llibreria que m'havia enviat NaisGai fa temps, que per cert és una cosa molt especial per a mi perquè aquesta llibreria ha passat d'una generació de productors a una altra durant molt temps," ha descobert Rosalía.

"Abans de començar aquest tema no deixava de pensar que m'agradaria incloure pinzellades de jazz en un tema de reggaeton i samplejar l'icònic tema de Wisin i Yankee em va semblar la millor manera d'obrir la cançó. També agraeixo a Noah, David, Dylan i Uzi per compartir aquest procés creatiu amb mi", ha explicat sobre les influències que l'han portat a compondre 'SAOKO'. Això en el musical, pel que fa a la lletra del tema afirma que "si et fixes, les lletres giren entorn del mateix concepte: la transformació. Totes i cada una de les frases són una imatge de transformació. Celebrar la transformació, celebrar el canvi. Celebrant que sempre ets tu encara que siguis en constant transformació o fins i tot que ets tu més que mai en el mateix moment en què estàs canviant".