Roma, la gran favorita dels Premis Oscar amb 10 nominacions, ha aconseguit tres premis, entre ells el de millor pel·lícula de parla no anglesa i el de millor director. Però no ha aconseguit l'Oscar a la millor pel·lícula, que ha estat per Green Book, que a més a més s'ha fet amb els premis al millor actor de repartiment i al millor guió original. Així, doncs, Roma no ha aconseguit trencar la barrera i fer que el premi a la millor pel·lícula fos per a un film de llengua no anglesa, ni per una producció de Netflix. Això haurà d'esperar.

El triomf de Green Book

Ha donat la sorpresa Green Book, la pel·lícula de Peter Farrelly sobre el músic negre Don Shirley i el seu conductor-guardaespatlles Tony Lip, de viatge pel Sud dels Estats Units en temps de la segregació racial. Tot i que figurava a les travesses de pel·lícules premiades, no era la principal candidata a l'Oscar a la millor pel·lícula. I no només ha aconseguit aquest premi, sinó també el de millor guió (que Farrelly comparteix amb Brian Currie i Nick Vallelonga) i el de millor actor de repartiment, que ha obtingut Mahershala Ali per la seva interpretació de Don Shirley.

Cuarón arriba lluny, però no tant

Alfonso Cuarón, amb el seu film autobiogràfic Roma, ha aconseguit el premi a la millor direcció i a la millor pel·lícula en llengua no anglesa. A més a més, obté l'estatueta a la millor fotografia, que s'endú el mateix Cuarón, que aconsegueix el triplet. I, malgrat tot, l'equip de la pel·lícula se'n va de la cerimònia amb mal gust de boca, per haver-se quedat lluny de les expectatives creades.

Freddie Mercury no ha mort

La tercera triomfadora de la nit va ser Bohemian Rhapsody, el biopic sobre Freddie Mercury. En realitat, va ser la pel·lícula més premiada, amb quatre estatuetes. Va aconseguir la de millor actor principal, que es va endur Rami Malek, que es posa en la pell del cantant de Zanzíbar. Bohemian Rhapsody també va obtenir els premis al millor muntatge, a la millor edició de so i a la millor barreja de so. Rami Malek, en rebre el premi, va agrair a Queen, "per permetre'm ser una part minúscula del vostre llegat etern" i va destacar que la història de Mercury, com la seva, és la d'un immigrant que intenta obrir-se camí al món de l'art.

rami malek olivia colman regina king mahershala ali oscar efe

Els quatre actors premiats: d'esquerra a dreta, Rami Malek, Olivia Colman, Regina King i Mahershala Ali.

La favorita no tan favorita

La favorita, la intriga cortesana de Yorgos Lanthimos, que partia entre les més nominades de la nit, amb deu candidatures, ha punxat, i a la fi només s'ha endut el premi a millor actriu principal, que ha aconseguit Olivia Colman, tot imposant-se a Glenn Close, per La buena esposa, i també a Yalitza Aparicio, l'actriu no professional que ha donat el salt a la fama a Roma. I si algun equip ha sortit frustrat de la gala dels Oscar, sens dubte, ha estat el de Vice, la pel·lícula sobre el vicepresident dels Estats Units Dick Cheney. No ha aconseguit ni el premi al millor pel·lícula, ni el de millor actor principal, ni el de millor director, ni el de milllor guió. Dels 8 Oscar als que aspirava, a la fi tan sols ha aconseguit un, i menor: el de millor maquillatge i perruqueria.

Regina King, premiada

El premi a la millor actriu de repartiment ha estat per Regina King, per El blues de Baile Street. Ha aconseguit imposar-se a Emma Stone (amb La favorita) i a Marina de Tavira (amb Roma). The Black Panther havia estat nominada al premi a la millor pel·lícula, però se sabia que era molt difícil que l'aconseguís (mai abans un film de superherois havia arribat a aquest nivell). Tot i que estava nominada a set Oscar, l'equip de la pel·lícula ha vist amb satisfacció com en rebien tres: al millor vestuari, al millor disseny de producció i a la millor banda sonora.

lady gaga oscar EFE

Lady Gaga, satisfeta

Lady Gaga també era candidata a l'estatueta dels Oscar pel remake de Ha nacido una estrella, però a la fi no l'ha obtingut. Malgrat tot, la cantant ha obtingut el premi a la millor cançó per Shadow, de la mateixa pel·lícula. S'ha mostrat molt emocionada en rebre el premi: "No es tracta de guanyar, la clau és no abandonar. Si tens un somni, lluita per ell. Si alguna cosa t'apassiona, és igual quantes vegades et rebutgin o caiguis, allò important és quantes vegades et tornis a aixecar", ha explicat.

Spike Lee Oscar EFE

Spike Lee, per fi

Spike Lee s'ha endut l'Oscar al millor guió original per Infiltrado en el KKKlan, la pel·lícula basada en la història real d'un policia negre que va aconseguir fer-se membre de l'organització racista nord-americana. Era el primer Oscar no honorari per a Lee (que havia obtingut  el 2016 una estatueta honorària). Lee, un conegut activista afro-americà, ha deixat anar un virulent discurs contra el racisme i contra Trump, que ha estat llargament aplaudit.

El retorn d'Spiderman

El premi a la millor pel·lícula d'animació ha estat, com es preveia, per Spiderman, un nuevo universo. L'estatueta al millor documental ha estat per a Free Solo, de Jimmy Chin i Elizabeth Chai Vasarhelyiuna pel·lícula d'escalada d'una gran dificultat d'elaboració. El guardó al millor curt de ficció, finalment, ha recaigut en Skin, de Guy Nattiv, una pel·lícula sobre bandes que ha deixat fora de la cursa a Madre, el curt de l'espanyol Rodrigo Sorogoyen. El premi al millor curt documental ha estat per a una pel·lícula feminista sobre la menstruació: Period. End of Sentence. Bao, una producció de Pixar dirigida per la sino-canadenca Domee Shi, ha obtingut l'Oscar al millor curt d'animació.