La cerimònia dels Premis Gaudí ha estat marcada de reivindicació política, però d'una forma menys evident que l'any passat. Hi ha hagut reivindicació de país, però també de sector.  En l'aspecte nacional, Sergi López i Maria Molins, en nom de l'Acadèmia, han ratificat el compromís del món del cinema amb la protesta contra les injustícies i han promés que "seguirien desobeint", tot i que no han fet cap menció concreta als presos i als exiliats. A continuació Roger Mas ha interpretat el "Diguem No"  i el públic ha esclatat a aplaudir quan ha cantat els versos: "hem vist tancades a la presó persones plenes de raó". I després s'han sentit crits de "llibertat", "llibertat" a la platea. Isona Passola, la director de l'Acadèmia del Cinema Català, ha fet el seu parlament amb un llaç groc, i ha acabat el seu discurs demanant que puguin "tornar a casa" els exiliats i els presos i amb un crit de "Visca la llibertat d'expressió". La seva intervenció ha estat molt aplaudida.

Àmplia presència institucional

A la gala no hi ha faltat cap dels protagonistes polítics: el president de la Generalitat, Quim Torra; el del Parlament, Roger Torrent; la consellera de Cultura, Laura Borràs; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Oriol Lladó; i el Comissionat de Cultura de l'Ajuntament, Joan Subirats. Per primera vegada en els darrers anys, hi ha estat present el ministre de Cultura, José Guirao.

Reclamació de finançament

"Ens cal el vostre cinema", és el contundent lema dels premis d'enguany, que volen posar èmfasi en que`el món d l'audiovisual català viu temps difícils. Isona Passola, en el seu discurs inaugural, ha descrit un panorama desolador de l'audiovisual català: "El cinema català està en el seu pitjor moment dels seus darrers anys". Ha afirmat que es troba absent especialment absent en el món de les sèries, un de les principals eines culturals dels joves i no tan joves. I molt del que es produeix d'audiovisual a Catalunya no es fa en català, amb el que això suposa per la posició de la llengua. Passola ha reclamat que TV3 recuperi el paper de "locomotora de l'audiovisual" amb un pressupost específic per a la creació de ficció, i també que s'augmenti el pressupost del Departament de Cultura per garantir que no es perdi "el tren de la modernitat". Ha afirmat que destinar tan sols un 0,7% de pressupost a la Cultura és "una misèria", perquè segons ella: "La cultura és el mirall on ens reconeixem" i sense finançament "estem perdent la llengua". I ha afirmat que sense una aprovació dels pressupostos "haurem de plegar". Passola ha demanat si us plau al ministre de Cultura que el seu Ministeri financii, tal i com estava previst, la producció audiovisual en llengües minoritàries, l'anomenat "fondillo". També Sílvia Munt ha reclamat que s'incrementi el pressupost del cinema perquè l'audiovisual no hagi de continuar vivint de "miracles".

Torra promet recuperar l'impost de l'audiovisual

El president Torra ha promès abans de la gala dels Gaudí que tornaria a impulsar la taxa de l'audiovisual que "el Tribunal Constitucional va carregar-se" perquè "el cinema català necessita diners". Ha afirmat que la taxa de l'audiovisual podria suposar 30 milions d'euros per al sector, el que podria millorar sensiblement la situació del sector.

Amb els kurds

La cerimònia ha estat interrompuda per uns espontanis amb banderes kurdes que s'han manifestat en favor de la Rojava, la regió kurda que està sotmesa a l'amenaça de l'exèrcit kurd. Els militants prokurds també s'han fet sentir a l'entrada del Palau de Congressos.