La Filmoteca de Catalunya projecta aquest diumenge, a partir de les 16 hores, una pel·lícula molt especial. Dura ni més ni menys que set hores i 12 minuts (450 minuts), és en blanc i negre i té 156 plans. Malgrat la durada de gairebé tota una jornada laboral, el film ha esgotat les 360 localitats de l’única projecció. Es tracta de Sátántagó, la pel·lícula més representativa del director hongarès Béla Tarr (Pécs, Hongría, 21 de juliol de 1955), que s’ha convertit en un dels autèntics fenòmens de la temporada de la Filmoteca. Sátántagó (Tango Satánico) està basada en la novel·la del mateix nom de l’escriptor hongarès László Krasznahorkai, publicada el 1985.

El fracàs i abandonament d’una granja col·lectiva

Tarr, que col·labora amb freqüència amb Krasznahorkai des que van rodar la pel·lícula Kárhozat (1988), va intentar rodar Sátántagó des del 1985, però l’ambient polític de l’Hongria de l'època no ho va fer possible fins a l’any 1994. Tarr va planificar curosament el rodatge d’aquesta obra impressionant, que narra el fracàs i l’abandonament posterior d’una granja col·lectiva de l’Hongria de finals del règim comunista. Alguns dels treballadors de la granja planegen robar els diners guanyats en l'últim any i escapar-se, però canvien de decisió en escoltar notícies sobre l'arribada d'Irimiás, antic company que creien mort. Gran part de l'argument se centra en l'impacte i les conseqüències del retorn d'Irimiás. A través de múltiples punts de vista, s'observa com els camperols han de fer front no només als projectes d'Irimiás, sinó també als que cada un té pel seu compte.

Premi del Cinema Europeu

Els cinèfils esperaven amb ganes poder veure aquest film molt difícil de veure en la pantalla gran (els 450 minuts de metratge estan dividits en dues pauses), però s’ha fet realitat gràcies a l’aliança de la Filmoteca amb Zumzeig, ECIB, Acadèmia del Cinema Català i Filmin, que ha incorporat set pel·lícules del director hongarès al seu catàleg, i que s’han unit per retre homenatge al cineasta hongarès, considerat un dels directors més influents i visionaris del cinema contemporani i que acaba de rebre el Premi d’Honor de l’Acadèmia del Cinema Europeu, per les seves qualitats de director “llegendari” i “excepcional”, així com la transcendència de la seva filmografia “aclamada pels espectadors internacionalment”.  La presència del director hongarès a Barcelona també s’ha aprofitat per impartir dues classes magistrals a l’Escola de Cinema de Barcelona i una reunió amb participants de la Residència de Guions de l’Acadèmia de Cinema Català.

Béla Tarr
Béla Tarr (ACN)

Retirat del cinema

“Qui diu que una pel·lícula ha de durar una hora i mitja? Ningú. És només que hi ha un estàndard americà”, va afirmar Tarr en la presentació del cicle de la Filmoteca dedicat al prestigiós cineasta hongarès, i que inclou la projecció, també amb les entrades esgotades, d'Harmonies de Werckmeister' (2000) i El cavall de Torí (2011), considerat com el seu testament fílmic. El director hongarès, de 68 anys, va decidir que no farà més pel·lícules perquè considera que “aquest format no és suficient per a mi”. A més del cicle en la Filmoteca, també es va projectar Nido Familiar dimecres i aquest dissabte, es podrà veure La Condena en el cinema cooperatiu Zumzeig.

També es pot veure a Filmin

Però per qui no es vulguin perdre les pel·licules de Béla Tarr, o vulguin veure les set hores de Sátántangó tranquil·lament a casa, la plataforma Filmin ha incorporat incorpora al seu catàleg un cicle exclusiu que inclou les pel·lícules Nido familiar (1979), The Outsider (1981), La Condena (1988), Sátántangó (1994), Armonías de Werckmeister (2000), L'homE de Londres (2007) i El Cavall de Torí (2011).